De ce să ții școlile deschise, domnule Câmpeanu?

Mă uitam ieri la statusul unei prietene. Povestea cum, deși a respectat măsurile de distanțare socială, a făcut Covid. I l-a adus copilul de la școală. Pentru că, oricât te păzești tu, nu ai cum să controlezi ce face copilul tău la școală, cu cine se ia în brațe sau se ia la trântă, și judecând după numărul de profesori conspiraționiști, nimeni nu îl supraveghează eficient. A fost o formă medie, nu a părut o simplă răceală, dar nici nu a ajuns la spital cu tuburi. A avut febră mare, senzații de sufocare, tuse agresivă.

Să zicem că pandemia de acum nu ar fi o boală respiratorie, care să nu se vadă cu ochiul liber, și care să nu se manifeste diferit de la cetățean la persoană. Să zicem că ar fi ceva vizibil și hidos. Și ceva care să radă în egală măsură pe toată lumea. Ciumă bubonică.

Da, și aia a fost combătută tot prin vaccin, dar pentru că în secolul al XIX-lea, prostimea executa, nu discuta, li s-a administrat vaccinul pur și simplu, fără hâr și mâr, fără secțiune de comentarii populată de diverse analfabetisme și inepții, au încetat pandemiile cu ciumă care măcinau periodic Europa, happy end.

Închidem paranteza.

Să zicem că ar fi ciumă bubonică. Cu plăgi oribile, supurânde, umflături dezgustătoare și țesuturi necrozate. Ceva vizibil. Ceva care să atingă și vanitatea tătikilor care încordează musculatura, și a mămikilor care fac bot de rață pe Instagram.

Ai accepta să-ți trimiți copilul într-un spațiu în care există toate șansele să fie plin de alți ciumați, și de idioți care se bat cu cărămida în piept că ciuma nu există și că buboaiele sunt doar expresia mâniei lui Dumnezeu și că vaccinul e pe fapt ejacularea gheavolului.

Nu, desigur. Și nu doar pentru copil. Cunosc destui părinți care folosesc copii doar ca scuze pentru a-și urmări interesele. În primul rând pentru tine. Că buboaiele alea negre și sinistre sunt greu de scos cu Facetune.

Există cineva o să-mi spună în secțiunea de comentarii că, în condiții de ciumă bubonică, ar continua să trimită copiii la școală.

Îl anticipez cu înfrigurare.

***

Mbun.

Școala deschisă, în condițiile de acum, e un focar de infecție. Plină de copii și profesori care nu se testează și nu se vaccinează, și nici nu se gândesc că, orbiți de conspirații, pot plimba virusul de colo până colo, infectând pe toată lumea din jur. Până când nu creezi obligativitatea vaccinului, nu ai spații safe pe nicăieri, iar acesta e un fapt.

Într-un interviu de ieri, Ministrul Educației Sorin Câmpeanu a început să abereze liber. Că nu ne ducem la școală, dar ne ducem la mall. De parcă avea el glob de cristal, ca Mama Omida, și vedea ce face fiecare școlar în parte.

Problema e că mersul la școală, odată deschisă, e obligatoriu, zi de zi, cinci zile pe săptămână, altfel ți se pun absențe, iar mersul la mall e facultativ, opțional și de cele mai multe ori are loc în ziua în care elevul ia alocația / bursa. Ca să nu spun că mallul însuși are acum restricție și îți cere green pass, dovada că ești vaccinat, spre deosebire de școală.

Și ca să nu spun că, la mall, nu te înghesui cu ceilalți vizitatori, ci iei natural distanță, pentru că ești tu cu Zara ta și ei cu H & M-ul lor.

Anyway: dacă nu există obligația de a merge la mall cinci zile pe săptămână, sancționabilă cu absență, nu ai cum, logic, să faci comparație între cele două. Desigur, asta dacă ai logică. Dacă nu ai, poți compara mere și pepeni, nuci și pereți, pensete și cazane de fontă.

Apoi, tot Câmpeanu trece la ceea ce vom numi văicăreală băbească. N-avem conectivitate, n-avem echipamente, n-avem conținut digital, n-avem profesori, n-avem evaluare, n-avem de niciunele, maică, suntem vai de sufletul nostru, abia avem după ce bea apă.

Da, boss. Tu știai că din toamnă începe noul val. Ai fost prevenit de toți specialiștii. Oamenii de rând care mai citeau presă reală știau că începe noul val. Patronii de businessuri au luat decizii bazate pe informația că începe noul val.

Dar hei, voi sunteți surprinși an de an că vine iarna în decembrie, d-apăi de noul val??

Ați avut o vară întreagă la dispoziție să pregătiți materiale pentru anul școlar, inclusiv pentru ipoteza online. Ce ați făcut?

V-ați certat între voi. Lupte interne în partid, sabotarea partidelor partenere la guvernare, intrigi și parșivenii. Zero preocupare pentru copii și educația lor, alta decât “să nu cumva să îi educăm sexual, să se apere de pedofili, violuri şi de sarcini la 13 ani”, respectiv “ce-o să spună copilul meu dacă vede doi bărbaţi de mână pe stradă”.

Desigur, alte cazuri când foloseşti copilul ca pretext pentru propriile tale interese.

Cam atât despre preocuparea REALĂ a acestui guvern pentru familie.

Ai pus la dispoziţie manuale de calitate pentru ambele variante, online şi irl, să aibă copilul după ce să înveţe în ambele situaţii?

Cum, nu?

Detenmorţiitei cu pretenţia că hărţuirea antilgbt are vreo legătură cu familia şi copiii.

Şi în cele din urmă, să fim serioşi.

Doi şi cu doi fac patru.

Doi şi cu doi vor face patru şi online, şi irl.

Nu e ca şi cum ai nevoie de noi adevăruri pentru şcoala online.

Iar legat de evaluare:

Care e diferenţa între a asculta la tablă şi a asculta pe Zoom?

Da, ok, se mai văd oala de ciorbă sau rufele puse la uscat în fundal, mai sare mâţul familiei în cadru să ceară mângâieri pe burtică, dar în esenţă, actul ascultării e unul şi acelaşi şi, cu acordarea permisiunii GDPR, poţi să şi filmezi prestaţia, atât pentru profesor, să justifice nota, cât şi pentru elev, s-o poată contesta.

Să spui că nu ai nimic pregătit pentru şcoala online e ca şi cum ai recunoaşte public că eşti incompetent, neglijent şi habarnist şi că ar fi cazul să laşi pe altcineva. Cineva căruia să-i chiar pese de obiectul de activitate al ministerului.

Mai ştii care era?

Hai că ţi-l spun eu.

Educaţia, năică. Educaţia.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

8 Responses

 1. Catalin says:

  Sunt un dobitoc şi periodic latru.

  • Lorena Lupu says:

   Iar eu sunt un om care nu-ţi permite să latri şi-ţi fut un bocanc în botul ăla spurcat de faci ploaie de dinţi.

   Pe acest blog, democraţia vine cu politeţe, argumente decente şi coerenţă. În rest, mă piş pe mamele voastre târfe care au preferat să mănânce gogoşi cu vecinele în loc să vă educe.

 2. Nicu says:

  Au murit 2 copii in ultimele 24 de ore. Imbecilul de la educație aude?! Sau sunt “doar numere” din statistica asta infernală? Sunt sute de copii internați și zeci la ATI. Închideți dracului școlile! Am adunat atâta furie și neputință în mine, cât pentru o viață.

 3. Morbo says:

  si cate zeci de ani o tinem tot asa?

 4. Nicu says:

  Gata, a rezolvat-o Câmpeanu: ‘Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a emis Hotărârea prin care se propun noile reguli în contextul accelerării pandemiei COVID-19. Principala modificare constă în păstrarea şcolilor deschise, cu prezenţă fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat pragul de 6 la mie rată de infectare.’

 5. Radu says:

  Pentru extrem, extrem de multi copii din Romania scoala online nu este posibila din multe motive — profesorii nu pot, copiii nu au cu ce (tableta, knowhow, internet, spatiu adecvat, disciplina), parintii nu-i pot tine in casa singuri cat ei merg la lucru (nu toata lumea poate lucra de acasa).

  Copii NU sunt categorie de risc.
  Categoriile de risc trebuiau sa se fi vaccinat.
  Distrugem educatia unor copii pentru ca babalacii nu vor sa se vaccineze.
  Ne indatoram, populatia e in scadere, tot copiii astia vrem sa ne plateasca in viitor datoriile si pensiile.

 6. Morbo says:

  lasati ca vine pilula Merck anti covid cat de curand si uitam de toate prostiile astea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: