Plată pentru bifa albastră?

Circulă o ştire virală şi multe memes despre faptul că noul posesor al lui Twitter, Elon Musk, vrea să pună celebrităţile, printre care şi pe autorul Stephen King, la plată pentru bifa albastră care garantează că e contul real al autorului.

Acum, după hoaxul cu Castelul Bran, orice ştire cu Elon Musk trebuie luată cu o doză sănătoasă de îndoieli (poate e Paypal şi în spatele chestiei ăsteia, hihihi), dar cum nouă ne place să discutăm ipoteze, hai să vedem cam cum ar fi dacă ar fi.

Nici o reţea socială nu ar avea de ce să ceară bani unui autor, sau actor, sau regizor, sau grafician etc. dintr-un motiv foarte simplu, şi ne referim strict la acest caz: Musk nu a contribuit cu nimic la faima lui Stephen King. Nu i-a scris cărţile, nu i-a găsit primul agent, nu i-a găsit prima editură, nu a investit în creşterea lui, nu i-a organizat evenimente de promovare. Drept care nu are nici o pretenţie la faima lui King şi nu are de ce să profite financiar de pe urma ei.

Dimpotrivă.

Reţelele sociale au enorm de câştigat în urma prezenţei şi postărilor unor nume ca al lui King, cu milioane de fani în toată lumea. Personalităţile de tipul lui King creează, formează şi menţin comunităţi de oameni. Prezenţa lor acolo garantează prezenţa în reţea a multor iubitori de carte, inclusiv unii care preferă să stea pe Bookster şi pe Goodreads şi nu au nici un pic de răbdare pentru isteria politică nesfârşită care e Twitter în zilele noastre.

Să îi alungi pe ăştia e la fel de sinucigaş ca decizia lui Facebook de a împărţi restricţionări de 30 de zile, moment în care lumea a plecat buluc pe YouTube, pe TikTok, pe Instagram şi chiar pe Twitter. Între timp, Facebook s-a prins de eroare, dă mai greu restricţii şi a înapoiat conturilor de influencer o parte din traficul organic pe care îl confiscase prin 2019, încercând să extragă din ei mai mulţi bani. Realitatea e simplă: îţi omori influencerii, omori o parte din business. Nasol moment, mişto colivă.

Acum, Musk trece prin etapa “să câştig numai eu”, şi, probabil, după ce King şi alţii ca el vor pleca şi vor lua comunităţile cu ei, măcar parţial, se va trezi la realitatea tristă a faptului că nu tu îl pui să plătească pe Tom Cruise să joace în filmul tău, ci tu plăteşti pentru nume şi atracţia la public a lui Tom Cruise.

Orice business motivat de “să câştig numai eu” o suge, mai devreme, sau mai târziu.

Şi pentru ce să plăteşti?

Pentru bifa albastră.

Acum, eu recunosc. Dacă Twitter ar oferi contra cost vreun instrument valoros de promo, sau unul de editare simplă a videourilor, sau orice altceva, aş plăti.

Dar bifa albastră chiar nu aduce nici un câştig.

Facebook mi-a oferit de unul singur, din bunătatea inimii lui, bifa albastră după momentul notoriu cu femeile independente şi pline de bani. Ce am câştigat cu bifa albastră, care e beneficiul meu suplimentar?

Sincer, niciunul sub soare.

Dacă creez content amuzant sau interesant, am reacţii şi trafic, dacă nu, nu. Exact ca până atunci. Nu e nici o virtute să ai bifă albastră, nu se întâmplă nimic miraculos, nu te transformi în unicorn. Nu e nimic care să merite plătit, şi mai ales opt dolari pe lună, cum ar vrea Musk. Hei, din cinci euro pe lună am Netflix şi infinitate de filme. 30 de lei mă costă la Digi să am internet toată luna. 9,99 dolari costă Spotify Premium, cu toată muzica din univers.

8 dolari pe lună bifa albastră?

Dă-te, bă, de aici rostogolindu-te.

Cine are nevoie de Twitter anyway?

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

  1. Andrei says:

    dacă vorbim despre Stephen King, da, era un nume arhi-cunoscut înainte de social media, dar el nu e reprezentativ pt majoritatea autorilor, mulți artiști s-au făcut mai cunoscuți cu ajutorul acestor platforme și până la urmă au de ales între a vorbi necenzurat sau a vorbi gratis dar cu cenzură. Adevărul e că lumea nu se adună pe siteul/forumul artistului cum o face pe o platformă mamut cum sunt cele mai cunoscute.Nu cred că King are prea mulți fani care stau doar pt el pe twitter.La fel cum el nu-și pune gratuit online operele, tot așa e normal să plătească dacă vrea să aibă o comunitate a lui pe platforma cuiva. Mulți care analizăm de afară nu avem datele lor din interior ca să știm cum se vor reflecta deciziile astea în viitor.

  2. Morbo says:

    Oricum King zice numai prostii de stanga.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: