Poşta redacţiei: Abuz la locul de muncă

Intro: Periodic, oferim iubire cititorului nostru. (Nu, Gicu, nu sub formă de sex, stai naibii jos şi nu mai trimite mesaje private de băgare în seamă. This blog is made for reading, nu for hooking up).
. În schimb, luăm o dramă personală pe care mi-o trimiteţi pe mail, pe birou@lorenalupu.com, şi găsim o soluţie, pe care oricum n-o veţi urma, dar măcar ne distrăm.
Și misiva de azi e precum urmează:

Dragă Lorena,

Prietenul meu are o problemă la serviciu, iar eu vreau sa îl ajut, numai că nu am cunoștință să îl sfătuiesc în cazul abuzului la locul de muncă.

Lucrează ca dealer la un cazino. Conform situației din ultima vreme, regulamentul intern și legea obligă la purtarea măștii în incinta cazinoului. Prietenul meu are astm bronșic și e fumător. Tușește foarte tare, dar nu este nimic contagios.

După terminarea stării de urgență, s-a prezentat la job normal, a intrat pe sală ca de obicei, doar că a refuzat scanarea pe frunte înainte să intre, preferă pe mână sau pe piept. El este împotriva situației de colaps actuale și își mai dă cu părerea pe rețelele de socializare. A doua și a treia zi, când s-a prezentat la job, nu l-au lăsat sa intre, managerii l-au trimis acasă, practic i-au suspendat două zile de lucru. În ultima zi în care a mers, a postat pe Facebook ca i s-a făcut o nedreptate. Și-a luat un concediu medical de câteva zile, ca să demonstreze că are intr-adevăr o afecțiune.

Medicalul s-a terminat și s-a întors l-a muncă. În prima zi, l-au primit în cazino și l-au băgat în comisie de disciplină, spunându-i că nu mai este dorit acolo. Iar in a doua zi. l-au ținut afară. A intrat doar pentru o discuție cu managerul general, in care acesta a încercat să îl șantajeze să își semneze demisia. El a rămas în continuare la intrarea pentru staff, cât era prevăzut in programul lui.

Sunt convinsă ca acesta este abuz, dar niciunul dintre noi nu s-a confruntat cu o astfel de nedreptate și nu știm de unde să o apucăm.

Poate ai idee ce ar avea de făcut în cazul acesta.

Cu prietenie,

X.

***

Dragă X.,

În nici un caz nu te poate concedia nimeni în România pe criterii de “nu mai eşti dorit” şi “nu mai suntem îndrăgostiţi ca înainte”, pentru că un angajat are drepturi. Contractul de muncă nu e hookup în budă la Macaz, e un act generator de efecte juridice.

Rolul unei comisii de disciplină nu e să-ţi comunice sentimente şi absenţa lor, ci alb pe negru, faptele pe care le-ai comis şi consecinţele acestora. Atât. La data de, ora de, ai refuzat să ţi se ia temperatura pe frunte şi ai indicat altă porţiune a corpului. Câtă vreme nu le-ai indicat ştii-tu-ce, nu văd problema.

Şi atâta timp cât eşti angajat şi nu ai act de concediere în mână, angajatorul trebuie să te primească în incintă pe durata orarului. Poate să te pună să-ţi numeri pilozitatea din zona de jos opt ore, dar, cât timp ai un test negativ de C***d, nu are nici un motiv solid să nu te primească şi îţi încalcă drepturile.

Ştiu că am o grămadă de cititori avocaţi şi mizez că îţi vei găsi pe cineva să îl reprezinte, în secţiunea de comentarii.

Ideea e că, dacă un angajator vrea să te concedieze, trebuie să o facă el, şi pe motive valide, nu să te pună pe tine să semnezi demisia, să te intimideze, să te şantajeze, să te ţină în faţa uşii în genunchi pe coji de nucă şi alte bazaconii similare, că nu suntem grupa mică de la grădiniţă. Hell, even grupa mică de la grădiniţă a depăşit acest nivel de penibilitate. A sunat anul 1980 şi-şi cere modelul de autoritate retardată înapoi.

În nici un caz să nu semneze. E problema ta că mă vrei plecat, nu a mea, mie îmi place la muncă, iubesc clădirea asta şi toţi oamenii din ea de mă apucă trepanaţiile şi nu, nu-s simptome C***d.

So, ai nevoie de un avocat deştept, care să le dea şefilor iubitului tău un duş rece aşa, pe amiabil, că altfel, Tribunalul Bucureşti e destul de puţin îngăduitor cu harneli de mafioţi închipuiţi care au impresia că au drept de viaţă şi de moarte asupra angajaţilor şi că îi pot concedia pe bază de “a intervenit rutina în relaţie”.

Şi de o reclamaţie la ITM.

Dacă-i ameninţi cu ITM şi cu Tribunalul, există două variante.

A. Sunt deştepţi şi se prind că nu vor ca toate spălările lor de bani, matrapazlâcurile şi ce se mai întâmplă de obicei într-un cazino să ajungă pe rolul instanţei, că e de ajuns să ia statul notă că exişti o dată, şi după aceea te f cu p îndoită. Apoi, dacă numitele matrapazlâcuri se mai scurg şi-n presă pe surse. (Pe surse însemnând că iei un prieten ziarist sau blogger, wink, şi-i povesteşti cu garanţia anonimatului, în calitate de “sursă”, tot ce se întâmplă neortodox pe acolo.) Ar fi un peisaj teribil de dezolant pentru ei.

B. Behăie de proşti şi îşi merită soarta. Şi anume, să-l concedieze abuziv, el să-i dea în judecată pentru concediere abuzivă şi să câştige fluierând. Şi numitele matrapazlâcuri să se scurgă în presă pe surse.

Hang in there, buddy. Ceva îmi spune că o să apară în secţiunea de comentarii minimum doi avocaţi care te vor prelua cu dragă inimă, că mulţi dintre cei care dau la Drept o fac pentru că le place dreptatea. Şi eu fac blogging pentru că îmi place dreptatea.

Also, poate scăpaţi accidental un mail la managementul localului cu link la acest articol şi, subit, îşi vor descoperi latura creştină a caracterului.

Sper că ţi-am fost utilă,

Lorena.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți fi susținători de nădejde.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

7 Responses

 1. Radu says:

  Faptul ca a refuzat scanarea pe frunte e o abatere disciplinara, pentru ca scannerul ala e facut pentru frunte, nu mana, nu piept.

  Ii pot face referat, il pot sanctiona, dar de dat afara nu pot pentru o singura abatere.

  Nu sunt avocat, dar am mai vazut genul asta de situatii in care oamenii au fost dati afara abuziv.

  Cel mai inteligent lucru, e sa nu mai refuze scanarea pe frunte si sa nu mai agite apele pe facebook, s-o tina pe a lui ca-i pare rau si nu vrea sa plece.

  Daca continua sa refuze scanarea pe frunte si sefii sunt destepti si cunosc procedura legala, o sa-i faca referat dupa referat, o sa cheme ei comisia de la ITM sau o restranga numarul de posturi disponibile si o sa-l disponibilizeze legal pentru ca s-au restrans numarul de posturi si el e cel cu cele mai multe abatei disciplinare.

  Toate disponibilizarile fortate pe motiv real ca managerul nu il place pe angajat si unde angajatul nu a semnat demisia, despre care am auzit eu, s-au rezolvat in instanta in favoarea angajatului cu plata de daune morale, plata salariului integral pe cate un an cat a durat procesul si reincadrarea pe post.

  Pentru asta nu e suficient sfatul unui avocat pe net ci consultarea unui avocat specializat in dreptul muncii care sa-l invete exact ce trebuie sa faca si la ce sa se astepte.

 2. ion ion romanul care nu face politica says:

  Individul minte ca sa se dea oropsit pe langa iubi.1Nu poate sa refuze termometrizarea ca e lege si fiecare angajator a trecut-o in regulament la obligatii.Minte pentru ca a fost trimis acasa sa isi aduca adeverinta ca nu trebuie sa poarte masca-asa fac angajatorii cu aia gura mare,ca sa nu si i puna in cap.Medicul de familie nu ia dat adeverinta(nici un medic cu cap nu ii va da) dar i-a dat concediu medical sa isi rezolve in alta parte.La un astmatic care fumeaza agravandu-si starea si crescand riscul de covid nici un medic nu risca sa ii dea adeverinta de scutire masca,scutire termometrizare si nici un angajator nu va risca amenda ITM pentru asa ceva.Asa ca poate face reclamatie la ITM sa mai ia si el amenda si sa dovedeasca ca e o p.la mincinoasa care vrea sa isi ascunda concedierea de iubi.

 3. Alina says:

  Nu inteleg abuzul. El nu vrea sa ii fie luata temperatura si sa poarte masca. Nu poti lua unui anagalt temoeratura pe frunte si altuia pe mana, evident ca vor fi rezultate diferite si neconcludente.
  Ce sa i faca angajatorii daca el nu respecta legislatia in vigoare? Sa l pupe pe frunte? Nu poti sa spui ca ai boli respiratorii care te impiedica sa porti masca, dar tu fumezi. Daca ai boli pulmonare cu atat mai mult ar trebui sa porti masca!
  Cine ar vrea sa vina la cazino sa i tuseasca dealeru fara masca in față? Hai sa fim seriosi, cand ai pareri conspiratoniste ar fi bine sa ti asumi ca vin cu consecinte!

  • Lorena Lupu says:

   dacă nu le-a respectat O DATĂ, îi pot face raport disciplinar şi explica limpede şi la obiect cu ce a greşit. Nu să-l convoace într-o şedinţă disciplinară şi să-i facă dramă de neveste nef…

 4. ioanai says:

  N-as calca intr-un cazino unde personalul nu poarta masca. Greseste. Si sunt sigura ca nu spune tot adevarul

 5. ioanai says:

  sau daca personalul nu se supune tutror procedurilor curente pt combaterea covid

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: