Poşta redacţiei: Sărbători nu prea fericite

Periodic, oferim iubire cititorului nostru. În sensul în care el sau ea, sau chiar tu, de ce nu, ne trimi(te)ți problema voastră de suflet pe birou@lorenalupu.com. Noi citim, cugetăm și analizăm, apoi propunem o soluție sau dăm o opinie ÎNTR-UN ARTICOL PE BLOG.

Sau în consultaţie privată remunerată.

Subliniez: dacă nu vrei să scriu despre, nu-mi trimite o poştă a redacţiei cu amendamentul “dar vreau răspuns privat”, după ce am citit un întreg roman fluviu. Există două opţiuni: vrei formatul ăsta, sau îmi recompensezi timpul. Merci de înţelegere.

Scrisorica de azi spune aşa:

Salut, Lore,

Sunt X, am 37 de ani, un job ok şi o viaţă liniştită. Poate chiar prea liniştită. Despre asta vreau să-ţi scriu. Aştept să vină petreceri, dar la petreceri nu mai reuşesc să mă distrez ca înainte. De exemplu, revelionul de acum. Am dat mulţi bani şi pe rochie, şi pe pantofi, şi pe petrecerea într-un restaurant de elită, dar m-am simţit groaznic. Orice mâncam, mă balonam ca o gravidă. După două ore, picioarele mă dureau de la pantofi. Dansam câteva piese şi oboseam. Şi vreau să spun că arăt bine, încă atrag atenţia bărbaţilor, dar modul în care intră-n vorbă bărbaţii de acum mă irită groaznic. Am avut un revelion de coşmar şi sunt în depresie.

Ce e în neregulă cu mine?

X.

***

Dragă X.,

Nu cred că e ceva în neregulă cu tine. Cred că sunt destul de mulţi oameni care se simt nelalocul lor şi complet stingheri pe la petreceri de revelion, dar puţini o spun sincer. Majoritatea mimează intens fericirea.

Dar hai să le luăm pe rând.

Faza cu balonarea de după mese când treci de 35ish e cunoscută, şi o avem toate. Şi asta pentru că, după o viaţă de diete şi mâncat aiurea, sistemul nostru digestiv oboseşte şi el. În plus, metabolismul devine mai lent şi alergiile se acutizează. Eu nu ştiam de la ce mă balonez până când am descoperit că am boala cea mai modernă a deceniului, alergie la gluten. De când nu mai mănânc pâine deloc, nu mai plimb burţi de gravidă după mine trei săptămâni din lună.

Fă-ţi un set de analize şi o consultaţie la gastroenterolog, eventual la alergolog, să vedeţi împreună de la ce s-a luat organismul tău. Dar până vă prindeţi, uite trucul Lorena pentru nebalonare. Iei un Kebene forte înainte de eveniment. Iar dacă e de mâncare, haţ un piept de pui sau, dacă e revelion, un file de somon, salată verde, şi dacă au aperitive ca la nunţile de la ţară, vreo doi ardei umpluţi cu cremă de brânză (dacă nu eşti intolerantă la lactoză. Dacă eşti, stai pe pui sau somon şi salată verde.

Între timp, ceri apă după pofta inimii cu felii de lămâie înăuntru. Am remarcat că licoarea preferată a fotomodelelor previne balonarea.

Şi te îndulceşti cu câteva praline.

Genul ăsta de masă frugală ajută mult cu balonarea. Deşi te oftică faptul că alţii crapă-n ei ca şi cum vine foamea mondială, dar hei, ăia nu se balonează sau nu le pasă.

Legat de obositul repede la dansuri: cursuri de zumba. Fată! Obligatoriu, cursuri de zumba.

Pariez că jobul ăla ok e un job sedentar, unde stai tout le jour la un calculator, pe măreţu-ţi popou, apoi te duci acasă, te pui pe canapeluţă, pe acelaşi măreţ popou, şi te delectezi cu un vinuţ şi un Netflixuţ.

Păi cum plm să nu oboseşti repede la dansuri şi să nu te plictiseşti cu viaţa ta?

Zumba e bună pentru sedentari pentru că e ritmată, veselă, e cu muzică mişto, e cam ca o petrecere, mai puţin balonarea şi pantofii aiurea. E neconfirmat de psihologi, dar am remarcat că te tratează şi împotriva depresiei. (Joke, tanti Karen. Joke. Nu, zumba nu e confirmată de psihologi ca tratament antidepresiv.)

Important e să nu te uiţi în jur şi să te tot întrebi dacă se uită careva la tine că eşti o toantă şi o aritmică. Nu eşti la ansamblul de dans Picioare-n tavan, eşti la un curs plătit. Pe banii tăi, eşti cât de toantă şi de aritmică vrei tu şi cine are o problemă, să scrie la neamuri. Odată ce capeţi încredere în tine şi-n mişcările tale, îţi intri-n spirit.

Am ajuns la subiectul delicat al pantofilor. Ia-ţi pantofi de mamaie la biserică, din ăia cu tocul cât clitorisul. Rogi şi tu prietenii să facă poza de la genunchi în sus, şi pe social media postezi: “Erau Louboutin şi aveau talpa roşie, tssss, ce tare regret că nu se văd. Emoji plângător.”

Suntem oameni maturi, am depăşit nevoia de a ne tortura pentru fashion. Şi o seară de distracţie e cea în care râzi şi te legeni pe ringul de dans, nu una în care icneşti chinuit şi fiecare gând al tău se îndreaptă spre modul în care partea din spate a pantofului îţi roade pielea, iar tocul interminabil pare paloşul de foc al lui Făt-Frumos, împlântat în tălpile tale tremurânde ca piftia.

Dar, poate, cea mai importantă ajustare e CUM TE RAPORTEZI LA PETRECERE. Nu sta să numeri crăpăturile din tavan, că nu eşti nevastă ortodoxă efectuându-şi obligaţia conjugală cu cămaşa de noapte trasă peste buric. Intră în vorbă cu lume. Chiar dacă nu vrei să agăţi, o discuţie n-a ucis pe nimeni. Esenţial e să rămână politicoasă. Şi dacă tot intri în vorbă, caută sincer să afli lucruri despre oamenii cu care conversezi. Glumeşte. Amuză-te. Fă-i să se simtă mai bine prin glumele tale.

Până la 25 de ani, sora ta Lorena pleca la festivaluri, inclusiv în alte oraşe, cu un rucsac în spate, cu adidaşi în picioare şi cu planul de a se integra într-o gaşcă de la faţa locului, pentru că era mai simplu decât să convingi bucureşteni leneşi să mişte osemintele până acolo. Planul funcţiona mereu de minune.

Şi chill, toţi avem podul plin de revelioane nasoale.

Sper că ţi-am fost utilă.

Lorena.

***

Dacă îţi plac sfaturile simple, practice şi la obiect, poţi să şi susţii rubrica. Popii au cutia milei, noi avem cutia onestităţii. Aici.

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe Tiktok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

  1. Mira Mincă says:

    De fapt, ai dreptate referitor la dans (zumba sau dansuri ritualice egiptene antice).
    https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2020.01687/full
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8767071/

  2. Ade says:

    Hai sa îți dau un sfat care m-a ajutat pe mine. Ca și băutura care nu ma baloneaza Cuba Libre. E adevărat Cola ajuta digestia. Meniul descris de Lorena e varianta câștigătoare: evita pâinea și patiseriile și mergi pe variante simple iar în loc de pantofi: îți recomand cu toată încrederea sandale de dans. Acestea sunt doar de interior (au talpa de material) dar sunt niște papuci extrem de comozi indiferent de lungimea tocului și dacă ii comanzi de pe Ali express ii iei la super preț. 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading