Intro: Periodic, oferim iubire cititorului nostru. Nu, Gicu, nu sub formă de sex, stai jos. În schimb, luăm o dramă personală pe care mi-o trimiteţi pe mail, pe birou@lorenalupu.com, şi găsim o soluţie, pe care oricum n-o veţi urma, dar măcar ne distrăm.
Şi misiva de data asta:
Buna,Lorena
Am 28 de ani aproape, şi mă confrunt cu o stimă de sine extrem de scăzută din cauza unor kilograme în plus şi a unei feţe distruse de acnee.
Trec neobservată prin lume şi constant am parte de bullying la locul de muncă şi printre prieteni. Nu am avut relaţii consumate până la vârsta asta şi simt constant nevoia unui ataşament fizic şi emotional. Fac eforturi mari, nu mănânc lucruri nesănătoase şi fac sport zilnic, totuşi, parcă nimic nu se schimbă şi mă afund tot mai mult în depresie. Ce crezi că ar trebui să fac ca să îmi îmbunătăţesc imaginea de sine?
Mulţumesc,
X.
*
Dragă X,
Problema nu e că ai kilograme în plus şi acnee. Cunosc oameni care au kilograme în plus şi acnee, şi sunt atât de veseli, de glumeţi, de “sufletul petrecerii”, încât îi iubeşte toată lumea.
Problema e că tu îţi percepi defectele fizice ca pe o problemă şi te urăşti tu pe tine din cauza lor. Şi, aşa cum câinii simt frica trecătorului, iar asta îi aţâţă să latre, oamenii cu stofă de abuzatori simt ura de sine a trecătorului şi adoptă acelaşi comportament.
Legat de bullyingul extern, dai reclamaţii la HR, în care descrii cine s-a luat de tine şi cum, şi la cât de panicate sunt firmele de procese în perioada asta, pariez că bully-ii tăi îşi vor lua prompt nişte bocanci binemeritaţi în ouţe. Dacă cercul de prieteni e cel care te bully, îi poţi elimina din viaţa ta pe cei care o fac.
Eu mă declar în prezent omul fără bullies. E adevărat, am peste 2000 de nume banate şi 300 de numere de telefon la filtrate, dar nimeni dintre cei care au încercat să-mi impună vreodată toxicitate nu mă mai poate contacta. Sau dacă o face de pe un număr de telefon nou, ajunge prompt tot la filtrate.
Dar principalul bully cu care trebuie să cazi la pace e propria persoană.
Nevoia disperată de ataşament e taman semnul faptului că nu te placi pe tine însăţi foarte tare. Din exact motivele pe care le enumeri: kilograme în plus, coşuri. Şi ce faci când bagi oamenilor sub nas nevoia disperată de ataşament? Nu faci decât să-i pui pe fugă. Ştiu, iar scriu ceva perceptibil ca adevăr crud şi iar mi se adună virtue signallerii în rubrica de comentarii să mă croncăne, dar:
PÂNĂ CÂND NU TE IUBEŞTI TU PE TINE, NU VEI INSPIRA IUBIRE ADEVĂRATĂ ALTORA.
Valabil şi pentru fetele cu siluete de fotomodele şi piele de alabastru. Dacă tu nu te placi şi nu te respecţi, dacă atârni după câte unul care se şterge la c*r cu tine, vei avea doar relaţii abuzive.
Kilogramele în plus se pot masca prin vestimentaţie adecvată, coşurile printr-un fond de ten special recomandat de un dermatolog bun, dar respectul faţă de propria persoană nu trebuie să se bazeze pe looks.
Eu îţi recomand să îţi aloci ţie însăţi mai mult me time şi să cauţi să te bucuri de lucrurile în care excelezi.
Sau dacă nu excelezi în nimic, să îţi propui să excelezi în ceva. Editare video. Creaţie grafică. Compoziţie muzicală. Croitorie. Un hobby care are şi valoare economică – nişte bani n-au stricat nimănui. Şi care presupune suficientă migală şi atenţie la detaliu încât să-ţi scoată capul din c*r. (Aşa le spun eu celor scufundaţi în mila de sine precum castraveţii în oţet: oameni cu capul băgat adânc în c*r.) Da, ştiu, virtue signallerilor, e oribil de urât, dar nu “vai, săracaaa” va schimba în bine moodul acestei fete, ci conştientizarea propriului potenţial, şi a cât de puţin relevante sunt looks pentru o persoană care ştie să facă bine lucruri şi care are preţuirea altora din acest motiv.
Şi când vei ajunge să-ţi accepţi complet propria persoană şi să nu te mai judeci, tu pe tine, pentru defecte, vor veni gigei să-ţi spună “Eşti urâtă şi grasă” şi tu o să le cânţi “Soogeţi poolaaa la la la”.
Şi când eşti acasă, caută pe Spotify sau pe Deezer muzică veselă şi bucură-te de ea.
Bucură-te de pozitivul fiecărei clipe, de libertate, de faptul că eşti tânără şi plină de energie, de cafeaua delicioasă pe care o bei dimineaţa, de animale de companie, dacă ai, – şi dacă n-ai, uite o sursă imensă de ataşament care nu se uită la coşuri – de faptul că e vară şi cald, de o plimbare într-un parc, de o salată fresh cu toate legumele proaspete, de faptul că n-ai făcut Covid, de faptul că ai un internet uriaş la dispoziţie, plin de filme, documentare, resurse pe orice subiect îţi doreşti şi de faptul că a început sezonul pepenilor.
Astea fiind zise, contactează un dermatolog şi continuă să faci sport, dar nu te mai preocupa atât de tare.
Also: Dacă crezi că o relaţie e finalul magic al tuturor problemelor din viaţa ta, ei bine, error. Trebuie să fii al naibii de echilibrată şi stabilă tu cu tine, ca să duci responsabilitatea emoţională a două persoane şi să nimereşti balanţa potrivită între nevoile tale şi ale lui. Sau ei, că nu vreau să îţi aloc eu o orientare by default.
Schimbarea începe întotdeauna cu tine însăţi.
Sper că ţi-am fost utilă,
Lorena.
***
Dacă îţi place acest blog, fii un partener la menţinerea lui.
***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.
***
Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.
Am suferit de acnee minim 20 de ani. Fata imi arata zilnic ca o pizza cu salam, pe langa gura eram plina de cosuri mari si dureroase. Din pacate am gasit tarziu un dermatolog bun, un individ cu adevarat interesat, care mi-a dat mai multe tratamente pana l-am gasit pe cel ok. Acum mai fac cosulete mici la caldura si poate inainte de menstruatie. Pt domnisoara – un dermatolog bun iti poate schimba viata. Numai cine are/a avut acnee stie cum te simti cand te vezi in oglinda. Pt Cluj il recomand din inima pe dr. Vasile Cerinca.
Muulțumesc.