Primăria Arad interzice telemunca artistică

Ieri, circula o petiţie pe Facebook. Aceasta. Artiştii denunţau primăria că, sub pretextul pandemiei Covid, le-ar fi oprit complet activitatea, inclusiv în versiunea online / fără spectatori. Am în listă mai mulţi actori de la Teatrul “Ioan Slavici” din Arad, şi, dintre ei, am prins-o online pe actriţa Mariana Tofan. Am rugat-o frumos să îmi arate şi mie versiunea integrală a hotărârii emise de primărie şi mi-a dat link. Aici.

Primul lucru care te izbeşte când parcurgi documentul e amorul intens cu grija (ca să fiu finuţă) când vine vorba de spectatorii de teatru, film şi concerte:

“Art. 2 Organizarea și desfășurarea activității, cu public sau fără public, în cadrul
cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau de concerte, a spectacolelor de tip drive-in, a
concertelor, spectacolelor, festivalurilor publice sau private, a altor evenimente culturale este
interzisă pe întreg teritoriul administrativ al Municipiului Arad”

raportat la încrederea sacră că Dumnezeu protejează de Covid:

Art. 11 Reprezentanții cultelor religioase vor face publice, la sfârșitul slujbelor religioase,
măsurile privind prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2, respectiv:
obligativitatea purtării corecte a măștii în toate spațiile publice închise sau deschise, respectarea
păstrării distanței fizice și a măsurilor de igienă sanitară.

Aşadar, dacă actul performativ îl are ca obiect pe prietenul nostru imaginar, e ok să ne adunăm în turmă, cu condiţia să avem mască şi să nu ne bulucim. Dacă e pe alte teme, acasă toată lumea.

Această nedreptate flagrantă şi vizibilă m-a făcut instant s-o invit pe Mariana Tofan să îmi acorde un interviu despre trecutul apropiat, prezentul şi viitorul Teatrului “Ioan Slavici” din Arad.

TROLLYWOOD: Cum a fost activitatea teatrului arădean de când a început pandemia covid în România?
MARIANA TOFAN: În martie-aprilie, am fost în şomaj tehnic, şi ăla dat pe genunchi şi aiurea.

În ce sens aiurea?
Nu ne-au întrebat dacă putem avea activitate în vreun fel, au hotărât ei că nu putem şi gata. Au motivat că nu ne pot plăti, deoarece în ROF al instituţiei nu apare că munca online e o muncă posibilă în instituţia noastră.

ROF care pariez că era făcut în 1900 toamna, când internetul era temă de science fiction.
Exact. A depus direcţiunea un ditamai dosarul de schimbare a ROF, care nici acum nu a intrat pe ordinea de zi a Consiliului Local, deşi a fost depus în mai. Şi acum, probabil că se pregătesc să se folosească tot ce motivul ăsta.

Mbun. Până când a ținut chestia asta?
Până pe 1 iunie. Dar noi am făcut o cerere către primărie în care arătam că putem să ne desfăşurăm activitatea online, cu exemple şi propuneri.
În iunie, iulie, august şi septembrie, am jucat câte cinci spectacole pe săptămână în cartiere şi pe scena Centrului Cultural Judeţean, care e în aer liber. Trei de dramă şi două de marionete.

Cum ați obținut permisiune?
Cu dosar către DSP pentru aprobarea traseelor în aer liber, pe care le-a făcut instituţia, folosindu-se de reglementările în vigoare de la vremea respectivă, că sunt permise evenimentele în aer liber respectând condiţiile de distanţare.

În octombrie și noiembrie, care a fost situația?
Pe 3 octombrie, am avut premieră în sală, era voie, tot aşa cu aprobări şi dosar spre DSP, cu maxim 50% din capacitatea salii. Alt dosar. 🙂 Traseele trebuie făcute şi pentru repetiţii, şi pentru spectacole. La fiecare spectacol, cu repetiţiile aferente, câte un dosar.

Actriţa Mariana Tofan. 

Încet-încet, devii mai mult jurist decât artist 😀 😀
O, da 🙂 şi organizator. 🙂 Şi ţiitor de echilibru. 🙂 Că ai mei sunt inflamaţi şi dramatici.

Ca artiștii în general. Şi de unde și până unde interdicția asta de acum?
Lupte interne ale PNL Arad. Avem un coleg care a fost viceprimar jumătate de an şi care e în altă gaşcă decât actualul primar.

Îţi asumi să faci afirmaţia asta şi public, Mariana?
Da, nu e nici un secret, toată lumea ştie şi nimeni nu zice.
Bun. În octombrie, am avut spectacole şi în sală, şi afară, cât ne-au mai permis legea şi vremea.
Undeva în jurul datei de 18 octombrie, a venit ceva hotărâre a Comitetului Naţional pentru situaţii de urgenţă că nu mai avem voie decât fără public.

Aha. Şi cum ați rezolvat-o pe asta?
Aici mai e o poveste: cei de la Centrul Cultural Judeţean, care sunt finanţaţi de Consiliul Judeţean, au făcut o platformă numită Scena Online Arad Live şi au făcut un protocol cu toate instituţiile de cultură din Arad să transmită pe platforma lor.

Deci, practic, ați mutat spectacolele pe Scena Online?
Da.

Care erau condițiile?
Cei de la CCJ au angajat o firmă care să transmită live. Această firmă avea aparatura necesară. Noi jucam în sala goală şi se transmitea frumos pe pagina de Facebook şi pe canalul de YouTube. Am avut aşa trei spectacole, cu mai multe vizionări decât pentru şase săli pline la fiecare. Apoi, a venit hotărârea minune.

Bazată pe ce? Şi nu întreb de conflictul între Consiliul Local şi cel Judeţean care tocmai a dovedit că face treabă mai bună. Cred că întrebarea mea e: motivată în ce mod?
Nu se ştie. Instituţia a trimis încă din 20 noiembrie, când i-a fost adusă la cunostinţă hotărârea aia, o adresă prin care cere lămuriri. Nu ni s-a răspuns până acum.

Şi ce plănuiţi să faceţi mai departe?
Păi, alte dosare la DSP, pentru ce repetăm acum şi pentru condiţiile de acum, memoriu către ministrul culturii, al sănătăţii, al muncii, să ne dea punctul lor de vedere, şi să vedem, că încă nu a zis nimic avocatul sindicatului, dacă putem să-i dam în judecată.
Instituţia a făcut cereri, adrese, şi ce mai trebuia să facă şi nu i s-a răspuns. A, şi am mai propus să ne facem propria noastră platformă monetizată. Ni s-a spus că ar costa foarte mulţi bani pe care nu-i avem, pentru că ni s+au tăiat două treimi din buget. Plus bugetul a două festivaluri mari. Ne-au tăiat până şi bonurile de vacanţă.
Primarul Bibarţ a şi dat un interviu care i-a inflamat pe ai mei. Cum nu e el de acord cu telemunca. Cum adică să stai acasă, să zici o poezie şi să fii plătit din banii arădenilor?

Şi nu vă susţine nimeni?
Acum au luat poziţie nişte consilieri USR, care au spus că introduc schimbarea ROF-ului pe ordinea de zi a CLM. După patru luni de la solicitare.

 

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. December 3, 2020

    […] la care sunt supuși artiștii au ajuns și în atenția artiștilor cu acoperire națională. Într-un interviu recent, o actriță din Teatru precizează cu subiect și predicat că […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: