Prinţul Philip al Angliei, un soţ modern

Azi, după cum se ştie, a murit prinţul Philip, soţul reginei Elizabeta a II-a a Angliei, în vârstă de 99 de ani. Prilej pentru noi să medităm puţin la conceptul de căsătorie modernă, ilustrată de acest mariaj.

După cum se ştie, prima Elizabetă, cea care a dat numele ei unei întregi epoci, a rămas celibatară până la moarte. Pentru că relaţia bărbat – femeie era de aşa manieră, încât ştia că unicul mod de a reţine puterea monarhică era să nu se mărite.

Pentru că masculul tradiţionalist din secolul XVI-lea ar fi privit ca pe un afront personal ideea că femeia LUI are mai multă autoritate decât el, şi atunci, unicul mod de a reţine autoritate era să nu fii femeia niciunuia şi stăpâna tuturor.

Modul în care a funcţionat căsătoria între Elizabeta a II-a şi principele consort e o dovadă de modernizare a instituţiei căsătoriei. Un bărbat modern poate renunţa la ipostaza de vioara I în familie şi accepta poziţia de consort.

Pentru a se putea căsători cu Elizabeth, prinţul Philip a făcut ceea ce atâtea viitoare neveste de regi au făcut fără să clipească, ca pe ceva de la sine înţeles: a renunţat la titlurile din Grecia şi Danemarca, şi la religia ortodoxă, devenind anglican. Aşa cum Grace Kelly a renunţat la statutul de vedetă de Hollywood şi la rolurile din filme pentru a deveni prinţesa Grace de Monaco, Philip a renunţat la o carieră strălucită în Marină pentru a deveni prinţ consort.

E drept?

Nu, desigur.

Dar, în sfârşit, renunţările pentru a face un mariaj să funcţioneze nu sunt făcute de femeie, ca în secolele trecute.

Desigur, au existat momente de orgoliu, ca de exemplu acela în care, la începutul mariajului, prinţul Philip a încercat să impună numele lui noii familii. În schimb, când regina şi miniştrii au rezistat, şi au emis o proclamaţie regală care să puncteze că familia regală va rămâne Casa de Windsor, a acceptat decizia.

Timp de milenii, femei din toate păturile sociale au renunţat la numele lor de familie, şi implicit la identitatea lor, pentru a o prelua pe a soţului. Fără să vadă o problemă.

Desigur, regina a îmblânzit ulterior lovitura: urmaşii fără titluri regale vor purta numele de familie Mountbatten (numele lui englezesc adoptat) – Windsor, pretenţie pe care, de-a lungul istoriei, extrem de puţine femei au adresat-o soţilor lor, mai ales dacă aceştia erau regi.

De-a lungul unei căsătorii foarte lungi, prinţul consort şi-a susţinut soţia, a însoţit-o în majoritatea apariţiilor oficiale şi turneelor publice, şi s-a manifestat întotdeauna ca un sprijin discret din spate. Regina la rândul ei a recompensat această loialitate, dăruindu-i titlul de prinţ al Regatului Unit, care venea la pachet cu titulatura de Alteţă Regală.

Dincolo de îndatoririle de principe consort, Philip şi-a găsit bucurie în propriile lui proiecte, iar regina l-a încurajat să o facă. În 1957, a devenit primul membru al unei familii regale care să viziteze Antarctica şi să treacă de cercul polar. A promovat sportul şi viaţa sănătoasă cu o pasiune notabilă în zilele noastre doar în cazul fostei prime doamne Michelle Obama. De multe ori, remarcile lui pe subiect au stârnit controverse, dar, hei, cine a trăit 99 de ani, majoritatea într-o formă fizică de invidiat?

Abia la 90 de ani, prinţul Philip a decis să “o ia mai încet” şi “să renunţe la o parte din îndatoriri”. Câţi dintre noi vor ajunge la 90 de ani in the first place?

A fost implicat într-un accident de maşină la 97 de ani, în urma căruia şi-a cerut public scuze şi şi-a predat la fel de public permisul de conducere. Voi vă daţi seama că, la 96 de ani, acest om încă şofa impecabil?

A fost prinţul Philip un soţ perfect? Probabil că nu. Dar a fost un bărbat care a reuşit să accepte un rol de susţinere, şi să-l ducă până la capăt cu loialitate şi implicare, în secolul trecut, când relaţiile dintre sexe încă erau definite în mare măsură prin supremaţia masculului.

Iar acest lucru merită respectul nostru.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: