Problema plictiselii

Da, înţeleg, se stă acasă.

Nu se stă acasă de plăcere, se stă acasă de nevoie. Se stă acasă pentru că în lume circulă o boală, iar această boală pune vieţi în pericol, mai ales pe ale persoanelor în vârstă şi pe ale celor cu imunitatea compromisă. Şi chiar şi oamenii tineri, cu sănătatea în regulă, experimentează simptome foarte neplăcute. Am intervievat eu o fată, dar a avut o formă uşoară a bolii. Alte articole mi-au dezvăluit situaţii tragice, cu sufocări, vomă, diaree care dura zile în şir, febră continuă de 40 de grade, să enumăr doar câteva simptome.

Tu, cel care te plictiseşti acasă, eşti cazul norocos. O repet lent, să lunece pe ţeava conştiinţei tale. Eşti cazul norocos. Eşti sănătos. Deocamdată. Că boala e foarte contagioasă. Ai toate şansele s-o iei. Nu te ţin autoritățile acasă că nu ar avea ce face cu tine. Te ţin acasă pentru siguranţa ta. Şi a celor pe care tu, îmbolnăvindu-te, i-ai putea pune în pericol.

“Dar mă plictiseeesc”.

O citesc pe asta pe Twitter, pe Facebook, pe Instagram, pe LinkedIn. Nu am cont pe Snapchat sau Tik Tok, că nu am chef să aflu cum se plictiseşte lumea şi acolo.

Uite câteva idei prin care ai putea să-ţi combaţi sentimentul inutilităţii şi al izolării.

A. Dormi.

Nu ştiu cum e viaţa voastră, dar a mea, când intru în Matrix, e destul de alergată. De când am intrat în distanţare socială, primul lucru pe care l-am făcut a fost să recuperez odihna. Să îmi reîncarc bateriile. Da, funcţionam ca un telefon care piuie pe ultima dunguliţă. Şi mă storceam să mai dau ceva din mine.
De când cu izolarea socială, dorm opt ore între două şi zece dimineaţa – da, ştiu, nu e cel mai bun orar, dar atunci mi se face somn. Mai trag un pui de somn şi după-amiaza, să fie acolo, de rezervă.
Şi când zic “dormi”, zic: pune telefonul jos, închide laptopul, stinge lumina şi dormi. Bea un pahar de vin bun şi bucură-te de odihnă şi de relaxare. Ascultă liniştea. Respiraţia animalului de companie, dacă ai. Savurează pacea.

B. Fă-ţi o curăţenie generală din aceea solidă, cu mutat chestii & stuff.

Cine are energie, după opt ore de muncă, să mute dulapuri şi să frece cu cârpa cu detergent în spatele lor, şi apoi să şi clătească bine? Fix nimeni.
Şi nici Maricica, dacă o chemi şi-i dai 100 de lei, n-o să fie de acord să mute dulapuri de banii ăştia. O să-ţi facă o curăţenie din aia de ochii soacrei, dat cu mop şi aspirator, şters praf, şters faianţa cu laveta, vă pupăm pe portofel.

Acum, că stai acasă, fă şi tu o dată curat cum făceau bunicii. Tot tu o să te bucuri de aerul proaspăt din locuinţă şi de mirosul fresh.

C. Sortează-ţi obiectele.

Am avut la un moment dat un articol despre câte haine am reuşit să adun, şi cum nu aveam loc de ele, şi cum mi-am redus eu drastic garderoba. Stai acasă toată ziua. Ai un munte de haine în dulap. Dacă îl deschizi, cad pe tine. Dar vin tare din urmă reducerile de la Fashion Days şi de la Zara, şi te ustură adânc cheful să mai iei cevaaaa. La pariu că ceva asemănător e deja gratis la tine în dulap?
Articolul respectiv, aici.

D. Învaţă o limbă străină. 

Să zicem că visezi de dintotdeauna să înveţi engleza, franceza, italiana, whatever. Sunt o grămadă de cursuri online, majoritatea accesibile ca preţ. Pentru exerciţiu, poţi viziona filme şi vloguri în limba respectivă. Sau să-ţi iei un study buddy şi să exersaţi împreună.

Oamenii se combină cu atâta zel pentru sex, dar pentru ceva cu adevărat folositor nu s-ar combina.

E) Slăbeşte. 

Acum, că viaţa acasă e lipsită de alergătura obişnuită şi ai timp să-ţi prepari chestii healthy, poţi în sfârşit să acorzi atenţie alimentaţiei şi exerciţiului fizic. Ia de aici link la primul advertorial noom care-mi iese în cale pe acest blog şi testează metoda pentru două săptămâni cu numai un euro, generează-mi şi mie nişte mărunţiş dacă foloseşti linkul meu. Dă drumul la Deezer sau Spotify, simte ritmul, fă mişcare. Ai tutoriale de aerobic, pilates, cardio, ce vrei tu, gratis sau cu costuri modice.

Sau dimpotrivă, antrenează-te să faci mai multe flotări, sau mai multe abdomene. Tot nu faci nimic toată ziua. Fă ceva pentru corpul tău.

F) Joacă-te cu animăluţul de companie. 

Orice om care are câine, pisică, pasăre de orice specie, porcuşor de Guineea, iepuraş, ştie că nu ai cum să te plictiseşti cu un pet în casă. Că sunt dilii, jucăuşe, zgubilitice şi adooră năzbâtiile şi atenţia. Joaca cu animăluţul e plăcută, haioasă, relaxantă şi, dacă îţi şi răsfeţi petul, e o oază de bucurie.

G) Exersează-ţi aptitudinile de makeup. 

“Nu ştiu să mă machiez”.

În perioada asta, toţi marii furnizori de produse cosmetice legitime, şi Sephora, şi Marionnaud, şi Douglas, îmi burduşesc mailul cu oferte peste oferte. Profită de ocazie să comanzi un fond de ten pe nuanţa ta, un concealer cu două nuanţe mai deschis, un kit de contur cu o nuanţă mai închis, un rimel, un tuş, nişte farduri de pleoape, o pudră mată şi un gloss hidratant.

Învaţă să le aplici, să le estompezi, să pară realiste, să îţi pună în evidenţă ochii, pomeţii, forma buzelor.

Dacă ai tenul imperfect, ai tot acum oferte peste oferte la creme şi seruri. Hidratează-ţi şi tonifiază-ţi pielea feţei. Comandă fiole cu acid hialuronic şi fă-ţi tratament complet: masează zilnic în pielea feţei şi a gâtului câte una.

H) Vizionează toate sezoanele unui serial.

De ce era lumea obsedată de Game of Thrones? Iată prilejul să afli. De ce Orange Is The New Black a creat un adevărat trend? Netflix are răspunsul. Poate vrei ceva despre ororile chirurgiei plastice, ca Botched, sau o serie ingenioasă de interviuri, cum e Comedians in Cars Getting Coffee. De unde crezi că mi-am format tehnica de intervievator? Citindu-le şi văzându-le pe ale altora.

I) Sună-ţi părinţii. 

Poartă cu ei conversaţii reale, de parcă ar fi oameni. Mulţi se plâng că părinţii nu-i tratează ca pe oameni, dar şi ei îşi tratează părinţii ca pe retarzi. Da, am mâncat, ăhă, ce-ai gătit, da, stai în casă, pa.

Crezi că mă-ta şi tac-tu sunt proşti şi nu sesizează?

Bine, în unele cazuri chiar sunt. Dar un motiv pentru care, pe contul meu, oameni de 60 de ani discută cu aceeaşi relaxare ca aceia de 20 este că eu îi tratez pe toţi ca pe oameni normali, cu nevoi, idealuri şi vise.

Mai puţin pe cocalarii şi cocălăresele care bubuie de mojicie şi chef de harţă. Ăia îşi iau deja tradiţionalul jet.

Oricum, am avut o discuţie de-a dreptul adorabilă cu maică-mea despre amorul ei secret din adolescenţă.

Da, băi. Şi maică-ta a fost adolescentă şi a iubit ca disperata pe unul care i-a frânt inima. Şi chiar o să se simtă bine să vadă că poate povesti cu tine.

J) Împacă-te. 

Poate că ai oameni cu care ai fost idiot fără să vrei şi te mustră conştiinţa. Şi ăla sau aia stă acasă, exact ca tine. Dă-le un telefon, vorbeşte cu ei, recunoaşte că ai fost un bou apoteotic, cere-ţi scuze şi eliberează-ţi conştiinţa de balast. E o senzaţie uriaşă de eliberare să îţi asumi o vină şi să faci pace cu cineva căruia i-ai greşit.

K) Câştigă bani pe net. 

Siteuri ca WeWorkRemotely, Remote.co sau chiar secţiunea de remote de pe ejobs.ro îţi oferă diverse opţiuni profesionale pe care le poţi valorifica de pe canapeaua de acasă. Conexiune bună la internet, un telefon şi un laptop, şi ia-ţi un job full time, part time, temporar sau project based, Canapeaua ta de acasă se va dovedi cel mai bun birou, nemaivorbind de faptul că poţi să-ţi faci cafeaua cum îţi place şi să îţi faci nevoile la buda ta de acasă.

*

În concluzie: perioada de izolare a cum ţi-o faci. Activă sau pasivă (eu prefer versatilitatea though), amuzantă sau serioasă, implicată sau facilă. Porneşte-ţi motoarele creativităţii şi vei constata că ai atâtea lucruri interesante de făcut, de n-o să vrei să mai ieşi din carantină.

***

 

Dacă îţi place acest blog, ai avut vreodată intenţia să-l susţii dar ai tot amânat, acum ar fi un moment foarte bun.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

 1. Matheiu Anders says:

  Buna!
  Chiar nu ii inteleg pe “plictisiti”.
  Doar daca dai o cautare pe Google cu sa zicem Ikebana Photo iti umpli lejer o ora de privit aranjamente.
  Personal…, nu-mi amintesc cand m-am plictisit ultima oara?!
  Uite…, am vreo patru carti de citit, am ceva muzica de ascultat…
  Numai cine Nu vrea sa faca ceva util lui spune ca n-are ce face.

 2. Ok, nu inteleg din ce univers paralele vin oamenii astia. Eu si multi altii muncim de acasa (a se citi e mult mai greu, de la faptul ca nu am al2-lea ecran, ca netul de acasa nu e asa puternic ca ala de la munca la faptul ca nu nu putem vorbi face to face ca sa ne coordonam). Adica muncesc in chinuri si mai mari decat uzual.
  O saptamana si deja ma seaca psihic. Cine sunt oamenii astia care stau cu dansa-n sus acasa, degeaba ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: