Profi și discriminarea etnică

Când vine vorba de Ținutul Secuiesc, de unde vin și eu, clișeul preferat pe care îl plimbă naționaliștii toxici e că ar fi cerut pâine și li s-a răspuns cu “nu ştim româneşte”. Chiar în dimineaţa asta, când îmi beam cafeaua şi am intrat pe Facebook, prima postare pe care am văzut-o era a fratelui meu, care se certa de zor cu un cont fake care insista agasant cum că a vrut pâine şi cum că n-a fost servit în ţărişoara lui.

Faptul că mereu e vorba numai de pâine e ilar în sine. Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, e renumit pentru brutăriile sale, iar pâinea cu cartofi, aia mare, cu coaja scuturată, se găseşte în multe magazine de specialităţi în Bucureşti. Realitatea situaţiei e că nu doar că ungurii nu te vor refuza când vrei pâine, ci dimpotrivă, ţi-o şi aduc la Bucureşti, că mulţi din asta trăiesc.

Dar cei care perpetuează acest clişeu omit cu bună ştiinţă faţa opusă a monedei: nivelul de umilinţă pe care trebuie să-l îndure etnicii unguri, care locuiesc în Mureş, Harghita şi Covasna de secole întregi, şi prin munca lor, au creat tot ce e de valoare în aceste regiuni – iar cine nu mă crede, că compare casa de cărămidă a unui etnic ungur cu bordeiul de chirpici pe care îl iau inundaţiile în fiecare an în alte regiuni.

Etnicii unguri locuiesc de secole în acele regiuni, au ridicat sate şi oraşe frumoase, şi au o cultură de sine stătătoare.

Apoi, a venit întâi Ceauşescu cu întreprinderile, iar după căderea comunismului, corporaţiile cu sucursalele. Şi au făcut aceeaşi greşeală: au trimis câte un ciumpalac de Bucureşti să taie şi să spânzure. Ăsta, inapt să înţeleagă cultura locală şi dotat cu sindromul şefiei bruşte, cu apucături de scroafă urcată-n copac, cu ignoranţă şi cu bagaj de clişee de genul “am cerut pâine şi etc”, s-a apucat să persecute angajaţii unguri.

Pe vremea lui Ceauşescu, nu se putea face dreptate pe cale oficială, politica de românizare forţată era impusă pe linie de partid şi dacă te opuneai, te trezeai expediat la canalul Dunăre – Marea Neagră, să construieşti magistrala albastră, drum de ape şi vis.

Acum, însă, în 2021, e absolut inadmisibil ca un manager de unitate să interzică limba maghiară în incinta magazinului Profi Sfântu Gheorghe, în condiţiile în care 90% din cumpărători sunt unguri. Nici măcar nu vorbesc despre drepturile angajaţilor. Vorbesc despre cine intră propriu-zis în magazin, îşi face shoppingul la tine şi, prin banii pe care îi plăteşte la casă, îţi asigură salariul pe luna în curs.

Aşa cum 70% din cititorimea acestui site e formată din fete şi femei, şi o eventuală retorică misogină ar fi contra propriului interes, aşa şi şovinismul ad-hoc al gigelului numit, nu se ştie pe ce bază, manager, e împotriva intereselor companiei.

Ca dovadă, îndemnurile la boicot la adresa lui Profi răspândite în tot Ardealul. Bine, la Cluj sau la Braşov, nu se va simţi prea mult diferenţa, dar în cele trei judeţe, dacă nu mai ai clienţi unguri, poţi să pui deja lacătul pe uşă, preventiv.

Profi a şi reacţionat cu un comunicat de presă gol de informaţie şi corect politic: ne vom educa angajaţii în spiritul diversităţii blabla. Dar asta nu răspunde la singura întrebare care contează. Şi, cum eu sunt o fată dornică să ajute, o pun eu.

Profi, asta cu educarea angajaţilor e tardivă. Ca dovadă, faptul că în 2021, un gorobete ca individul pe care l-ai plasat în Sfântu Gheorghe a ajuns să creadă că are autoritatea să dea asemenea directive.

Ce ne interesează, de fapt, şi singura întrebare care contează, este:

AI

CONCEDIAT

JAVRA?

Asta vrem să ştim, Profi.

Şi ca idee: în regiunile cu densitate mare de populaţie aparţinând unei anumite etnii, pune manager din etnia respectivă. Ăla va şti şi cum să comunice cu echipa, şi ce îşi doresc clienţii – slănină cu ceapă roşie, basically – şi cum să te ajute să îţi creşti afacerea aşa cum îţi doreşti.

O simplă diplomă la ASE nu face pe nimeni manager. Iar măsura aia nu e doar absurdă, şovină şi toxică: mai şi ilustrează că ciumpaletele ăla nu are ce căuta în comerţ. Fă-ţi o favoare, Profi. Zboară-l pe agarici. Nu doar că îţi recâştigi clientela, nu doar că dai un exemplu de poziţie fermă anti discriminare, ci mai şi scapi de un c*cat cu ochi cu zero competenţe comerciale.

Şi dau ca exemplu buticurile arabilor din piaţa de lângă mine. Mă întâmpină mereu cu un zâmbet, deşi sunt femeie, şi după religia lor, o formă irelevantă de viaţă. După Paşte, mi-au zis Cristos a înviat, deşi ei sunt musulmani. Dar eu eram stăpâna banilor care le vor intra în magazin dacă mă păstrează de clientă.

Asta înseamnă, dragă Profi, să fii manager de magazin. Şi pariez că domnii respectivi nu au diplomă la ASE. Doar o înţelegere profundă şi aplicată a ceea ce au de făcut.

Vrem să ştim că l-ai concediat pe limbric, Profi. Asta vrem să vedem în comunicatul tău de presă. “Conducerea magazinului a rupt colaborarea cu angajaţii ale căror acţiuni contravin spiritului democraţiei şi diversităţii”.

Pe boul ăla oricum nu mai ai cum să-l mai educi, Profi. A eşuat mă-sa, a eşuat viaţa până în acest punct. Team building-ul tău de trei zile la Sinaia pe tema “Cum îmbrăţişăm diversitatea la locul de muncă” va fi doar o ocazie să caute să agaţe şi el ceva pe banii companiei.

Concediază-l direct. Minimizează pierderile.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Morbo says:

  si sefutzul e complet ignorant cu privire la prietenia polonezo-maghiara 🙂 daca as fi xenofob parca nu as avea curaj sa mi-l manifest fix impotriva ungurilor fix intr-o companie poloneza.

 2. Gergely Tokes says:

  Ti székelyek,ha még vasaroltok a profiban akkor fejre vagytok esve!
  Niciun secui sa nu mai lase un ban la profi!
  Sa-i vanda managerul asta prost la ma-sa marfa de la Profi!

 1. May 11, 2021

  […] Duică, cei care le „iau mereu apărarea ungurilor”, și de bloggerița Lorena Lupu, originară din Sfântu Gheorghe. În rest, totul e […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading