Puşcăriaşii, aceşti oropsiţi

Nu am cum să nu râd când citesc ştiri despre drama cutremurătoare a lui X sau a lui Y, băgat la carceră pentru că, o dată ajuns la putere, a furat cu trei mâini deodată, şi, subit, constată că închisoarea e un loc neplăcut.

Unii au şi tupeul greu de descris de a cere să se aloce buget suplimentar închisorilor.

Deci, să ne înţelegem. Într-o ţară în care alocaţia pentru copii nu acoperă mâncarea pe o săptămână, într-o ţară în care vine zilnic câte un reportaj de prin spitale, arătând condiţii inumane la care e supus un om al cărui unic păcat e că e bolnav, într-o ţară în care orfelinatele arată ca nişte stauluri mai de Gheboaia aşa, şi nişte copii nevinovaţi sunt trataţi ca nişte gunoaie pentru unicul păcat de a se fi născut, într-o ţară în care studenţii stau în cămine mucegăite, pline de igrasie şi gândaci, pentru unicul păcat de a fi fost admişi la o facultate, Monica Iacob Ridzi are obrăznicia halucinantă să pretindă buget suplimentar pentru închisori.

Da, ok, o să ziceţi, fetele s-au obişnuit să bage în buget mâna până la cot, aşa că li se pare firesc să pretindă.

Dar lipsa asta de conştientizare a propriei poziţii în spaţiu e totuşi năucitoare. Pentru numele lui Dumnezeu, nu eşti ţinut la zdup ca să-ţi placă. Eşti ţinut la zdup exact ca să nu-ţi placă. Să te înveţi minte să nu mai furi.

Iar subita suferinţă de 75 de boli deodată, dar numai de la momentul arestului încoace, e o altă abordare de un penibil rar. Frateh, trebuia să te gândeşti când furai că, na, ai constituţia şubredă şi te poate trage curentul printre gratii.

Ai făcut-o? E de o naivitate extremă să presupui, mai ales într-o măgărie cu mulţi participanţi, că nimeni niciodată nu va lua cuvântul să te dea de gol. Mai ales în România, mai ales în politică. Păi dacă ai făcut-o, îţi asumi consecinţele.

Şi să pretinzi bani în plus de la buget pentru confortul infractorilor în condiţiile în care toate domeniile de real interes, de la educaţie şi până la cercetare, sunt dureros subfinanţate înseamnă să fii de o nesimţire incalificabilă. Şi asta da boală grea. Unicul mijloc just de tratament cunoscut de om pentru boala asta e eutanasia.

Foto: Cristian Samoilă.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

34 Responses

 1. am citit acum vreun an în presă că ritzi ar fi fost beteagă atunci. nu aprob ce a făcut, dar ca unul ce are un alt tip de leucemie (nu am verificat dacă ceea ce are ea e mai grav sau nu) încerc să o înțeleg. ceea ce e cu totul altceva.
  am fost la închisoare în anglia și în arad. există diferențe. în alte orașe din românia sunt niște pușcării gen secolul 17 din anglia. și din nou, nu aprob ce au făcut cei ce au intrat acolo, dar mă îngrozesc ce pătimesc după ce intră. în general pedeapsa sau sentința nu ar trebui să însemne caznă, ci izolare. sau așa spune legea. la noi le combină pe cele două.

 2. din păcate ale noastre nu concordă cu ale lor…

 3. nicoleta says:

  Corect! Dar costul eutanasierii sa fie suportat de insisi astia.

 4. carmenica07 says:

  Poate or fi avut impresia că prin acea decizie judecătorească au câștigat un bilet moca, pe câțiva ani, la SPA.

 5. Citesc in fiecare zi ce scrii si ma delectez- i-mi place ardeiul iute, ce sa fac?! Tine-asa! Apropo de victimele sistemului anticoruptie, noii nostri scriitori, astia-s oameni care au furat din gros. Ai vre-o idee ce se întâmplă cu bogăția asta furată, se confiscă sau le rămâne lor?

 6. Gratiela says:

  Tiganca ! Acum invoca si starea de sanatate a copiilor ! Pai daca te stiai bolnava genetic de ce ai mai facut copii ?? Ca sa scapi de pirnaie ??? O treanta !

 7. dragos says:

  Observ in mediul virtual un fenomen periculos: abandonarea cratitei in favoarea blogului de catre tot mai multe doamne si/sau domnisoare. Si macar de-ar scrie despre bucatarie, tesatorie, plozi, etc. Nu. Ele scriu despre subiecte importante, cum este si cel de fata: sa putrezeasca in puscarie madam Ridzi. Dna autoare, nu ma cunosti, nu te cunosc, dar lipsa ta de compasiune fata de o mama (fie ea si infractoare dovedita) te pune in selecta companie a Anei Pauker. Stai putin si googlesti mai incolo. Dar, citindu-ti textul, simplu si slab argumentat dealtfel, m-am infiorat la gandul ca esti femeie, posibil mama, habar n-am … ce mai … femeie. Fiinta aia delicata pe care nu trebuie sa o atingi cu o floare. In seara asta, pt prima oara, in mod paradoxal, m-am uitat la Gadea cu admiratie, tocmai pt ca a avut puterea de a trece peste rivalitati si simpatii politice. Esti mai jos decat Gadea, Lorena. Esti in 2015 ce erau muierile Parisului in 1789 ce se bucurau cand se taiau capete in piata. Lorena, cu toata compasiunea, mi-e mila de tine. Cum spuneam, nu te cunosc. Dumnezeu mi-a dat norocul asta.

  • Lorena Lupu says:

   Stimate domn, nu mă interesează un dialog cu un imbecil care-şi începe comentariul explicându-mi că, pentru simplul fapt că am vagin, ar trebui să stau la cratiţă. Nu, n-am pic de compasiune pentru infractori şi nici pentru idioţi care trimit femei la cratiţă. La cratiţă te duci tu cu mă-ta.

   • Nautilus says:

    După cum a spus cândva un rus cam evreu de felul lui, nu te interesează dialogul cu imbecilii, dar pe imbecili îi interesează dialogul cu tine. Cel puţin atâta vreme cât imbecilii au curaj fiindcă îl au deasupra lor pe Imbecilul cel Mare (care, de fapt, e foarte mic de statură) de la Moscova.

    • Lorena Lupu says:

     dacă pe imbecili îi interesează dialogul cu mine, secretul e să mă cointereseze. Şi nu, a-mi spune că locul femeii e la cratiţă nu e un mijloc eficient.

  • Lorena Lupu says:

   Ca să n-o punctez pe aia şi mai retardată: ce dacă a furat ţara? Era mamă. Scosese un plod pe vagin. Asta iartă tot.

   BAN, IMBECILULE. BAN. NU MAI LATRI PE BLOGUL MEU NICIODATĂ.

  • cos says:

   @dragos: Procesul biologic de evolutie al speciei presupune anumite erori/mutatii in multiplicarea codului genetic. In unele cazuri mutatiile astea genereaza un individ mai bine adaptat mediului in care traieste, mai inteligent, avand o sansa mai mare sa transmita mutatia benefica la alte generatii. Alteori rezultatul acestor erori esti tu. Sincere regrete.

  • Ratacind pe net says:

   Uite aici un cosmar pentru tine: O mie de clone a Anei Pauker te fugaresc cu tractoarele. Si apoi te prind, te duc in piata publica unde iti aplica un tratament cu ghilotina aplaudand frenetic. Timp in care femeile de la cratita care urmaresc distractia in direct la televizor zambesc multumite ca au mai scapat de un dobitoc care avea fantezii cu gospodine fragile (ca sa se simta si el mascul feroce).

 8. dushurece says:

  ar merita trimisa la canal, sa vada ce inseamna a ii fi rau…

 9. Nautilus says:

  În vremurile trecute, se foloseau ca pedepse tragerea pe roată, arderea pe rug etc

  În zilele noastre se folosesc metode moderne de tortură: jegul, mizeria, ploşniţele, păduchii…

 10. Rafa Madrid says:

  Intreb ca boul, de ce crezi ca un puscarias, (sau o puscariasa), ar trebui sa protesteze pentru conditiile mizerabile in care traieste si invata un student, cand acel student nu protesteaza pentru conditiile puscariasilor si nici macar pentru propriile condiitii mizerabile in care se zbate? Puscariasul protesteaza pentru ce-l doare pe el, cel putin o face, studentii, aia desteptii…malc. Ar trebui sa fie zi de zi, 365 pe an in fata institutiilor statului, pana se satura bulangii aia de harmalaie si fac ceva pentru ei.

  • Lorena Lupu says:

   am spus eu că un puşcăriaş trebuie să protesteze pentru studenţi?

   nu.

   deci întrebarea e fix ca boul.

   am spus că e o prostie să ceri bani pentru închisori când căminele sunt o ruină.

   • Rafa Madrid says:

    ideea era, daca nu ai captat-o, ca fiecare protesteaza pentru ce-l doare…ca daca o luam cu aia de trei simpla, inainte de camine sunt alte prioritati si inaintea acelora, sigur o sa gasim altele mai importante…si tot asa pana cand o sa ne dam seama ca defapt, de dragul “politicaly corect” nu mai miscam un deget pentru nimic, decat in cazul in care le luam in ordine, de la ce este cel mai grav si prioritar, (cine dracu o sa decida ce este cel mai grav si prioritar in tara asta?¿?¿?¿?¿?¿), si sa le rezolvam una cate una. Presupunand ca viata copiilor, de exemplu, este cel mai important, (da’ nu sunt eu cel care decide, altul ar putea spune ca dumnezeu cu alea 18.000 de biserici sunt mai importante), va trebui in primul si in primul rand sa ne ocupam de astea, deci studentii mucles, nu au voie sa deschida gura pana cand spitalele, cresele si restul sunt ultra dotate cu personal corespunzator. Dup-aia, dupa vreo 20 de ani vine randul profesorilor, de exemplu, inca vreo 10 ani, dup-aia sosele si mijloace de transport, vreo 30 de ani…daca idiotul care decide ii pune pe studenti pe la mijlocul listei, probabil nu o sa aiba niciodata dreptul sa protestezxe, pentru ca, vezi-doamne, sunt altele mai importante.
    Scris fara cea mai mica intentie de a ofensa, sau a crea polemica, e ceea ce mie logica imi dicteaza, cand te doare ceva si crezi ca lucrurile nu sunt in regula cu modul in care esti tratat, protestezi, fara sa te gandesti la copii cu leucemie, sau batranii fara pensie. Si cred ca este normal sa fie asa.

    • Lorena Lupu says:

     iar eu spuneam că oricare dintre aceste cauze (copii, bătrâni, studenţi, şomeri) merită mai mult interes decât puşcăriaşii.

    • Rafa Madrid says:

     independent de faptul ca Ridzi e o lepra si fara nici o indoiala, merita sa stea la puscarie, independent de faptul ca din punctul nostru de vedere, noi, cei de pe margine, sunt lucruri mai importante de rezolvat in Romania, trebuie sa ne bucuram atunci cand oamenii protesteaza, fie ei puscariasi, studenti, mineri funcionari publici, sau someri. Inseamna ca tara nu are creierul amortit. Un singur lucru putem invata din asta, sa prtestam pnetru orice drept al nostru, pentur tichetul de la magazin, pentru coada de la ghiseu, pentur intarzierea trenurilor, pentru frigul si mizeria din spital, sau tomberoanele de gunoi negolite la timp. Pentru toate acestea, inclusiv pentru puscarii oamenii platesc impozite care nu sunt deloc mici. Nu cred ca te incalzeste mai mult faptul ca bucatica ta de impozit in loc sa zugraveasca puscaria, construieste casa unui politician…

     • Lorena Lupu says:

      90% de acord, mai puţin în cazul puşcăriaşului de lux. care n-a furat de foame, a furat că voia cinci viloaie, nu patru. Ştii că ai furat, nu te victimiza tot tu.

  • Nautilus says:

   Un puşcăriaş obişnuit nu are cum, când unde şi de ce să protesteze.

   Un puşcăriaş provenit din clasa politică protestează fiindcă în mediul stratificat de la noi publicul spălat pe creier crede că există totuşi o diferenţă de castă (sau, cum spun anglofonii, o diferenţă de “breeding”) între un politruc / profesor / magistrat şpăgar şi un infractor obişnuit. Chiar dacă l-ai dezbrăcat de robă, de însemnele funcţiei, de diploma universitară, el e “altceva”, altă structură, alt caracter, căruia îi crapă obrazul cel subţire dacă îndură aceleaşi condiţii cu gigelul care a furat poşete în autobuz.

   Aşa cum acelaşi public spălat pe creier e convins că un student e automat golan, drogangiu, homosexual, ciorditor, loază etc iar în 2006 dacă spuneai pe stradă că eşti student riscai să fii bătut. Şi deci cu cât condiţiile din cămine sunt mai rele, cu atât ei le merită mai mult.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: