Răutățile la adresa bărbaților scunzi ar trebui să înceteze

Ideea acestui post mi-a venit ieri. Scrollam eu pe Facebook, când, spre surprinderea mea, am dat de doi pe care nu-i bănuiam a fi genul bully, distrându-se pe seama modei “noi” a încălţămintei cu toc pentru bărbaţi.

Şi realitatea e că în ultima vreme am observat prin oraş că tocul încălţămintei tipilor o ia vertiginos în sus, dar eu nu am văzut o problemă. Din contră, am zis în sinea mea: “Cât de tare, s-au prins şi românii că tocul mai înalt te ridică mai sus de la sol.”

În fond şi la urma urmei, dacă o femeie e scundă şi nu-i convine, poate purta tocuri şi nu spune nimeni nimic. Dacă o femeie e plinuţă şi nu-i convine, poate purta corset corector sub haine şi nu spune nimeni nimic. Dacă o femeie n-are sâni şi vrea să mimeze că are, poate purta sutien push-up şi nu spune nimeni nimic. Dacă unei femei nu-i place blondă, se vopseşte în ce culoare vrea ea şi, exceptând doi-trei boi, nu spune nimeni nimic.

Dar societatea românească are acest obicei extrem de iritant şi de distructiv: caută mereu să pedepsească pe acei bărbaţi care vor să arate mai bine.

Am pus între ghilimele partea cu modă “nouă”, pentru că orice om care a deschis vreun manual de istorie a modei vă va spune: bărbaţii au purtat tocuri dintotdeauna. Ba înghiţiţi-o pe asta: încălţămintea cu toc înalt a fost creată SPECIAL pentru bărbaţi.
A fost inventată în Persia, pentru călăreţi, cărora le asigura stabilitate în şa.
S-a răspândit în toată Europa.
Au purtat-o nobili, aristocraţi şi regi, să pară mai înalţi şi mai autoritari.
Au purtat-o actori pe scene, să fie mai măreţi şi mai impozanţi.

Bărbaţii s-au delimitat de tocurile înalte abia la începutul secolului 20, când acestea au devenit, dreptat, un accesoriu de marcă al sexualităţii feminine.

Şi azi, avem oameni care râd de alţi oameni pentru că poartă tocuri.

Serios, Românie? Când te destupi şi tu naibii la cap şi încetezi să mai persecuţi oameni pe date fizice pe care aceştia nu le pot achimba şi care nu au nici o legătură cu cine sunt ei ca oameni?

Nici un bărbat n-a cerut să se nască scund, sau să crească scund. Ba îmi imaginez cât de chinuitor trebuie să fie pentru ei că au acest dat fizic pe care nu îl pot schimba prin sport, sau vitamine, sau dietă – nu îl pot schimba prin nimic! Îl pot corecta doar vizual, purtând pantofi cu un toc mai înalt.

Am ajuns la concluzia că, poate, bullyingul e şi el bun la ceva. Şi anume, că o dată ce l-ai experimentat şi ştii cum se simte, parcă nu-ţi mai vine s-o faci şi tu cu alţii. În schimb, răzgâiaţii, căutaţii perpetuu în coarme, suflaţii în c*r își permit mereu să-și exerseze răutatea gratuită pe alții, pornind de la diverse detalii  imposibil de controlat.

Nu vrei să ieşi cu un bărbat scund? OK, nu ieşi. Dar măcar respinge-l pe baza a cine e el ca persoană, a unor lucruri reale care stau în raza lui de decizie şi de acţiune, nu pentru un amănunt atât de irelevant şi de derizoriu cum e înălţimea.

Te enervează când apare un cocalar sub o poză a ta şi, pe nepusă masă, începe să împroaşte cu insulte care nici măcar nu ţi se aplică?
Asta faci şi tu când tratezi bărbaţi strict prin prisma înălţimii.

O cifră care nu spune AAAABSOLUT NIMIC despre lucrurile care contează cu adevărat: bunătatea lor, inteligenţa lor, aptitudinea lor de a face lumea un loc mai bun.

Dacă tot batem cărămida-n piept legat de body positivity, păi hai să includem şi înălţimea bărbatului tot în body positivity.

*

Şi insist: nu mai hărţuiţi, nu mai umiliţi verbal, nu mai faceţi mişto de bărbaţi care caută să arate bine.

Nu ei sunt problema unei ţări unde consumul de săpun e minim pe Europa, unde Gigelul obişnuit rulează patru tricouri, o cămaşă, nişte bocanci şi nişte teneşi care put deja mai grav decât câmpul de bătălie din Winterfell după noaptea cea lungă, unde oameni cu patru burţi poartă maieuri super mulate, unde unii bărbaţi mâncăi de jumări au ţâţe mai mari decât ale mele şi unde, dacă Vasilică e afectat de calviţie, nu încearcă să caute un tratament, ci pune mâna pe un aparat de ras şi jeap, îşi trage o chelie total nesexy şi ucigătoare de orice libido.

Sincer, dacă îmi dai să aleg să fac sex între un bărbat de 1,60 cu un păr bogat, luxuriant, prin care să-ţi poţi trece degetele, şi unul de 1,90 chel, o să-l aleg pe scund.

Dar societatea asta retrogradă în care trăim nu critică delăsarea şi lipsa oricărei preocupări pentru aspectul exterior la bărbaţi. Nu, domnule, ea are o problemă cu ăia care se pensează, ăia care îşi vopsesc părul, ăia care poartă tocuri, ăia care se duc la sală şi ăia care îşi fac implant de păr.

Sincer, mă ştiţi econoamă cu advertorialele. Dar mă ofer să fac un articol de promo gratuit primului cabinet dedicat implantului de păr care vede textul ăsta şi îmi dă mail cu “primuuuu” pe birou@lorenalupu.com.

Două concluzii pentru textul de azi:

A) Bărbaţi, ignoraţi comentariile inepte legate de dorința voastră de a arăta mai bine. Vin de la masculi urâţi şi femei nesigure. Să vrei să fii cea mai bună versiune a ta, fizic şi intelectual, e ceva natural şi sănătos.

B) Bărbaţi scunzi, dacă unii fac mişto de voi pe criteriul înălţimii, nu merită timpul vostru. Măcar înălţimea e pe dinafară şi se poate masca cu tocuri, dar prostia e pe dinăuntru şi nu se poate masca cu nimic.
Şi dacă una vă refuză pe criteriul înălţimii, nu vă merita de la bun început.

În foto de deschidere: un tip scund care, la vremea lui, se zice că a f***t jumătate de Americă. Cică femei şi bărbaţi deopotrivă.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

10 Responses

 1. Morbo says:

  Aici e totul subiectiv. Ție ți se pare ca ajung sa arate mai bine, altora, exact opusul. De exemplu, la partea cu chelia și modul de a o aborda.
  Bullyingul e problema. Dar, în rest, dacă doar o gândești, nu o spui, e ok. La partea de atracție, fiecare are criteriile lui, care nu trebuie înăbușite. În plus, si delăsarea e un stil, la fel ca pensatul și vopsitul 🙂

 2. RB says:

  @Morbo, depinde unde e delasarea. O barba mai dezordonata, un tricou mai sifonat, mai merg. Dar daca ii pute gura ca la sconcs si pute a transpiratie, ba mai mult, cand ridica mana si expune zona de la subrat intri in coma, iti garantez ca fug femeiele de el ca dracu de tamaie.

 3. Vlad says:

  Adevarul e ca daca ar fi sa aleg intre o femeie de 1.60 cu par luxuriant si una de 1.90 cheala, o aleg pe aia de 1.60.

  Dar avem gusturi diferite si e loc sub soare pentru toti, ca altfel n-ar fi atatia barbati scunzi si/sau cu chelie.

  Nu e ok sa faci misto pentru cum arata cineva, nu am facut asta niciodata, am prieteni apropiati mai scunzi, dar ca barbat, un alt barbat complexat(de inaltime) mi se pare dizgratios — sincer, nu pacalesti pe nimeni cu tocurile alea.
  O fi vreo femeie care sa-i zica:
  “Fugi de-aicea piticanie, nu ma uit eu la tine!”
  …..
  “Aaa, te-ai intors pe tocuri? Pai de ce n-ai zis asa de la inceput boss, evident ca ies acum cu tine!”

 4. 0vershade says:

  Sunt de acord în mare parte cu ce spui aici, dar textul ăsta nu-mi convine deloc:
  ”Nu vrei să ieşi cu un bărbat scund? OK, nu ieşi. Dar măcar respinge-l pe baza a cine e el ca persoană, a unor lucruri reale care stau în raza lui de decizie şi de acţiune, nu pentru un amănunt atât de irelevant şi de derizoriu cum e înălţimea.”
  Adevărul mi se pare cea mai bună politică în cazul relațiilor. Dacă unei femei îi place tot ce ofer eu cu excepția înălțimii mele, și nu poate să treacă peste acest aspect, prefer să-mi spună în față, nu să mă mintă. Dacă-mi spune adevărul, știu unde pot lucra dacă pot face ceva să rezolv problema, dacă nu pot face nimic, nu e vina mea și gata. Nici a ei că are astfel de preferințe, deci nu ne potrivim, no hard feelings, move the fuck on…
  O serie întreagă de probleme în dragoste pornesc tocmai de aici: incapacitatea oamenilor de a accepta că pur și simplu nu te potrivești cu X.
  De exemplu, îi faci avansuri unei femei, te respinge, începi s-o faci curvă, să dai cu sudalme în stânga și-n dreapta că femeile sunt așa și pe dincolo. Frate, nu vă potriviți, move the fuck on. Nu e cazul să faci cu ou și cu oțet – culmea! – tocmai femeia căreia îi făceai avansuri până ieri.
  Femeile invers, de multe ori nu au curajul să respingă direct și răspicat, tergiversează lucrurile, o altă serie de frustrări și complicații gratuite.
  Fiecare are dreptul la propriile criterii după care-și alege partenerul!
  Dacă o femeie vrea bărbat înalt, are tot dreptul să-și caute un bărbat înalt. Nu-i capăt de țară, sunt și femei pentru care înălțimea nu contează. Mi se pare injust din partea ta să presupui că mai toate femeile ar trebui să considere înălțimea un aspect fără importanță, doar pentru că ție ți se pare fără importanță. (Ok, știu că nu ai scris cu aceste cuvinte, dar asta reiese din textul citat)
  De exemplu eu nu vreau să am de-a face cu o femeie care nu știe să pună liniuțele într-o frază. Moft de doi lei? – Posibil. Dar când vine lumea cu ”alte aspecte mai importante”, gen să fie gospodină, iubitoare, să aibă grijă de copii, sau, mai modern, să aibă serviciu, carieră, să fie deschisă la minte (whatever the fuck that means), să fie aventuroasă, bună la pat etc, îi trimit instant la plimbare. Ia-o tu pe aia! Prin urmare nu am dreptul să dau la o parte astfel de femei pentru că altora nu li se pare un aspect important?
  Fiecare are moftul lui. E important să și-l cunoască și să fie conștient că și alții au mofturi pe care fiecare dintre noi nu le îndeplinim. În asemenea caz, move the fuck on! Fără isterii.

 5. Lala says:

  Depinde de gusturi daca ceva ne place sau nu si bullying nu ar trebui sa existe. Mie faptul ca un barbat nu e asa de inalt nu mi se pare deloc ca il face sa arate mai putin bine. Iar tocurie nu ii fac sa arate mai bine, dar asta e parerea mea si nu mie trebuie sa imi placa. Cum ar fi Eddie Vedder (1.69), in loc sa topaie pe scena in tenisi, sa defileze pe niste catalige? 🙂

 6. ioana says:

  Scriind comentariul de mai sus denota ca ideea din articol a trecut pe langa tine vertiginos, ca un fulger. Si nu ai reusit nicicum sa o opresti. Maybe next time. Good luck.

 7. ioana says:

  Realitatea este ca discriminarea exista si e nevoie de educatie. In afara de “asa imi place mie sau nu” si “move on” cum ne invita cineva mai sus, mai exista si EDUCATIE pentru a intelege diversitatea si importanta acceptarii acesteia in societate. Aici un link pentru a intelege profunzimea discutiei. In opinia mea.

  https://psychology.wikia.org/wiki/Heightism?fbclid=IwAR3DqoZTR9FTRJ0sicANyiWgosU6_qnZ5PyOPWckNlRjq6ZTSUQ4Y6tgbtA

 8. Cc says:

  Eu sunt înaltă și nu-mi plac bărbații scunzi. Când eram prin facultate am avut o relație cu un bărbat cu 2cm mai scund ca mine și îmi stătea pe creier chestia asta. Indiferent câte alte calități avea au lipsit mereu cei 2cm la înălțime. Fiecare om are preferințe fixe de genul acesta și e foarte greu să treci peste. M-am luptat cu propria superficialitate și am pierdut, poate era mai corect dacă nici măcar nu încercam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: