"Refugees"

Ieri, Centrul Cultural Ceh a găzduit o chestie f. mişto: deschiderea expoziţiei “Refugees”, concepută de Katerina Drzkova.

Fotografiile… aparent simple. Oameni îmbrăcaţi decent, fotografiaţi în locuri care denotă bunăstare şi eleganţă: o casă frumoasă, o piscină, un fotoliu confortabil, malul mării… E drept, citeşti în privirea lor o anume nelinişte… o disperare tăcută, dar ţi se pare că ţi s-a părut. Tinzi să treci peste, cu superficialitatea “mileniului vitezei”.

Apoi observi în dreapta fiecărei fotografii paradisiace o cutiuţă albă. Dacă arunci o privire în cutiuţă, vezi adevărata fotografie (în alb-negru, mărită de o lupă). Afli unde au fost imortalizaţi emigranţii respectivi. În parcuri, în cămine sărăcăcioase. Descoperi lipsa de şanse, lipsa de siguranţă, şi le înţelegi disperarea din priviri. Impactul se conturează cu atât mai puternic, prin contrapunct.

În fond, e o idee simplă şi ingenioasă. Dar sugestivă şi cutremurătoare.

Pe mine m-a impresionat cel mai mult fotografia unui băieţel bălan şi pistruiat, care se dădea – în varianta optimizată – pe o balustradă mare, în ceea ce se dorea a fi o casă frumoasă de familie. În varianta reală, călărea un piedestal gol într-un parc… singur, ridicând spre fotograf o privire de o tristeţe total incompatibilă cu vârsta lui. Un băieţel cu o expresie de om mare.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. dinulazar says:

  Cum arata chestia si citeva alte comentarii: aici

 2. Lorena Lupu says:

  remarcat, domnu’ fotograf. motanu’ negru cu impresii pe el era purtătorul meu de cuvânt.

  către publicul spectator: la domnu’ fotograf veţi afla detalii tehnice gen: “lumină-de-blitz-circular”, “aerograf” etc. Io nu ştiu să vă povestesc aşa frumos, le zic şi eu pe limba banaleză…

 3. vidal miscat says:

  lasa, ca pe limba asta banaleza ai zis-o frumos si simpatetic.

 4. Lorena Lupu says:

  săru’ mâââna…

 5. dadatroll says:

  Sar putea face inca o expozitie paralela cu aia care nu sau refugiat si undes ei acuma: morti.

 6. Lorena Lupu says:

  expoziţia de oale şi ulcele, nu, dadatroll? 🙂

 7. dadatroll says:

  Da, mey, sa fi refugiat ii naspa. Singurul lucru inca si mai naspa e sa nu fi refugiat. Undei expozitia cu aia care nu au reusit sa se refugieze din Darfur? Sau pardon de expresie, din Irak dinainte de invazie? Nu e, cas morti. Si noi le plangem de mila refugiatilor si emigrantilor.

 8. Lorena Lupu says:

  am înţeles ideea. glumesc, pentru că aşa e firea mea, mai jucăuşă. dar asta nu înseamnă că nu am înţeles. 🙂

 1. February 24, 2008

  […] aici si aici. addthis_url = ‘http%3A%2F%2Feyeswideshut.ro%2F2008%2F02%2F24%2Fupdate-expo-refugees%2F’; […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: