Să-l omoare cineva pe Judd Apatow. Lent şi dureros, vă rog

Azi, am fost la film. Am văzut Trainwreck / O tipă dezastru.

Nu, nu am luat Prostol forte şi nici nu m-am retarzit peste noapte, să dau în boala comediilor romantice. Pur şi simplu, Amy Schumer mi se pare cea mai tare comediană de stand up inventată vreodată. Mai tare chiar decât Sarah Silverman, care e puţin cam vrea isterică şi stridentă pentru gusturile mele de spectator. De asemenea, îi ador showul TV de pe Comedy Central.

Femeia e inventivă, creativă, exploziv de hazlie şi absolut savuroasă. Şi am vrut neapărat s-o văd şi în cinema, unde tocmai a debutat în rol principal cu un film bazat pe un scenariu scris tot de ea. Trainwreck. Un fel de Bridget Jones mai puţin fals-naivă şi mai cinică.

Toate ar fi fost frumoase şi bune, dacă filmul n-ar fi fost regizat de această Vacanţă Mare meets Doru Octavian Dumitru featuring Ţociu şi Palade al americanilor, de acest Antihaz pogorât peste omenire întru pieirea umorului, care e Judd Apatow.

Mă întreb cine pula lui cal l-a minţit pe Judd Apatow că are umor. Cred că era o gaşcă la fel de caterincoasă ca şi aceea care l-a convins pe DJ Boroş că are talent muzical. Cum nu ştiţi cine-i DJ Boroş? N-aţi copilărit în anii 90!

Judd Apatow a comis monstruozităţi complet neamuzante precum: Virgin la 40 de ani, Domnişoare de onoare, Knocked Up (habar n-am cum a fost tradus), Heavyweights (Graşii). Tot atâtea ocazii de a trata (şi rata) subiecte cu potenţial într-un mod simplist, schematic, exagerat, lăbărţat şi imbecil ca noaptea cea neagră.

Şi cel mai groaznic e că, precum câţiva comentaci ai mei care n-au umor, şi eu le spun că n-au umor, iar ei revin să-mi otrăvească sufletul cu neumorul lor, cu glumele lor forţate şi lipsite de orice urmă de haz, într-o furie a demonstraţiei că totuşi au umor, sau precum Sergiu Nicolaescu din ultimii ani, căruia îi spunea toată ţara să stea naibii acasă, iar el se încăpăţâna să scoată rateu jalnic după rateu jalnic, Apatow se încrâncenează să ne etaleze nehazul lui sinistru, şi în această încrâncenare, trage după sine, pe budă în jos, nenumăraţi oameni talentaţi.

Comedia, ca şi sexul bun, trebuie să aibă ritm. Să accelereze, să se mai relaxeze, să accelereze iar, dar după un ritm matematic. Dacă ai dat-o într-un veritabilism care se lăfăie în ritmul vieţii, obţii filme de Cristian Mungiu. Cu diferenţa că filmele de Cristian Mungiu au personaje complexe şi probleme de viaţă la care ai ce medita.

În schimb, acest monstru al antiumorului care e Apatow pune în scene cu ritm greoi de pensionară bolnavă de artrită, artroză şi toate itele şi ozele dintr-un dicţionar medical nişte personaje de scenetă cu Stela şi Arşinel. Şi nişte acţiuni tembele de comedie cu muci în ceai. Şi tot ceea ce putea fi umor se pleoşteşte şi moare-n drum.

Da, actorii din Trainwreck sunt geniali. Dialogurile sunt fabuloase. Filmul însă e o atrocitate de neprivit, şi numai Judd Apatow e de vină. Să ia cineva o crosă de baseball şi să-i dea în cap până nu mai respiră. Mulţumesc. Cinematografia mondială vă rămâne îndatorată.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

12 Responses

 1. Baiatu’ nu a vizionat filmul asa ca nu comenteaza!
  A vrut doar sa se vadă scriind:))bună asta nu?

 2. jademan says:

  Sau o bâtă de golf. 😀

 3. andrei says:

  eu n-am vazut in viata mea un film de comedie bun. doar in seriale se mai face umor calumea

 4. Habar nu aveam cine e Dj. Borș ăsta… Pardon, Boroș 🙂 ”Noi avem o lege, dozatorul este rege.” Inspirate versuri. 🙂

 5. vali says:

  E buna Amy. Face stand-up bun. Dar nu atat de bine ca Ellen. Si fara a o compara cu Ellen, nu mi se pare chiar deosebit de inteligenta. E insa foarte buna actrita, mimica, gestica, joc actoricesc. Si da, aici se scoate.
  Filmul de care ai scris e unul dintre cele mai idioate filme vazute vreodata. Pana si trailerul e la fel de prost.

 6. Robert says:

  OMG! DJ Boros, inca mai am sechele de la un reportaj difuzat prin 1996 la TVR in care prezenta activitatea lui (genul de emisiuni duplex Timisoara sau Cluj, nu-mi aduc aminte) am urmarit pana la sfarsit curios de cat se poate intinde prostia producatorilor, apoi aveam un prieten care vindea casete audio in Piata Romana, vin niste pusti intr-o zi:
  – Domnu’ Dj Boros aveti?
  – Ce?
  – Dj Boros?
  – Plecati de aici ca va iau la bataie!
  – Domnu’ exista, Dj Boros cu albumul “Viata intr-un dozator”!
  – Plecati bah de aici ca pun bata de baseball pe voi.

  Si-n ziua de azi e convins ca pustii aia au facut misto de el dupa cum e convins ca toate materialele care exista pe youtub despre DJ Boros sunt fake si facute special pentru a-l mindfuck!

 7. Movie Zone says:

  chestia e ca Amy Schumer a scris scenariu 🙂 deci are o mare parte din vina la rezultatul final pe nume Trainwreck 😀

 8. Mara says:

  Overall, sa incerc sa vad filmul sau nu? Imi place maxim Amy dar trailerul nu m-a impresionat (si nici nu imi place JA ala).

 9. Joker says:

  Am vazut filmul, cautandu-i defecte, cu postarea ta in cap. Pe la jumatate si ceva maruntis, ajunsesem chiar la concluzia ca nu te-ai prins tu, ca de fapt nu e comedie. Ci doar o felie de viata newyorcheza, dinaia despre ratarile unei femei ce-si traieste viata din seva ratarilor tatalui ei. Finalul optimist, romantic si deci complet lipsit de realism, m-a facut sa-i schimb inapoi incadrarea, cu oarece indulgenta complice, la comedie romantica (cu accentul pus pe romantica). Ca, nu-i asa, cui nu-i place happy end-ul, cu declaratii demonstrative facute cu roatele-n sus si cu toate camerele unei enorme sali de sport goale puse pe tine, la mijloc de majorete dese?…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger