Casa cu autoservire

Pentru că meritam şi eu o bucurie, toate marile lanţuri de argumente au introdus self check out, sau casa cu autoservire. Colţişorul unde te duci, îţi scanezi frumuşel toate produsele, plăteşti  cu cardul şi pleci fericit.

Adooor chestia asta. O iubesc nespus. Mor de amor. Şi iată de ce.

*

A) Majoritatea rumânilor se duc tot la casa tradiţională 

Pentru că, dacă nu ai un lucrător comercial care să te slujească, nu eşti baron destul.

Și pentru că, dacă nu e o tanti, care să ia la mână tot ce ai în coș și să treacă ea personal numitele obiecte pe scanner, decrețelul ăla din Iepoca de Aur a lui Ceaușescu rămâne cumva fără mămuc și tătuc, și o să moară singur, cu pempărsul  murdar și cu pâinea și cuțitul în mână.

“Eu nu mă descurc cu de-astea, fatăăăh. Nu ştiu. Nu mă pricep.”

Perfect. Înghesuie-te tu la casă. Eu mă voi bucura de spaţiul aerisit de la self check out.

*

B) E destul de simplu 

Spre surprinderea mea, nu este mare brânză. Pui produsele pe o tăviţă, le treci prin faţa scannerului, le bagi în traistă, foloseşti cardul de reduceri al magazinului, dacă ai promoţii, şi plăteşti. Apoi cu bonul deschizi bara automată, să poţi ieşi.

Nu doar că nu e mare brânză, dar sunetul ăla de “piu” pe care îl face scannerul când înregistrează produse e noua mea dependenţă. îmi vine să mă angajez casieră undeva, atât de mult îmi place.

Da, ciudat. Dar dacă n-am avut jucării suficiente în copilărie, ce vreţi? Recuperez acum.

*

C) Poţi verifica TOATE preţurile 

Nu mai există “un preţ la raft şi altul la casă”, şmecheria clasică a patronilor români.

Când îţi scanezi produsul, vezi şi preţul, iar dacă nu-ţi convine, poţi  chema instant omul care supraveghează grupul de case cu autoservire, să storneze şi să preia obiectul.

Nu ai parte de remarci răutăcioase şi priviri date peste cap, pentru că aparatul e aparat şi face exact ce e construit să facă. Scanează şi adună suma.

*

D) E în ritmul tău. 

Ştiţi casierele alea lente ca moartea în vacanţă, care au orice altă prioritate, mai puţin servirea clientului? Dar le ştiţi pe alea hiper speriate de bombe, care scanează ca şi cum ar avea de prins interregio de Satu Mare, şi tu, pe toată durata experienţei de cumpărător, ai senzaţia că fugăreşti un laser, ca pisicile?

Ei, bine.

Casa cu autoservire e cum vrei tu să fie. Pentru că eşti doar tu. Le scanezi în ritmul tău. Lent, dacă muşchiul tău vrea lent, şi stil Speedy Gonzales, dacă muşchiul tău are o urgenţă. Viteza ta pe moment e viteza întregului proces şi punct.

*

E) Următorul cumpărător vine după ce te-ai cărat. 

Sunt două momente care mă scot din minţi la casa clasică.

Unul: când ăla din faţa mea nu a terminat de adunat şi plătit cumpărături, dar vânzătoarea deja îmi scanează mie produsele şi le pune pe ale respectivului.

Mi se pare lipsit de respect şi iritant cu spume.

Al doilea e cel când nu ai terminat tu de adunat, şi vânzătoarea scanează deja peste tine. Te simţi ca şi cum ai fi murit de două zile, zaci răpus pe masa de priveghi, nici nu te-ai răcit corespunzător, şi nevasta îşi ia deja limba în gură cu următorul.

Dar pe asta o combat simplu: Plătesc DUPĂ CE am adunat produsele şi sunt gata să plec.

Mbun.

La self check-out, următorul client vine după tine doar în secunda în care tu ai întins-o cu arme şi bagaje. Nu te inoportunează, nu îl inoportunezi. Ce poate fi mai frumos în viaţă?

*

F) Nimeni nu caută să agaţe casa, să se întindă la bârfă cu casa sau să se certe cu casa. 

Când te bagi la o coadă clasică, nu ştii cât o să aştepţi. E în funcţie de numărul de scandalagii, de nef*** agăţaci sau vecine ale casierei. Toţi aceştia o să înceapă discuţii cu ea, în dauna timpului şi nervilor restului lumii din coadă. Ba, dimpotrivă, o să se bucure de spectatori.

La casa cu autoservire, e mereu linişte şi pace.

*

G) Şi mai primeşti şi complimente: 

“Dar ce rapidă sunteţi, doamnă! Chiar le aveţi!”

“Ştiu. Mă servesc atât de eficient şi de bine de una singură, încât mă tem că nu voi mai avea nevoie în scurt timp de serviciile nimănui!”  😀

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Bogdan says:

    Dezavantajul la casele self este că se duc acolo și persoane care nu știu umbla pe ele. Pățesc la Kaufland foarte des să am în fața mea oameni care nu se descurcă sau blochează casele de proști ce sunt și apoi tot ei comentează. Uneori din cauza unor oameni de genul acesta casele acelea nu mai sunt așa …self din cauza unor persoane.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: