Sfânta Parascheva şi Robbie Williams

În săptămâna asta din octombrie începe, an de an, pelerinajul de Sfânta Parascheva. Sute de mii de persoane iau drumul Iaşilor şi se înghesuie în suprafeţe restrânse, în cozi infernale, fără asistenţă medicală, fără surse adecvate de hidratare, să-şi vadă moaştele preferate.
Restul populaţiei stă pe Facebook şi face mişto.
În 2015, Robbie Williams a avut concert în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Şaizeci de mii de persoane iau drumul capitalei şi se înghesuie în suprafeţe restrânse, în cozi infernale, fără asistenţă medicală, fără surse adecvate de hidratare, să-şi vadă moaştele preferate.
Restul populaţiei dă să facă mişto, dar e retezată scurt: Nu ne spuneţi voi, retrograzii, înapoiaţii, dacopaţii, ce să facem. Cu timpul nostru, banii noştri, viaţa noastră. Oilor.

Fac acest paralelism pentru că, trebuie să recunosc: mie miştourile de Sfânta Parascheva îmi dau aceeaşi stare de disconfort, de invazie a teritoriului personal, de băgare a nasului unde nu-ţi fierbe oala şi de futere de grijă nesolicitată ca discursurile homofobe, de exemplu.
Toleranţa şi înţelegerea n-ar trebui să fie unidirecţionale. De la tradiţionalişti spre modernişti. Cu moderniştii rezervându-şi dreptul să ia la mătărângă după pofta inimii viaţa şi opţiunile tradiţionaliştilor.
Acceptarea celuilalt, înţelegerea noţiunii de diversitate, respectul ar trebui să funcţioneze în toate direcţiile.

Ai vreun drept să faci mişto de baba Aglaia că se îmbrânceşte la coadă şi rabdă foame la Parascheva, când tu însuţi te-ai îmbrâncit la coadă şi ai răbdat setea aia atroce la Robbie? Ai vreun drept să râzi de moş Titi că face pipi pe după gard la Parascheva, când tu însuţi ai făcut pipi în spatele budei ecologice, că nu mai răbdai coada, la Robbie?

Eu zic că nu.
Şi dacă tu ai pretenţia ca lumea să te ia cum eşti, şi să nu-ţi judece pasiunile, un bun început e să nu judeci nici tu pasiunile altora.
Pentru lelea Floare din Trăscăuţi, Sf. Parascheva e Woodstockul, Coachella şi Glastonbury-ul ei personal. Se pregăteşte tot anul, îşi ia basmaua de sărbătoare şi, cât timp stă la coadă, simte că nu trăieşte degeaba. Cine eşti tu, să-i spui că trăieşte incorect şi că ar fi cazul să stea acasă?
Îţi zic eu: nimeni.
Las-o şi pe ea să-şi trăiască viaţa, aşa cum ai tu pretenţia să ţi-o trăieşti pe a ta. Cam asta înseamnă, din punctul meu de vedere, diversitate.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Misu says:

    Vezi ca esti mentionata in noul post al bloggerului Ceti-Arhi-prea-iubitorul-de-conserve: http://cetin.ro/seydoux-vanatoarea-celebritate/

  2. cos says:

    Mie mi se pare ca political correctness-ul e o sabie cu doua taisuri. Da, acceptarea celorlalti si mai ales al celor diferiti de tine este un lucru bun, spre asta ar fi bine sa ne indreptam toti. Dar de aici si pana la a nu avea dreptul sa comentezi / faci misto de ceva e un drum lung si periculos. Eu cred ca asa cum eu am dreptul sa comentez ( / fac misto – caz particular) si altii au dreptul sa comenteze (/faca misto) la eventualele mele greseli, prostii, etc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading