Și bărbații se sapă între ei

Acum ceva vreme, scriam un text – sau, mă rog, mai multe – despre femeile-complici. Femeile care se aliază cu bărbații abuzivi pentru a umili, minimaliza, hărțui, presa, nimici alte femei. Pe ideea că dacă te pui bine cu dracu, treci puntea. Fără să iei în considerare că dacă aprobi și promovezi un anumit comportament, la un moment dat, o să-i cazi și tu pradă.

În câte birouri cu femei am lucrat, exista mereu câte un conflict stupid de miză zero, de obicei pe teme total penibile, care ar fi putut fi lichidate dacă participantele s-ar fi așezat la un vin fiert să discute prietenește, în timp ce bărbații râdeau în pumni de ele, și mai puneau niște paie pe foc, pentru că era extrem de funny să vezi proaste certându-se.

Cam tot atunci, afirmam următoarele: În timp ce femeile se sapă, bârfesc, detestă unele pe altele, bărbații își rezolvă diferențele de opinie la o bere, sau eventual ies până afară să se caftească, își descarcă energiile negative și redevin frați. De aceea un bărbat pus pe treabă apucă să facă mai multe în cursul vieții decât o femeie. Iar când vom învăța să nu mai facem din țânțar armăsar și să ne direcționăm energiile în așa fel, încât să urmărim the greater point, vom fi cu adevărat puternice.

Mbun. Între timp, mi-am dat seama că și bărbații se sapă între ei. Crunt. Mult.

Și temele de săpare sunt, desigur, la fel de jalnice ca în cazul femeilor.

1. Cea mai mare crimă a unui bărbat este frumusețea fizică. 

La un moment dat, o fată din lista mea de Facebook a postat o fotografie cu Elena Udrea și noul ei iubit. Un tip frumos de-ți cădeau plombele. Și m-am înscris și eu la cuvânt: Omg, ce bine arată tipul ăsta.

Pffffoaaaa. Puhoi de remarci acide de la tipi de 40plus, cu aspect să zicem mediu, despre cum noi, pițipoancele, nu apreciem bărbatul adevărat, și că avem gusturi oribile, și de-aia o să sfârșim desculțe și însărcinate în mocirlă, în Gara de Nord.

Deși nu îmi declarasem vreo intenție de a-l lua pe tip acasă, sau ceva. Pur și simplu, constatasem că e o piesă reușită. Adică, probabil ceea ce făcuseră toți participanții la muială cu minimum 50 de femei pe stradă până în acel moment al zilei.

Cea mai mare crimă a unui bărbat este frumusețea fizică.

S-a văzut asta când s-au propus, o dată la tehnocrați și o dată în al nu știu câtelea guvern PSD, miniștri care făcuseră modelling masculin, și care aveau pe net poze artistice în diverse grade de dezbrăcare. Vaai de capul satului! Criză cât casa, predominant pe masculi, de zici că aveam numai miniștri ași în politică și economie, zeii competenței, și taman ăia vor strica aceste guvernări perfecte.

Dacă politicianul corupt avea chelie, burtă, fălci triple și un ten ofilit de tutungiu, era ok.

Cea mai mare crimă a unui bărbat este frumusețea fizică.

Și nu numai la nivel de lumea a treia, acest Teleorman generalizat care e Republica Retrogradă România. Se vede și în Hollywood, unde actorii cu trăsături frumoase sunt forțați să joace roluri plictisitoare de amorezi siropoși, și trebuie să ducă lupte supraumane să spargă tiparul. Mă rog, acum s-a mai atenuat treaba. Dar Leonardo de Caprio a trebuit să-și producă singur primele filme în care a ieșit din bucla typecastingului, să ajungă să i se dea roluri complexe, ca ăla din The Revenant sau ăla din Django Unchained.

2. Băieții care fac sală sunt automat proști 

Pentru că “trag de fiare”, în loc să se ocupe de “lucruri profunde în viaţă”.

Dar dacă inspectezi îndeaproape cu ce “lucruri profunde în viaţă” se ocupă criticii lor urâţi ca împrumutul nereturnat, descoperi activităţi de mare angajament precum zăcutul pe canapea ca o balenă eşuată, ridicatul halbei de bere la cârciumă, comentatul de răutăţi gratuite pe Facebook şi pe forumuri şi înjuratul femeilor că-s proaste şi c***e.

Nu e deloc simplu să ai un six pack. V-o zic eu, după ce la un moment dat am băgat câteva luni de regim alimentar sportiv şi antrenament zilnic, şi tot ce am obţinut a fost să scad cu un centimetru burtica de bere pe care o am în zona inferioară a abdomenului. Corpurile acelea perfecte se obţin cu un volum de muncă, disciplină şi autocontrol la care noi, spărgătorii banali de seminţe, nici nu putem visa.

Că acest volum de muncă, disciplină şi autocontrol ar putea fi investite şi în altceva? Cine eşti tu să decizi? Poate acel altceva nu e la fel de tentant în ochii omului respectiv ca faptul că se bucură de ceea ce vede în oglindă.

3. Toţi trebuie să avem o părere despre tipii care investesc în îngrijirea personală. 

De câte ori citesc câte un articol, scris fie de o mizdă delăsătoare, fie de un gicu complet înfrânt vizual, despre cum tipii care se vopsesc, epilează, apelează la mani-pedi sunt mizdificaţi, fac febră musculară de la eye rolls.

Aşijderea la Teleormanul din comentarii.

Să recapitulăm datele problemei: banii omului. Părul omului. Faţa omului. Corpul omului. Unde în această înşiruire apare ceva ce e al nostru? A, dar stai, nicăieri. Păi atunci, vorba unui romancier contemporan, Suge-o, Ramona.

Care e miza acestei lupte atroce pentru uglificarea bărbatului? De ce să îl obligăm să aibă pământ sub unghii şi pielea tocită ca uliţa satului, să fie bărbat? De ce să nu respectăm dreptul intim al fiecăruia dintre noi de a arăta exact cum vrea muşchiul nostru propriu din dotare?

Bărbaţi, nu vă lăsaţi molestaţi în a arăta ca dracu. Realitatea e că, atunci când arătaţi bine, vă vedem. Şi în cele din urmă, pe noi vreţi să ne f***i, nu pe urâţii care se simt ameninţaţi de voi.

Sau dacă vă plac alţi bărbaţi, pariez că nici în acel caz nu sunt urâţii care se simt ameninţaţi de voi.

4. Toţi tipii sensibili sunt obligatoriu “gay”. 

De parcă a fi gay e un lucru rău.

Cum încearcă un băiat să vorbească despre emoţii şi sentimente, e luat la băşcălie atroce, umilit, făcut “beta” şi “cuck”, de parcă n-ar fi tot fiinţă umană, din carne şi sânge, perisabilă, supusă fricilor şi bolilor de toate tipurile.

Şi realitatea e că o teamă sau o problemă exprimată e pe jumătate rezolvată. Lucrurile pe care le taci şi le înghiţi rod la tine precum cariile, şi, în cele din urmă, ajung să te nimicească din interior.

De ce nu vezi decât bărbaţi luând o armă şi împuşcând mulţimi pe ici şi pe colo?

Pentru că femeile, când au o problemă, o povestesc, plâng, se dau cu fundul de pământ, se aolesc şi se descarcă. Pe când bărbatul e obligat să interiorizeze şi să adune. Cât să adune?

Şi nota bene: nu femeile îi hărţuiesc în această direcţie, ci taman confraţii lor masculi, care ţipă la ei să “fie bărbaţi”, să “nu fie mizde” şi să “nu fie gay”.

5. Tipii politicoşi şi cu maniere sunt obligatoriu “pămpălăi”. 

S-a văzut la Ateneu, când Dacian Cioloş a sărutat mâna Vioricăi. Pffffoaaa. Pămpălăul. Pupincuristul. Slugarnicul. Te-ai dat cu pesedeul, coaeeeee.

Ămnu.

Se numeşte codul bunelor maniere, şi dacă părinţii erau prea ocupaţi să ţi-l insufle, poţi tu recupera cu un goagăl.

Faptul că îţi ştii interesele, că ai scopuri clare şi bine determinate, că ştii ce vrei de la viaţă nu se exclude reciproc cu aptitudinea de a te purta civilizat şi elegant chiar şi cu adversarii tăi direcţi.

Nimic nu mi se pare mai strong şi mai subtil ameninţător decât forţa de a-i zâmbi frumos unui om pe care îl vei da la o parte.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. Andrei says:

  Probabil Cioloș a fost făcut slugarnic din alte motive. Poți fi politicos și în același timp să-ți păstrezi demnitatea. Eu nu aș putea să sărut mâna cuiva pe care nu îl respect, admir. Și nu, nu există o etichetă care să spună că așa se face. Se făcea cândva, dar gestul ăsta a fost înlocuit cu o strângere de mână, sau un sărut pe obraz, e folosit foarte rar, dar asta nu înseamnă că ești mai politicos ca restul.

 2. Laura says:

  Mie mi se pare interesantă combinatia frumos+ deștept pentru ambele sexe.
  Daca un tip care arată bine este promovat pe drept pentru ca este deștept, nimeni nu comentează. E meritul lui- deși exista studii unde frumusetea fizica e direct corelata cu succesul in viața, pentru ambele sexe.
  Pe de alta parte, daca o femeie frumoasa si deșteaptă este promovată, asta este privit circumspect si i se caută circumstanțe legate de relații/ trecut etc.

 3. Sorin says:

  Păi codul bunelor maniere actualizat nu mai prevede pupatul mâinii. Cât despre Cioloș, el e oricum un pupincurist. Cine-l cunoaște, știe. Eu nu-l cunosc (deci nu intru sub incidența postării anterioare), dar știu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: