Ghidul de makeup cool al adolescentului sărac

Am scris acum câteva zile ghidul de garderobă cool al adolescentului sărac, care a făcut turul internetului pe lung și pe lat. Pentru că trăim vremuri grele, sunt multe familii care zic slavă domnului că au pâine de pus pe masă și frumusețea e ultimul lucru care le trece prin minte.
Dar pentru adolescenți, aspectul fizic este, rămâne și va fi important. Să țipi la ei că fizicul nu contează e genul de asasinat al încrederii în sine din care rezultă adulții ăia stil șoricei gri, la care nu se uită nimeni, și e păcat. Mulți oameni minunați rămân singuri fără să vrea, strict pentru că nu-i învață nimeni cum să se aranjeze puțin.

Dar spre norocul tău, prietena ta Lorena e cu tine. Cu exact genul de adolescență care s-a bazat pe “mă machiam când mă împrumutau colegele cu lucruri”. Deci, pe un buget extrem de mic spre deloc, cum facem să arătăm bine?

Hidratarea şi somnul.

Poţi să ai cele mai performante produse din univers. Pe o piele deshidratată, vor arăta ca naiba. Impune-ţi să bei câtă apă poţi şi să-ţi dormi orele alea şapte regulamentare. De câte ori mă duc la tanti cosmeticiană după o perioadă mai neglijentă, se uită la mine şi mă bombăne: Iar n-ai băut apă.
Apa contribuie la fineţea şi prospeţimea feţei şi părului. Somnul ajută la regenerare şi tonus. Oricât de grea ar fi viaţa ta la un moment dat, primul pas pentru a te menaja e reprezentat de apa şi somnul de fiecare zi.

Îngrijirea.

Eşti adolescent(ă), nu ai nevoie de extracte din cochilie de melc, caviar, coenzima Q10 şi all that jazz. Ai nevoie de o cremă hidratantă dimineaţa şi seara – pe care o aplici şi pe gât şi decolteu – şi de un demachiant care să îndepărteze jegul acumulat în pori pe perioada zilei.
Şi, da, asta cu demachiantul e valabilă pentru ambele sexe. Jegul acumulat în pori duce la vizitatorul pe care nimeni nu şi-l doreşte: acneea.

Produse puţine şi importante.

Se discută mult printre practicanţii minimalismului despre garderoba tip capsulă, cu 40 de piese vestimentare pe care le combini în fel şi chip. Acum să vedem cum ar arăta un makeup kit capsulă, cu minim de produse: fond de ten, anticearcăn, pudră, o paleţică de farduri de ochi, creion sau tuş negru, rimel şi două – trei rujuri – unul nude, pentru şcoală / job, unul într-un ton discret de roz pentru ieşiri în oraş diurne şi unul mai diliu, roşu turbat dacă eşti genul sexy, sau mov fistichiu dacă eşti genul punk.
Dacă le ai pe astea, poţi adăuga un blush, un highlighter şi o pudră brună de contur în timp, dar nu sunt esenţiale. OK, highlighterul e esenţial, pentru că mă uit în metrou la fetele care se machiază şi le văd cum strălucesc toate în pomeţi ca aurul dacic, şi n-o să fiu eu stricătorul de petrecere care să spună că omul nu e ou de Paşte şi nici ciubotă, să necesite lustru.

Dar exact acelaşi efect îl poţi obţine cu un fard de ochi lucios, în ton deschis.

Chiar nu ai nevoie de mai mult deodată, pentru că fardurile expiră foarte repede.

Cum alegi fondul de ten?

Fondul de ten trebuie să fie produsul cel mai de calitate, pentru că, la naiba, pe ăla îl aplici pe toată faţa şi dacă e prost, îţi poate cauza erupţii şi bube.
Noi, oamenii, avem ten uscat, gras sau combinat. Pentru uscaţi există fondurile de ten “umede”, dewy, care au şi un element hidratant, şi un finish natural. Pentru graşi în ten, sunt cele mate, care absorb excesul de sebum.
Dar aş recomanda să nu te dai cu fond de ten zi de zi, că nu ai nevoie. Majoritatea companiilor de supermarket au creme BB şi CC, care oferă un grad de acoperire ok pentru zi, sunt şi mai ieftine, şi asigură şi hidratare. Ăla de la Elmiplant, de exemplu, costă în jur de 15 lei şi e foarte decent.

Cum alegi concealerul?

Testând prin magazine. Iar testatul unui anticearcăn se face strict şi concret în zona ochilor, pentru că a) trebuie să fie cu două nuanţe mai deschis decât restul pielii b) trebuie să te asiguri că nu reacţionezi aiurea la el.
Zona ochilor e o zonă sensibilă, predispusă la umflat, lăcrimare excesivă, înroşire şi alte drăgălăşenii de genul. Concealerul e un alt produs la care e bine să nu faci compromisuri.

Pudra.
Menirea pudrei era să se aplice peste machiaj şi să-l fixeze.
Între timp, pentru că s-au şmecherit firmele, a apărut pudră de fixare şi pudră de baking, pudră liberă şi pudră compactă. Dar când eşti pe buget mic, n-ai nevoie de tot laboratorul, mai ales că generaţii întregi de femei s-au machiat cu o singură pudră şi a fost ok.
Dacă îţi faci machiajul ochilor înainte de al feţei, eviţi să cadă fard peste concealer şi alte accidente, şi pentru un ten de 16 ani, un singur strat de pudră e mai mult decât destul.
Să vă vândă mama un pont: voi aveţi prospeţimea şi inocenţa celor 16 ani. Nu trebuie să vă zidiţi catedrala mântuirii neamului pe faţă, doar să-i accentuaţi frumuseţea naturală cu câteva accente subtile. Vreau să zic: feței, nu catedralei. Bakingul ăla de 5 centimetri grosime e pentru şedinţe foto, să asigure că lumina de reflector nu îţi topeşte iluzia frumuseţii de pe chip.

Sprâncene.

Există o mie şi una de creioane, stilouri, pomezi pentru sprâncene, dar vă voi vinde trucul meu din pruncie. Un creion brun mediu ADA de 5 lei şi un strat de fard de pleoape mat brun închis peste. Şi ai ce sprâncene vrea musculatura ta.
Şi dacă îți vopseşti părul şi ţi-au crescut rădăcinile – exact acest truc le închide cu succes.

Farduri.

Minimum minimorum e un quad cu un alb deschis lucios, un maro mai deschis, unul mai închis şi un negru. Sigur îl au toate companiile. Aplici fardul mai închis în pliul pleoapei să dai dimensiune, fardul mai închis pe pleoapă, cu albul lucios iluminezi zona interioară a ochilor şi negrul îl estompezi în colţul exterior, în sus. Apoi conturezi pleoapa inferioară cu brunul mai închis şi bam! ai un look decent şi soft de zi.
Apoi îi administrezi o dungă neagră la baza genelor, cu creion sau tuş, şi aplici rimelul. Rimelul fiind produsul care expiră cel mai repede, e ok să ai unul singur deodată şi, pentru că nu-s mari diferenţe între rimelul de brand şi cel no-name, poţi să iei relaxată un rimel no-name.

Foloseşte bureţel şi pensule.

Pensule ieftine se găsesc în magazine, online şi offline, iar minimul de care ai nevoie e un bureţel format ou cu care aplici şi presezi produsele pentru ten, să creezi uniformitate, o pensulă mare de pudră, uşor reutilizabilă şi pentru contur şi blush, şi două de ochi: una fermă şi cu peri plaţi, pentru aplicarea uniformă a fardului, şi una moale pentru blending aka estomparea frumoasă şi uniformă a marginilor. Ştiu că makeup artiştii au zeci de pensule, dar eu când sunt pe grabă le folosesc pe astea trei şi-s ok.

Nu cumpăra compulsiv şi nu-ţi invidia colegii cu bani.

Ei au o colecţie a celor mai noi şi colorate palete de la Sephora. Dar să-ţi zic ceva care să te consoleze: dat fiind că nu le consumă, bună parte din ele au expirat deja şi o să-i facă urcior. Ssst, nu ştii de la mine.

***

Îţi place Poşta redacţiei? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading