Te-ai mai întoarce la dumbphone?

Un detaliu care mi s-a părut interesant în interviul lui David Popovici de la Starea Naţiei e mărturisirea acestuia că utilizează un dumbphone. Un dumbphone pe care poate fi sunat, sau poate primi mesaje, poate juca snake, şi în rest, pauză.

Când ieşi la masă în oraş, şi observi oameni de toate vârstele, butonând frenetic la telefoane şi ignorându-şi partenerul de viaţă, prietenii sau rudele de care sunt înconjuraţi, parcă începi să-i dai dreptate.

Nu zic nimic de mijloacele de transport în comun, pentru că, admit, şi eu butonez în metrou. Uneori, când dau de o carte bună, îmi iau de citit în metrou, iar dacă nu am nimic interesant de citit, butonez. E un mod de a face faţă stingherelii de a fi fizic atât de aproape de străini cu care nu ai nimic de împărţit. Iar când se mai nimeresc şi unii care se holbează agresiv la tine, smartphone e refugiul perfect.

Dar la masă în oraş nu ieşi decât cu oameni cu care, în mod ideal, vrei să fii. De ce ai petrece timp cu persoane care nu-ţi plac? Şi dacă vrei să fii cu ei, vrei să comunici cu ei şi vrei să auzi ce mai fac şi cum le-a fost ziua. Vrei, în mod ideal, să te bucuri de conexiune. Nevoia obsesivă de a butona telefonul, de a da insistent refresh pe TikTok sau Instagram, de a juca iar şi iar acelaşi joc stupiduţ stă în calea relaţiilor sănătoase cu oameni la care se presupune că ţinem.

Tot nevoia de a atârna cu disperare de smartphone poate sta în calea performanţei profesionale. Dacă te tot întrerupi din muncă să mai dai un refresh, sau să mai dai câte o replică pe vreo reţea socială unui idiot care ţi s-a oploşit pe profil, pentru că singura bucurie din viaţa lui goală şi tristă e să frece necunoscuţi la icre, nu vei da randament şi nu vei evolua la nivelul la care îţi doreşti să funcţionezi. Evident că un sportiv de performanţă are antrenamente interminabile şi nu va sta pe Instagram să se contreze cu gigel random, că nu are de ce. E mai simplu să eviţi tentaţia cu totul.

Dependenţa de jocuri e o altă problemă care poate devora ore în şir din viaţa omului. Există jocurile de noroc, care pot duce omul în faliment şi îl pot lăsa homeless. Dar şi un joc inofensiv, care nu presupune să pui la risc sume mari de bani, poate crea o dependenţă care să-ţi afecteze viaţa pe multiple planuri. Dacă investeşti mai multe ore într-un joc pe telefon decât în muncă sau în evoluţia ta umană, îţi iroseşti viaţa. Sigur, o iroseşti mai paşnic decât irosesc eu ora în care am explicat de opt ori unui sugător de şosete să nu mă mai latre, că mi se rupe pwla de ce consideră el că e o femeie frumoasă şi nu mă interesează nici cât negru sub unghie să mă conformez criteriilor. Dar în definitiv, ambii ne-am irosit în mod neproductiv timpul.

De ce ajungem să fim atât de dependenţi de universul virtual al telefoanelor noastre şi ce putem face să ţinem situaţia sub control?

Răspunsul din ce în ce mai multor oameni este: ia-ţi un dumbphone. Ia-ţi o carte în mijloacele de transport în comun sau în sala de aşteptare a stomatologului. Rezumă-te să intri online de pe laptop sau desktop. Nu pica în toate clickbaiturile. Selectează conţinutul care merită urmărit pentru că are valoare reală de informare şi, în rest, trăieşte. Fă-ţi prieteni. Fă bani. Explorează lucruri.

Noi, cei care lucrăm profesional cu social media, nu ne putem permite luxul de a ne întoarce la un dumbphone, pentru că am rămâne fără colaborări. Dar putem alege să-l lăsăm din mână când situaţia o cere. Putem şterge aplicaţiile care ne consumă timpul în mod inutil şi putem bloca indivizii care îşi fac din lătrat singura misiune de viaţă.

Dar trebuie să recunosc: mi-e dor de un Nokia vechi cu şarpe.

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

***

Dacă îți plac aceste articole, poți alege să-mi oferi susținerea de care am nevoie.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Andreea says:

    Eu am trecut la un nokia vechi (dumbphone) de un an si cateva luni si e cel mai bun lucru pe care l-am facut pt timpul si sanatatea mea mintala ever probabil. Recomand.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading