Dacă pandemia Covid a dus la restricții peste restricții, firme închise, evenimente amânate, pierderi de sute de mii de euro și așa mai departe, a avut și un merit. O grămadă de chestii pentru care oamenii – și prin oameni mă refer în acest caz la boomeri aflați în poziții de autoritate – refuzau să-și bată capul doar pentru a ne simplifica existența noastră a tuturor, au devenit brusc posibile și accesibile.
M-am milogit ani în șir de administrația blocului să ne dea un cont unde să virăm întreținerea online, pentru că marți și joi între 16 și 18 nu sunt niciodată acasă. Nu se poate, nu e permis. De cum a început pandemia, brusc s-a putut. O grămadă de drumuri despre care ai tot explicat în stânga și-n dreapta că nu ai nici un chef să le faci și că se poate și fără au devenit inutile. Dar poate cea mai tare fază a fost telemedicina.
Lorena pe whatsapp: Doamna doctor, am răcit.
Doamna doctor: Ai febră mare, amețeală, pierdere gust – miros, etc. etc.?
Lorena: Nu, doar muci, un pic de tuse și roșu în gât.
Doamna doctor: rețetă.jpg. Parasinus, 3 x 1 pe zi, Faringosept, 3 x 1 pe zi, Tussin forte, 3 x 1 pe zi. Bea lichide calde și nu uita clasica ciorbă de pui.
Gata consultația.
Nu-ți târai mucii prin mijloace de transport, să dai din ei la tot conmiticul care se înghesuia cu tine, în speranța că mai atinge accidental o bucă. Nu stăteai pe holuri de clinică, să iei ce microbi au lăsat diverși alții înaintea ta. Nu pierdeai trei sferturi de oră dus și trei întors. Cinci minute dura consultația cu totul, gata rețeta, iar doamna doctor o și deconta la CNAS, pentru că, în timpul stărilor de urgență și alertă, telemedicina era permisă.
Deci, se putea.
Așadar, așa de simplă și logică ar putea fi viața de om bolnav.
Prin urmare, nu văd de ce, o dată cu căderea restricțiilor, nu se mai poate.
Să ne fie clar, dispariția limitărilor legale nu e totuna cu afară, afară, cu covidul din țară. Încă se raportează 1.500 de cazuri noi pe zi. Încă se ajunge la urgențe, încă se respiră prin tub. Dar zici că Ministerul Sănătății e condus de echipa redacțională a tabloidului Click. E covid pe prima pagină? Bagă cu majuscule, gicule, N-O SĂ CREZI UNA CA ASTA, dă cu restricțiile, câte una la sfert de oră, că așa menții reachul și ratingul.
Dacă prima pagină e furată de Putin și ce demențe le mai clocește vecinilor: Ce, mă, Covid? Ce temă has-been, te crezi în 2007, când scriai tu la gazeta locală și reciclai ce a scos CNN acum două săptămâni???
Acum, pentru Ministerul Sănătății, covid a încetat să conteze. Zici că au divorțat și au făcut partaj sângeros cu împărțit furculițe. Îl ignoră cu o frenezie demnă de lucruri mai nobile. Iar consultația online nț, nu se poate.
Păi nu ziceați dvs. să stau în casă și să nu ies decât cu declarație scrisă, în care menționez scopul și durata vizitei?
Ba ziceam, dar atunci covid era o știre hot.
Păi nu ziceați dvs. să închidă bodega din colț, că de acolo luăm toți covid, și să nu facem un centimetru de plimbare inutil? Și nu ziceați să închidă toate magazinele la opt, că dacă se întâlnesc covidul și întunericul, iese cocteil molotov?
OK. Acum, cu peste 1.000 de noi cazuri pe zi, îmi luați opțiunea consultației medicale de la distanță?
Păi da, dar pe de altă parte, îți lăsăm deschisă bodega, să te poți dezinfecta cu niște shoturi după.
***
***
Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie. Aici.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.
***
Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.
Din ce stiu eu, in acest moment se deconteaza de la casa de asigurari consulturi de telemedicina pe cazuri epidemiologice (covid si ce o mai fi) si pe cazuri de boli cronice (cronice = 1 consult/luna).
Eu știu că de când am ieșit din starea de alertă, nu.