Teoria conspiraţiei universale

Azi, în metrou. Un tinerel cu o faţă extrem de naivă şi abundenţă de acnee, disperat:

-Cum se ajunge la Universitate?

(Metroul se apropia de Victoriei – linia 1.)

O gaşcă de trei liceeni:

-Trebuie să schimbi. Cobori aici şi-ţi arătăm de unde iei spre Universitate.

-Cee faceţi, mă!?

Cel care intervenise jupiterian şi baritonal era un moş gras, cu buze răsfrânte, pleoape răsfrînte, fălci răsfrânte. Dar energic. Deci, nu se depunea totul, o parte se transforma în energie 😀 .

-Ce faceţi, mă? Vreţi să ademeniţi copilu’, să îl corupeţi, să îl atrageţi cu tertipuri!? urla el de răsuna tot vagonul. Vreţi să îl tentaţi să se drogheze cu voi, sau să omoare pe cineva cu voi? Dar nu vă e ruşine? Golani neruşinaţi!

Metroul se opreşte la Victoriei. Unul din liceeni, intimidat:

-Aici se schimbă…

-Băăă, neruşinatule, nu ţi-ar fi ruşine!? Încerci să corupi copilul ăsta nevinovat, să-l tragi cu tine în păcat!? Tinere, dacă ai puţină minte, nu te duce cu ei!

Liceenii coboară, metroul porneşte spre Gara de Nord. Unii pasageri râd pe înfundate. Moşul:

-Băi, tinere, în viaţă te paşte multe pericole grave şi mulţi din ăştia care vrea să te atragă în capcane. Dar tu trebuie să fii bărbat, să prevezi totul, şi să spui întotdeauna NU. Pentru că hoţii şi bandiţii atâta aşteaptă. Dacă te duceai cu ei, poate te jefuia. Poate te droga. Poate, Doamne fereşte, doi te ţinea şi unul se culca cu tine. Mă înţelegi? Adică te batjocorea. Poate te batjocorea toţi trei!

Ageamiul dă din cap, adânc pătruns. Moşul:

-Lumea asta e plină de ticăloşi. De monştri. De  oameni care vrea să te prostească şi să te lase în pielea goală. Ăştia abia aştepta să te drogheze. Bine că nu te-ai  dus cu ei. Ai dovedit că eşti bărbat adevărat.

Şi dă-i tot aşa, până la Gara de Nord, unde moşul coboară. Ageamiul, disperat:

-Nu vă supăraţi, totuşi, eu cum ajung la Universitate?

-Te dai jos la prima, iei două staţii înapoi până la Victoriei şi schimbi metroul, am intervenit eu.

În ochii lui a înflorit o urmă de bănuială. Dacă eram şi eu în cârdăşie cu gaşca de delincvenţi minori?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Liviu says:

  Foarte tare! Am ras pe infundate, in toiul noptii… Cred ca nu o sa mai dau indicatii de acum incolo cu gandul sa nu fiu considerat “hot si bandit” ;))

 2. Lorena Lupu says:

  Da. Sau complice, ca mine. 😉

 3. ralucahippie says:

  Genial! 😀 Oarecum ma mir de pusti, ca a stat sa-l asculte pe tzacanitul ala… I wouldn’t if I were him

 4. Anthea says:

  Para n-o ia: e in floare ^.^ Parol conspiratie!
  Asta mi-aminteste de diriga din liceu, care m-a scos satanista pt ca umblam imbracata…rockareste si pt ca umblam cu ‘barbari’ (adica pt ca prietenul meu din vremea aia avea barba si parul lung)
  Saracul copilul ala… dupa ce ca era dezorientat, l-a mai amenintat si mosulica cu drogurile si lumea interlopa din liceu…

 5. :)))… of of moooaaama… macar asa o scapat tanarul de ispite si de pacate :))… da e de admirat imaginatia batranului… bogata :)))

 6. Lorena Lupu says:

  raluca: n-ai înţeles personajul junelui. Este vorba de unul care îţi arată sensul real al expresiei “cu caş la gură”.

  anthea: iar moşulică avea o plăcere perversă de a-i crea imagini terifiante. cred că era ultima lui distracţie în viaţă.

  andrei: ooooo. lume nouă la noi pe blog! ce mai faci? mi-a fost dor de tine.
  ontopic: nu cred că era vorba de imaginaţie, ci de plăcerea de a-l vedea pe un prost cum pune botul.
  Iniţial, când l-am auzit aberând, am presupus că vrea să îl ademenească el pe adolescent şi să-i facă tot ce a povestit. Apoi… a coborât şi mi-a dat teoria peste cap. 🙂

 7. eeeeh… am mai fost yo pe;aici prin zona… da cum sunt sfios din fire… muaaaahahhahaha… m;am abtinut de la comentarii… acu iau o dusca de cafea sa’mi fac curaj si zic: apoi daca’i ashe cum spui inseamna ca domnu’ mosulica o fost de un real ajutor tanarului adolescent(!:P) … i;a dat o lectie de viata :D.. noroc ca n;o durut 😀

 8. Lorena Lupu says:

  şi nu doar o lecţie de viaţă – ci mai ales, o lecţie de teoria conspiraţiei. mare chestie, domnule! 😀

 9. Danuta says:

  Scenariile horror au intotdeauna un impact mai mare asupra psihicului uman decat cele cu continut pozitiv.Teama e cel mai folosit si eficient mijloc de manipulare.Teoria conspiratiei e insotita de obicei de o doza de paranoia. 🙂 Daca ma gandesc la senzatiile pe care le-am avut in unele statii de metrou , imi dau seama ca vrajelile mosului ar fi mers cu succes si la orice provincial venit prima oara in Bucuresti.

 10. Lorena Lupu says:

  O, da. Mă bucur că Dumnezeu m-a ferit de astfel de fiinţe, în primele luni ale adaptării la viaţa de Bucureşti.
  Dincolo de stresul cumplit al adaptării în sine la ritmul şi intensitatea capitalei… să mai vină şi diverşi bolnavi psihic să îşi reverse ideile fixe asupra mea? Brr!

 11. mosul ala era doar gras si energic? n-avea si el, v’o bizarerie, ceva, in aspectul general? era bucurestean, oare? – ca bucurestenii nu prea se baga in “indreptarea tinerilor de pe drumul cel rau”… sau, pur si simplu, ii detesta pe cei trei intr-atat, incat si-a pierdut controlul si a facut dreptate inainte ca nedreptatea sa se produca?

 12. Lorena Lupu says:

  Sincer, nu ştiu să răspund. Eram atât de fascinată ( 😀 ) de ceea ce auzeam, că am ratat alte detalii.

 13. Mihai says:

  exact lorena :)) poate erai cine stie ce terorista si aveai legat de corp dinamita :))=)) lool saracu’ mos prea mult .. OTV :))

 14. popej27 says:

  “Poate, Doamne fereşte, doi te ţinea şi unul se culca cu tine.” :))

  Pisichier mosu’..

 15. joschilotii says:

  E spune si tu! Eu il asteptam ca o caraghioasa pe terasa de la universitate si el se dadea cu metroul si cu mosii ,,deviatonisti,, 🙂
  Sunt vesela si acest post m-ancantat.Chiar aveam nevoie de asa ceva.

 16. Lorena Lupu says:

  mihai: uite, la oteveu nu m-am gândit. dar caracterul ăsta al nostru prăpăstios-paranoic le dă oteviştilor de mâncare. 🙂

  popej: poate i s-o fi întâmplat lui în adolescenţă. 😀

  joschiloţii: mă bucur că te-am binedispus. Şi tu mă binedispui când ajung acasă extenuată şi îţi citesc postările. 🙂

 17. loreleienrose says:

  :)) mi-am luat si eu tzepe cu batraneii care induc in eroare si iti tin si o predica intre timp. Oh, btw – mi-a placut Rondo Capriccioso. acum am vazut cine esti 😛

 18. Lorena Lupu says:

  Mă bucur mult că ţi-a plăcut Rondo Capriccioso. Poate vii la ediţia specială a “Poeticilor cotidianului” lui Ţupa, pe care o s-o anunţ de îndată ce stabilim o dată. Citesc poeme din proaspăt-neterminatul “Hyde Park.” (neterminat, short version). Şi proiectăm poze de Dinu Lazăr – aferente poemelor.

 19. iedued says:

  Sa vezi ca bag un comentariu d’ala usor genial (vezi Doamne fac parte din gasca alora valorosi care te apreciaza, adica…. si io-s valoros,da?…. sau tu, si eu o stiu…. si mai tre sa stii ca o stiu… tot asa).

  Ei bine, stau la birou si de doua minute nu ma pot opri din hahait.
  Foooarte dragut!

 20. Lorena Lupu says:

  Aşa am râs şi eu tot drumul – în metrou, apoi pe jos până la destinaţie.

 21. dreamingjewel says:

  Bietul copil a scapat de nişte potenţiali violatori-hoţi-drogaţi numai ca să dea peste unul care în mod cert era ţicnit! Să-i fie învăţătură de minte dacă nu recunoaşte nebunii de cum deshid gura.
  Altminteri, îţi dai seama în ce versiune strâmbă şi sucită şi plină de pericole a lumii noastre trăieşte moşul ăla? Una unde nu există ajutor dezinteresat (cu excepţia lui fireşte). Sper sincer că nu are nepoţi, săracii, cărora să le transmită asemenea idei.
  Ce să mai condamni oamenii la iad, că uite cum şi-l fac singuri şi de bună-voie şi se închid din proprie iniţiativă în el. Păi unui om ca ăsta, dacă îi cedezi locul pe scaun te bănuieşte că i-ai pus piuneze pe el! Până la urmă, lumea are si bune si rele, depinde pe ce parte a ei decizi te dai jos din pat dimineaţa.

 22. papagigli says:

  “Daca n-ai batrini, sa-ti cumperi” dar nu ca birou de informatii 😀
  Nu v-o lovi bai si pe voi senilitatea? Sa vezi ce rid atunci! S-ar putea sa-ncep chiar mai devreme, ca eu planuiesc sa ma senilizez ahead of time 😀

 23. papagigli says:

  Unde esti Lupoaico? Sa nu-mi spui ca lucrezi schimbul doi! 😀

 24. papagigli says:

  Bai tu ai emigrat sau esti la sleep over? Cum fac sa cumpar o carte de-a ta? Se poate on line? Si ce s-ar mai putea on line? 😀

 25. Lorena Lupu says:

  dreamingjewel: ce sartriană eşti azi… 🙂 infernul e în ceilalţi. 🙂

  papagigli: ştiu că toţi îmbătrânim, dar de atâtea toxine, cred că o să murim cu mult înainte de a ajunge acolo. E o formă de consolare, nu?

 26. papagigli says:

  LL
  Aaaaoleu ce poza ti-ai tras la shopping on line, mi-a trecut cheful si de meciul de azi si de meciul de miine. Zici ca de atitea toxine vom muri inainte de termen, da’ vorba e, tu din ce toxine esti facuta, ca m-ai ucidizat ce bine arati?
  Vezi? Acum voi comanda amindoua cartile 😀

 27. Lorena Lupu says:

  Păi na… îţi dai seama că la shopping trebuie poze mai avantajoase, pentru a deschide larg inimile şi buzunarele, nu? 😆

 28. papagigli says:

  Sa stii ca strategia la mine a functionat 😉

 29. Lorena Lupu says:

  Bine, pe tine nu poza aia te-a convins. Tu mi-ai cerut linkul pentru că erai deja convins dinainte.

 30. papagigli says:

  Convins s-o cumpar eram, dar dupa ce am vazut si poza chestia a devenit irezistibila. Oi fi eu mai senzitiv la frumos? 😀

 31. Lorena Lupu says:

  Da, eşti un estet. Şi acum, mă retrag să dorm, că sunt uşor epuizată. Nu te impacienta că nu apare ce comentezi, o să apară mâine.

 32. papagigli says:

  NB

 33. hellsington says:

  Proabil moshu o fi fost patit, sechele ramase din tinerete cand a coborat din carutza aourea, dupa indicatiile unor tzaranci cu planuri malefice stocate prin bibilici.

 34. papagigli says:

  Car’ va sa zica ma rejectezi. Ia stai atunci sa te intreb chestii 😀

 35. Lorena Lupu says:

  Nu e vorba de rejectare sau nerejectare, e vorba că prefer să menţin o oarecare distanţă – safe. Nu îmi plac abordările bruşte şi – să nu uităm – acesta e un blog de autor de proză, nu un blog matrimonial. Sau… mă rog… submatrimonial.

 36. papagigli says:

  LL
  Despre ce matrimoniale e vorba? Te-am cerut de nevasta si-am uitat? Eu te invitasem la o tacla, nu la contacte si pirostrii 😀 Iar distanta e oricum de fo jde mii de km, cit de mare ar trebui sa fie, ca sa te poti simti safe, ca daca-i nevoie o iau spre Tasmania, ca tot ma crezi fun devil 😀

 37. Lorena Lupu says:

  Păi de-aia am zis submatrimoniale, că nu mă cereai de nevastă. Din felul în care ai formulat mesajul reieşea că îmi cereai mult mai puţin. 😉
  Dar dacă eşti la fo jde mii de km distanţă, se iartă. nasol e să fii luat brusc din apropiere, nu din depărtare.

 38. papagigli says:

  LL
  😀 Poate-mi spui si mie cum vine aia “submatrimonial”. Amantul de sub pat? Sau cum? Daca asta era, atunci m-as combina, dar daca te referi la prematrimoniale, ce-ti veni? 😀
  Si nici cu bruschetta 😀 aia nu sunt de acord. Te-am invitat, brusc, sa discutam? Pai acum ce facem? Iti spun eu, asta ca sa limpezim apele. Era un mod mai comod si mai rapid de a comunica diverse.

 39. Lorena Lupu says:

  las că ai înţeles tu ce vroiam să zic. şi ceea ce suna un pic naşpeţel era şantajul: “hai la tete-a-tete. Dacă nu vrei acum, haidi pa!”

 40. starlete says:

  Exista totusi conspirationisti , de exemplu de ce nu se poate face un standard pentru salariu minim in UE. Suntem cetateni, ar trebui sa avem si drepturi, nu numai obligatii. Totusi multi nu sunt de acord cu aceasta dorinta legitima si cu reflectarea ei legislativa. Este bine ca mosul a incercat sa isi faca o opinie despre o conspiratie minora, dar cum este sa iti faci o opinie despre o conspiratie majora.

 41. Lorena Lupu says:

  tot papagigli: se pare că nu ai înţeles că “hai la tete-a-tete. Dacă nu vrei acum, haidi pa!” era citat din tine. Mea culpa că nu am pus ghilimele, dar credeam că ţi-l recunoşti şi fără.

  în altă ordine de idei: ţi-am şters ultimul comment pentru că era complet pe lângă. şi pentru că nu am chef ca tonul lui să dea idei de impertinenţe tuturor needucaţilor care vor intra pe acest site şi vor spune: “uite ce tolerantă e asta; înseamnă că ne putem permite”.

 42. papagigli says:

  Whatever!!!

 43. simonarrr says:

  Ba batranul are dreptate. La trafic de organe vad ca nu s-a gandit. Eu as fi pus-o pe primul loc, chiar si inaintea violului 😀

 44. Lorena Lupu says:

  tu, prevăzătoare ca întotdeauna. 🙂

 45. Fără Sens says:

  Bătrânelul zicea bine ce zicea . Prin Bucureşti pe acolo sunt multe personaje dubioase . Şi când te vede mai mic , mai pricăjit ( deci vulnerabil ) , te roagă frumos să le te “alături” .
  Şi mie îmi place să stau de vorbă cu ţăcăniţi . Chiar dacă fizic , comportamental par ciudaţi , uneori au idei bune . Când n-ai ce face într-o gară şi parcă nu mai vine trenul , nu te plictiseşti dacă stai de vorbă cu un “nebun” . Sunt inofensivi , majoritatea . Ori sunt băuţi , drogaţi , disperaţi .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: