Top 10 Pet Shop Boys

Sunt oameni care nu îmbătrânesc și arată la 45 de ani ca și cum ar fi niște adolescenți. Așa e și muzica trupei Pet Shop Boys. Synth popul britanic creat de ei și timbrul distinct de tenor al lui Neil Tennant sună la fel de fresh și de valabile azi, cum au sunat în colorații ani 80. Duoul Neil Tennant – Chris Lowe a fost un boy band înainte de invazia de boy bands a anilor 90, au fost metrosexuali înainte de liberalizarea stilului masculin în anii 2000, și au fost genderfluizi înainte de revoluția sexuală a anilor 2010.

Și, printre toate astea, au sunat unapologetically British și au cucerit topurile din State taman din acest motiv.

Și pentru că au anunţat un album nou (Hotspot) și un turneu internațional pentru 2020, iată un prilej pentru noi să trecem în revistă topul pieselor noastre preferate de la Pet Shop Boys. Ca de fiecare dată: dacă piesa voastră preferată nu e și a mea, adăugați-o în secțiunea de comentarii, dar pe un ton politicos, că mă știți fire timidă și poate mă emoționez, lol.

Destulă vorbărie, hai cu topul:

10. Love Etc. (Yes, 2009)

Prima oară am auzit un fragment din piesa asta într-un medley bestial interpretat de Pet Shop Boys la Brit Awards din 2009, împreună cu Lady Gaga și cu Brandon Flowers de la The Killers. Au cântat un fragment de strofă și un refren, mixate printre alte hituri, iar eu am ridicat pe loc antena și am căutat piesa. Iat-o.

Piesa asta reușește să îmbine ceva din stilul clasic al celor de la Pet Shop Boys (ironia soft, fină și tăioasă ca un scalpel, susurată delicat pe note impecabile) cu o sonoritate edgy, tributară muzicii electronice în trend și hiturilor de club. Ea i-a repoziționat pe cei de la Pet Shop Boys în topurile în care nu mai figuraseră de la mijlocul anilor 90.

În rest? “You don’t have to be beautiful, but it helps.” Genul ăsta de versuri îmi dau dependență.

***

9. Paninaro (Disco, 1986 / Alternative, 1995) 

Există două versiuni ale acestei piese. Una mai soft, mai spoken word, înregistrată în 1986, și un remix dance club cu beats mai agresive și versuri rap, în 1995. Pe care să v-o dau? V-o dau pe cea din 1986, că mi se pare mai puțin comercială în intenții.

Paninari au fost dandies italieni ai anilor 80. Tineri, frumoși, obsedați de modă, cultură pop și designeri de top, aceștia se adunau în restaurante și vindeau sandvișuri (de unde și numele de paninari), pentru a-și finanța stilul de trai.

 

***

8. Rent (Actually, 1987) 

Albumul Actually a fost cel de-al doilea din cariera trupei Pet Shop Boys și un veritabil izvor de hituri. Caracterizat de o perpetuă și rafinată critică social – politică, de ritmuri captivante și ușor de fluierat, și de câteva dintre cele mai memorabile prestații vocale ale lui Tennant, albumul urma să îi facă celebri pe Pet Shop Boys în toată lumea. Prevăd că multe din următoarele locuri vor fi de pe Actually, şi asta dintr-un motiv simplu: ADOR. ALBUMUL. ĂLA.

“Rent” e o analiză sarcastică a unei relaţii pe interes. Versurile sunt interpretate din perspectiva persoanei care îşi vinde afecţiunea ca pe o marfă, iar vocea catifelată a lui Tennant e deopotrivă excitantă şi persiflantă, oferind omenirii sound-ul specific Pet Shop Boys.

 

***

 

7. Domino Dancing (Introspective, 1988)

 

Albumul precedent, Actually, îi plasase ferm în fruntea topurilor pe Pet Shop Boys, şi atunci, Neil şi Chris au considerat că e cazul să experimenteze. Şi anume, să aducă muzicieni în studio şi să creeze un hit cu sonorităţi şi ritmuri latino. Iar clipul, folosindu-se de pretextul triunghiului amoros, a adus pe ecrane câteva dintre cele mai senzuale imagini homoerotice subliminale acceptate social în anii 80.

Rezultatul? Tineretul nu era educat să aştepte latino de la Pet Shop Boys şi piesa a ajuns abia pe locul 7 în topurile din Marea Britanie. Ascultând-o azi, pare o aberaţie. Noi, însă, dăm Cezarului ce e al Cezarului.

***

 

6. Dreamland (single, 2019, Hotspot, 2020)

Piesa Dreamland a fost lansată în septembrie, anul ăsta, ca un fel de preambul pentru noul album în pregătire pentru 2020. Am ascultat-o şi e pur şi simplu o baladă frumoasă, scrisă şi interpretată împreună cu trupa de synth pop contemporan Years & Years. Poate că Tennant a chelit şi nu mai e puştanul fraged şi cârlionţat de acum 15 ani, dar vocea lui e în continuare mătase pură.

 

 

***

 

5. Go West (Very, 1993) 

Go West a fost, pur şi simplu, unul dintre marile hituri ale lui Pet Shop Boys. Poate cel mai mare hit al lor din anii 90. Piesa care a reamintit universului cât de minunaţi sunt Pet Shop Boys. Interpretarea lor a făcut istorie. Nimeni n-ar crede că Go West e de fapt un cover.

Cover după cine?

După Village People. Trupa care a lansat Y. M. C. A. Sigur, vestul lor nu se referea la fostul bloc comunist, ci la opresiunea homofobă şi la paradisul libertin care era San Francisco în anii 70.

Când Pet Shop Boys au preluat melodia, au reorchestrat-o să aducă cu imnul de stat sovietic şi au solicitat serviciile unui cor bărbătesc de pe Broadway, o aluzie la Corul Armatei Ruse. Rezultatul e această capodoperă – pamflet care m-a făcut să mă îndrăgostesc prima oară de Pet Shop Boys:

***

 

4. Heart (Actually, 1987) 

Mă tem că, din acest punct, vă voi da piese de pe albumul Actually, una după alta. Nu e vina mea, pur şi simplu, albumul ăla e perfect.

Heart e single-ul final al albumului şi e esenţa popului optzecist în toată sclipirea lui superficială şi flirtul lui jucăuş. E enervant de catchy şi de cântabil în duş. E o piesă de dragoste, dar nu una leşinată şi fără suflu, ci una plină de ritm şi culoare.

Piese ca asta au definit deceniul. Culori neon, emoţii neon. New wave.

Şi putem vorbi de parodia la 10000000 de filme noir cu Nosferaţi şi Draculi, şi cum femeia îl “face” la final şi pe vampir? Mulţumesc.

***

 

3. Being Boring (Behaviour, 1990) 

Okok, hai să ne ducem la al patrulea album Pet Shop Boys, Behaviour, din 1990 şi la trackul introductiv, sublima baladă Being Boring.

O piesă despre adolescenţa agitată şi plină de parties şi experimente sălbatice, într-o perioadă când SIDA făcea ravagii prin tineret şi nimeni nu se proteja în timpul sexului. De fapt, piesa îi e dedicată unui prieten al lui Tennant care a murit de AIDS.

Deşi n-a avut cine ştie ce succes la lansare (n-a intrat în top 10), piesa a ajuns între timp unul dintre cele mai populare şi mai iubite hituri clasice ale trupei. Timpul are această magică proprietate de a face ordine în lucruri.

***

 

2. West End Girls (Single, 1984 / Please, 1985) 

Nu putem face un top 10 Pet Shop Boys fără să includem hipnotica lor piesă de debut, West End Girls, una dintre piesele definitorii pentru popul anilor 80. O primă piesă care anunţa cele două linii specifice pentru Pet Shop Boys: ritmurile şi armoniile seducătoare, pe de o parte, şi versurile inteligente, cu mesaj, pe de alta. Folosindu-se de tema femeilor uşoare ieşite la agăţat, piesa vorbeşte despre singurătate, despre alienare urbană şi despre imposibilitatea comunicării. Dar, pentru că vorbim de anii 80, o face în cel mai dansabil şi agreabil mod cu putinţă.  Dacă nu eşti atent la versuri, sensul trece fâlfâind din aripi pe lângă tine.

 

***

 

1. It’s A Sin (Actually, 1987) 

 

 

Tema păcatului e omniprezentă în muzica pop, indiferent că vorbim de Madonna sărutând picioarele unui Isus negru în clipul Like a Prayer, sau de imaginea răstignirii pe cruce ca expresie a dorinţei neîmpărtăşite în Heart Shaped Box a trupei Nirvana.

Dar primii care au folosit simbolistica religioasă ca pe un leitmotiv al oprimării au fost Pet Shop Boys. Tennant a fost crescut într-o şcoală catolică, unde a înghiţit, probabil, umilinţe de nedescris. De aici şi pompa nesfârşită a taicilor care se pregătesc să-l ardă pe rug, în timp ce artistul cântă despre păcat cu un apetit nesăţios dublat de ruşine (şi arată al naibii de sexy în timp ce o face).

O temă pe care n-ai asocia-o clasic cu muzica pop. Dar Pet Shop Boys nu au recurs niciodată la clişee. Şi de aceea sunt atemporali.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Morbo says:

  Aia criminal de melancolica, mai ales ca sound, king’s cross și it’s alright, melancolica într-un mod mai optimist.
  Iar alte doua care ma fac să-mi aduc aminte cum ma simțeam și unde eram în perioada in care au fost lansate: se a vida e și New York City boy. Prima era des pe radio la noi, în ’96 și pe a doua am văzut-o în premiera la MTV New.

 2. Traian says:

  Legends!
  Mie îmi place şi “You Are Always on my Mind”

 3. Loredana says:

  Deși cu “It’s a sin” m-am îndrăgostit de ei când am auzit-o la radio, pe Programul III, cum era pe atunci, pe 31 decembrie 1987 (ca să vezi ce rău m-a pocnit, dacă mai țin minte și după atâta amar de ani!), piesa care mi s-a lipit cel mai tare de suflet este “Tonight is forever” de pe “Please”. A, și să nu-ți mai spun ce ani de miștouri am îndurat de la diverși pentru că-mi plăceau ăștia și nu alții mai la modă! M-am simțit însă răzbunată când, după ce-a ieșit “Go West” și albumul aferent, am văzut la vânzătorii de casete din buricul Bucureștiului pancarte lângă casetofoane, pe care scria: “Avem Pet Shop Boys – Very”. Ooof, tinerețile mele!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: