Trendul femeilor mature care dau la facultăţi

Stăteam la poveşti zilele trecute cu o prietenă. O femeie de cam 35 de ani. Şi îmi zice: Lorena, o să râzi de mine.
-De ce, mămică, să râd eu de tine? Te-ai … fără prezervativ?
-Nu. Am dat la facultate.
Şi îmi spune o facultate pe care-şi dorea s-o facă.
Tăcere lungă pe fir. Apoi eu:
-Ştii ce te rog? Fă ca la sitcom. Marchează cu hohote din off partea unde ar trebui să râd.
-Nu ţi se pare ridicol că am dat la facultate, la vârsta mea?

*

-Care plm vârsta ta? 35 e o vârstă absolut superbă. Şi ce e de râs în faptul că vrei să înveţi? Baftă şi mult succes.

*
Azi, vorbesc la telefon cu altcineva şi îmi spune pe un ton uşor ironic de o cunoştinţă comună, de vreo 45 de ani, că a dat la facultate.
-Bravo ei, mă bucur pentru ea.
Precum se vede, nu sunt un partener bun de bârfe răutăcioase.
-Da, măi, Lorena, dar 45 de ani?
-E o vârstă matură, la care ştii exact ce vrei în viaţă, iar dacă lucrul pe care îl doreşti e să-ţi completezi educaţia, nu văd problema.
-Da, măi, dar 45 de ani???
-Chiar şi 75. Tipa vrea să înveţe şi luptă pentru asta. Spre deosebire de noi, care în acest moment bârfim ca două găini proaste.

*
Mi se pare un lucru foarte bun faptul că o grămadă de femei, de 35, 40, 45 de ani vor să aibă o facultate un plus şi sunt dispuse să bage munca.
Şi ştiţi de ce, oameni buni?

Termini liceul la 19 ani. La ce facultate dai?
De cele mai multe ori, unde te presează părinţii, să se laude vecinelor că Mişulică al nostru a intrat la management, de zici că a şi devenit general manager odată cu confirmarea admiterii.
De multe ori, la facultăţi care sună bine pe hârtie, dar nu au nici un fel de aplicabilitate concretă pe piaţa muncii.
Pentru că la 20 de ani, încă nu înţelegi că rostul unei facultăţi e să înveţi ceva din care trebuie să pui o pâine, sau măcar o salată de crudităţi cu tofu, pe masă, toată viaţa. Încă nu pricepi dinamica asta. Dai la Litere că vrei să te lauzi prin cârciumi că eşti scriitor, apoi, peste cinci ani, te angajezi la mall casieră.

Dar chiar şi cei care dau la facultăţi cu utilitate practică. La 20 de ani, în ce măsură e accentul pe învăţat? Vă spune fata: deloc. Scopul tău e să te bucuri de tot ce are de oferit studenţia, de oraşul universitar cu 45689 de cârciumi cool, de faptul că ai ieşit de sub papucul părintesc, de petreceri, de combinaţii, de viaţa de noapte şi aşa mai departe. Iar în sesiune, toceşti un volum uriaş de informaţie din care nu rămâne nimic.

La 35 – 40, ai petrecut deja destul, ai bifat toate ediţiile de Electric Castle, şi de Afterhills, şi de Sziget, şi ce alt plm festival ţi-a plăcut ţie, ţi-ai făcut plinul de aventuri la cort şi de închis clubul la 5 dimineaţa, şi nu te mai fură teama că toată lumea va trăi cea mai cool experienţă vinerea asta, numai tu o să stai acasă ca fraierul să-ţi înveţi la drept penal.

Şi tot la 35 – 40, ai viziunea modului în care informaţia acumulată de tine la şcoală poate fi aplicată şi utilizată în viaţa de zi cu zi, şi cum te poate face mai bun în cariera pe care deja o ai.

Taman de aceea, vârsta de 35 – 40 mi se pare VÂRSTA IDEALĂ pentru facultate. Vârsta când, dacă ai un scop, nu te mai duci după fentă, ci stai concentrată pe obiectiv.

Şi acum, când toată şcoala din tot universul s-a mutat pe Zoom, poţi face de acasă şi facultatea din Kuala Lumpur, dacă satisfaci criteriile de admitere şi consideri din varii motive că e cea mai bună pentru tine.

So, da, gagici. Mergeţi la şcoală. E cea mai bună decizie pe care o puteţi lua. Plus că învăţatul conservă prospeţimea şi agilitatea neuronilor.

“Dar nu mă consideri prea bătrână?”

Boss, eu cred că omenirea a judecat greşit lucrurile astea până acum. Un om trăieşte, să zicem, 80 de ani. Primele două decenii sunt copilăria şi adolescenţa. Cât e de fair să aloci un singur deceniu, 20 – 30, în care omul să fie tânăr şi să lupte pentru visele lui, şi de la 30 în sus, să-l repartizezi mintal la “bătrâni” pentru cinci decenii?

Nu, boss. Hai să calculăm aşa. 20 de ani, copilărie şi adolescenţă. Restul de 60 îi împarţi în 3 decenii în care eşti tânăr şi faci ce vrea muşchiul tău, dacă numitul muşchi te ţine, şi 3 în care eşti bătrân. Dar chiar şi aşa. Dacă un om de 65 de ani hotărăşte că el are determinarea şi energia pentru învăţământ superior, WHY. THE F. NOT?

So. Care faceţi facultăţi la maturitate, aveţi felicitările mele sincere şi din inimă. Un om care vrea să devină mai bun e un om pe care îl voi respecta întotdeauna.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți fi susținători de nădejde.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. Ratacind pe net says:

  Pai din punctul de vedere al gainilor barfitoare ce ar trebui sa faca o tipa la 35-45 de ani? Sa stea la cratita? Sa isi puna baticul in cap? Sa considere ca viata nu mai are nimic sa le ofere? Sa se plafoneze? (Si pun pariu ca ele, in sinea lor, se considera open-minded).

 2. antigelu says:

  Ín Romania poti face facultate si dupa ce ai decedat. Ba chiar poti da spaga sa iei examenele, desi tu ai fost exmatriculat de ani buni. E totul posibil. Chiar si dreptul cu borseta pe umarul stang. Oricum, dreptul, SNSPA sau alte scoli de balet, le poti face si la 90 de ani cu IQ sub 80. In Romania, desigur.

  La facultatile “umane”, gen istoria artei, istorie, jurnalistica, pedagogie, etc, pot intelege. Dar la 30-40 de ani, sa te apuci de stiinte exacte dupa ce in liceu ai frecat menta si dupa i-ai dat foc, aia nu cred.
  Am facut si eu ceva matematici speciale in facultate, reluate apoi in primii ani de doctorat pe alte continente. Desi nu trecusera decit 4-5 ani, am stat si m-am uitat ca pisica la calendar pina m-am prins cu ce se maninca treburile alea. “Scoala vietii” nu suplineste creionul si hartia, orele petrecute incercand sa rezolvi diverse probleme si sa demonstrezi teoreme in anii de liceu si facultate.
  Asa ca sa nu imi vina unul care a trecut prin liceu ca gasca prin apa sa imi spuna ca s-a pogorat duhul lui Fourier peste el la 35 de ani si i s-au luminat diferentialele peste noapte, ca nu cred.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading