Știți cu toții povestea: o fată de etnie romă intră în Carrefour, cu produse din altă parte, o saltă agenții de pază și o caftesc zdravăn, alertează poliția pentru furt, apoi un extras de card dovedește că fata plătise toate produsele.
Carrefour e o firmă franțuzească.
Mai țineți minte ultimul incident româno – francez?
Memoria mea hiperactivă zice așa: a fost la un meci, când un arbitru român a zis de un negru că e negru. În limba română, negru nu e termen peiorativ. E ca black în engleză. Black e denumirea pe care și-o asumă public afro-americanii. Black lives matter.
Și, pentru cuvântul “negru”, francezii au făcut un interminabil scandal mediatic, preluat de presă din toată lumea, românii şi-au pus cenuşă în cap şi au făcut mea maxima culpa.
Mbun.
Dar francezii de la Carrefour, în secunda în care nişte angajaţi bat, umilesc şi cheamă poliţia fără motiv pentru o femeie romă, tac în tufiş.
Să spui unui negru că e negru e rasism şi aproape că lichidezi cariera lui Sebastian Colţescu pentru asta.
Să permiţi unui angajat să abuzeze o persoană de etnie romă strict pe bază de înfăţişare nu e rasism. Dar deloc.
Acum, eu să fi ştiut limba franceză, făceam deja petiţia online spre Carrefour mamă din Franţa, şi îi rugam să ia măsuri interne pentru rasismul ramurii din România.
Pentru că e inadmisibil să bully cu acuzaţii de rasism un om care folosise ceea ce numim un false friend (un cuvânt care într-o limbă înseamnă ceva şi, deşi sună similar, în altă limbă înseamnă cu totul altceva), şi să tolerezi rasismul extrem la tine în cour.
Aud din surse neoficiale că, în loc să asume incidentul, managementul Carrefour dă telefoane prin redacţii să oprească ştirile despre incident, altfel pică reclama. Precizez, e zvon, deci poate fi fals, dar se cam potriveşte cu politica struţului pe care o practică pe subiect.
Aş vrea să văd redacţia aia cu cojones care publică o astfel de conversaţie, dacă e adevărat.
Still, nu poţi închide gurile tuturor şi, atâta timp cât incidentul chiar a avut loc, soluţia nu e să te faci că plouă, ci să-ţi asumi comportamentul salariaţilor care, până una-alta, sunt reprezentanţii tăi în faţa clientului, şi să prezinţi nişte scuze şi regrete deosebite. Apoi să oferi fetei nedreptăţite o bursă la ce universitate vrea muşchiul ei şi, eventual, o donaţie la fel de consistentă la e-Romnja sau oricare alt ONG care militează pentru drepturile romilor.
Ia exemplu de la Bendeac. După toate mizeriile pe care ni le-a făcut, şi mie şi altora, şi după ce a luat nişte mumu de la toată presa pentru clipul ăla în care râdea de asistenta tv violată în adolescenţă, acum l-a găsit subit pe Isus şi e cel mai mare donator în viaţă. Ştim cu toţii că e doar crisis management şi că ăla e în continuare o otreapă ordinară şi misecuvenistă. Dar totuşi.
Aşa se repară idioţenii. Nu cu ignorol forte şi zvonuri de ameninţări.
Altfel scriu eu personal comunicatul de presă care expune rasismul lui Carrefour România şi îl trimit cu mâna mea tuturor redacţiilor, de la CNN la Al Jazeera.
Jos pălăria pentru atitudine, Lorena. Înainte de orice, fata aceea este un om!
corect.
Un om care a furat, cum se vede bine pe camera. Merita sa fie batuta? Absolutely not. Dar nevinovata nu era (si daca i-ar fi reusit schema, paznicul ala ar fi platit produsele din salariul lui de kkt).
Nu a fost incidentul acela la Megaimage cand i-a cerut un cetatean unui paznic sa-si puna masca si paznicul l-a scuipat? Asa se face pe-aici.
Lorena, se pare ca respectiva era chiar “la serviciu”. Fii tare si recunoaste ca te-ai grabit sa iei apararea unui hot de meserie. Oameni suntem, traim in Romania. Badigarzii aia sunt niste oameni si ei, care asta stiu, asta fac. Mai avem pana cand unuia retinut cu suspiciunea de a fi hot sa i se aplice un tratament fara violenta. Eu unul cred ca n-o sa ajungem niciodata acolo, ca natie – asta-i alta discutie.