De ce atâta violență împotriva persoanelor trans?

Image by Gerd Altmann

Filmulețul face ravagii pe TikTok și la figurat, și mai ales la propriu, de două zile. Poliția înșfacă o tipă trans mignonă, o trântesc pe jos, dau în ea, îi smulg peruca, o încătușează și o târăsc. Motivul? Vorbea cam tare la telefon în autobuz. Da, neplăcut, dar e un păcat de care se face vinovată jumătate din populația Bucureștiului.

Dacă în locul femeii trans, ar fi fost o matahală de gigel burtos, chel și cu șapte bărbii, pe de o parte n-ar fi chemat nimeni poliția, și pe de alta, poliția ar fi fost mult mai “vai, dar vă rugăm frumos, dacă se poate şi nu cerem prea mult, să reduceţi sonorul, mulţumim pentru înţelegere”.

Mi-am amintit de un caz care s-a întâmplat la Sibiu acum un an, şi despre care am şi găsit acest articol amănunţit în Ora de Sibiu. Două femei trans ies în club să se distreze. Le acostează un gigel. Ca să nu existe discuţii proaste mai încolo, femeia trans îl pune în temă pe gigel că e trans. Şi din punctul ăla, gigel înnebuneşte. Le urmăreşte în alt club, le propune să-i facă o mu** în baie şi, în ultimă instanţă, începe să le bată cu sete. Şi nimeni, absolut nimeni, nu le apără. Mai mult, patronul barului e indignat că femeia bătută în localul lui a sunat la poliţie să ceară apărare.

Acum mai mulţi ani, când am scris despre Veveriţele Vesele din Cluj, ţin minte că aceeaşi problemă apărea şi în relatările lor. Violenţa venită de la bărbaţi agresivi fără motiv, proşti şi răi.

De fiecare dată, justificarea e similară. Gigelul “nu era de acord cu poponarii”.

Acum, dacă nu bubui de prost, ar trebui să ştii că alte persoane NU au nevoie de acordul tău ca să-şi trăiască viaţa aşa cum cred de cuviinţă. E adevărat, în România, homosexualitatea s-a pedepsit cu închisoare până după 2000, când a ajuns Bombonel prim-ministru şi a făcut ceva în privinţa asta, dar faptul că statul s-a băgat în viaţa privată a cetăţeanului plătitor de impozite şi taxe să-i spună cu cine să se cupleze şi cu cine nu e o gravă încălcare a dreptului la intimitate.

Cât timp viaţa ta personală implică persoane adulte care consimt, nu mai e problema nimănui. Doar a ta.

Şi cazurile de violenţă împotriva persoanelor trans nu sunt un specific românesc. Se întâlnesc peste tot unde există tradiţia asta enervantă a bărbatului – cununa creaţiei, care taie şi spânzură după bunul plac şi a femeii gospodine la casa ei şi atât. Peste tot unde bărbatul e obligatoriu să fie încordac din musculatură şi agresiv fără motiv, că aşa sunt bărbaţii, iar femeia, umilă şi ruşinată fără motiv, doar pentru simpla existenţă, şi perfect satisfăcută de ipostaza de slugă moca şi animal fătător.

Cu cât ideile şi prejudecăţile despre rolurile sexelor sunt mai înguste şi mai fixiste, cu atât entitlementul de a trata infect, ba chiar de a supune violenţei fizice şi umilinţei publice oamenii neconformi acestor idei e mai mare.

Şi e o situaţie care trebuie să înceteze.

Şi telecomanda pentru asta e de fapt în mâna persoanelor trans.

Trebuie depuse plângeri şi acţiuni în instanţă ori de câte ori cineva se ia de tine şi te agresează fără motiv, doar pentru că eşti diferit. Până când gigeii ăştia cu chef de harţă nu vor plăti scump pentru nevoia lor de harneală, nu se vor potoli.

Nu trebuie tolerat nici un fel de abuz. Nu e vina ta că eşti diferit – nu e o vină să fii diferit, in the first place – şi nu ai de ce să iei asupra ta vreo obligaţie de a ispăşi. Cine te place, bine. Cine nu, să se ducă să facă o horă ceva mai încolo.

Până nu educi ghiolbanul şi gherţoiul că nesimţirea vine cu consecinţe, ghiolbanul şi gherţoiul vor persista în nesimţire.

În cazul fetei trans din autobuz au intervenit ACCEPT şi îi oferă reprezentare juridică. Au fost ieri la IML şi va exista o investigaţie pentru abuz în serviciu.

***

Şi pentru idiotul care va apărea în secţiunea de comentarii că vaaai, tu fagotizezi România: No, b*tch.  România, ca orice altă ţară, e un loc populat de o majoritate heteronormativă şi o minoritate queer. Nu îţi cere nimeni să iei în braţe minoritatea aia queer şi s-o pupi pe gură. Ce ţi se cere e să păstrezi distanţa şi să te comporţi civilizat. Dacă nu-ţi convine că doamna are cocoşel, caută pe una care are păsărică. Nu mai sări la insulte şi la bătaie dacă n-a f***t-o nimeni pe mă-ta. Hai, că nu e nevoie de desen s-o pricepi pe asta. Sau?

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. haha says:

  Sug pula.

 2. haha@yahoo.com says:

  Sug pula ca pe ultima suflare.

 3. Radu says:

  Recent am vazut un filmulet cu reactiile rasiste ale nemtilor(atat de pupati in c#r de tot globul ca sunt miezul tolerantei) fata de o sud-coreeanca.
  Ce au in comun cu oligofrenii de la noi?
  Se iau de persoane “straine”, vulnerabile care cred ei ca nu pot/nu stiu/le e rusine sa apeleze la autoritati.
  Si sunt extrem, extrem de nef#ututi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: