Unde fugim de Moş Crăciun?

Moşule, mă scârbeşti. Marea majoritate a cadourilor tale nu au nici o legătură cu omul care sunt eu, şi nici cu ceea ce îmi doresc eu – e doar forma celor din jur de a bifa o obligaţie – atenţii cumpărate la grămadă, “printre altele”.

Mi-e silă de colinde cu ghiersuri stupid-siropos-plictisitoare, care nu îmi spun nimic.

Mi-e silă de dezastrul ecologic care se întâmplă, an de an, când atâţia brazi magnifici şi plini de viaţă sunt ucişi cu brutalitate, şi mulţi din ei zac dezolanţi în coşurile de gunoi ale pieţelor, a doua zi după Crăciun. biete cadavre ale consumismului. în timp ce stratul de ozon se subţiază văzând cu ochii.

Mi-e silă de sarmale, cârnaţi şi caltaboşi – iar cozonacul mi se pare o bombă calorică fără haz.

Mi-e silă de iernile fără zăpadă, datorate efectului de seră, datorat poluării, datorate defrişărilor care… (a se citi cu două paragrafe mai sus.)

Mi-e silă de puştani răpănoşi care vin să îţi cânte de sărbători şi naşterea lui Iisus, îţi cântă fals ca porcu’, habar nu au de versurile colindelor – dar trag cu ochiul spre portofel.

Mi-e silă de făţărnicia celor care vor “să fim mai buni de sărbători”. De ce puii mei nu putem fi mai buni tot anul?

Mi-e silă de pompoşenii ostentative, complet nelalocul lor dacă stăm să ne gândim că celebrează ziua unuia care s-a născut într-un staul. Băăăi, dacă aniversatu’ ar fi vrut pompoşenii, s-ar fi născut într-un palat, da – ce-i atât de greu de observat?

Mi-e silă de vizite protocolare, de excese alimentare, de conversaţii care nu spun nimic, de tot acest circ penibil numit “sărbătorile de iarnă.” Fug de Moş Crăciun. Şi fug repede – garantat nu mă va ajunge din urmă. Poate mă ascund şi eu într-un staul, să caut printre paiele parfumate sau în ochii blânzi ai animalelor, un crâmpei din spiritul adevărat al mântuitorului.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Lorena Lupu says:

  Deocamdată, eu am scris pe tema asta UNA BUCATĂ postare. dacă voi începe s-o repet obsesiv şi să umplu toate blogurile cunoscuţilor cu ea (cum fac unii din noi cu temele lor preferate), poate vei avea dreptul să-mi oferi distonocalm.

 2. malkovich says:

  uite ca eu anul asta chiar am simtit spiritul Craciunului! pe strada toata lumea isi ura Merry Christmas, la un grocery store din apropiere un tip m-a batut prieteneste pe umar spunindu-mi “lasa paprika aia americana pe care ai pus mina, ca de fapt asta cauti” si mi-a intins o cutie de paprika de la mama ei, tocmai din Szeged importata (era cu vreo 2 rafturi mai jos si nu o observasem).
  duminica am avut colindatori pe strada, cintau colinde in fata fiecarei case fara sa ceara nimic in schimb.. am si ceva cozonaci pentru care am condus 4 ore prin viscol pina in Rochester (2 ore dus- 2 intors), cozonaci adevarati facuti de niste romance (am vrut vreo 2 ca sa le explic mai usor vecinilor americani ce maninca romanii la Craciun)
  cirnati am luat tot de dragul aventurii, a trebuit sa dau o tura pina in Buffalo unde am cautat o pravalie poloneza.
  de vizite de complezenta nu am avut parte, doar vecinii din jur au trecut rind pe rind sa imi aduca “cookies” de toate formele si culorile sau clatite cu maple syrup si sa imi ureze “Craciun fericit!” (drept urmare acum urmeaza sa trec eu pe la ei cit sa le las niste dulciuri, e un fel de troc)
  si inca ceva.. oamenii astia nu sunt buni doar de sarbatori.. sunt buni cam tot timpul!

  oameni de astia sunt si in Romania.. vrei un Craciun autentic? mergi in Maramures.. sau Bucovina.. sau Marginimea Sibiului

 3. malkovich says:

  deci mai sus am vrut sa spun ca am vrut si eu vreo 2 cozonaci, nu vreo 2 romance .. 😉
  a, si totusi am sa-ti spun Craciun fericit!

 4. dadatroll says:

  Bine, una prostare, da lunga cat toate postarile mele despre Gramo so Gramo Kid la un loc.

 5. Lorena Lupu says:

  malkovich: foarte mişto. 😀

  dadatroll: am fost bună la compunere, la şcoală. şpaga mea! 😀

 6. Păpădia Constipată says:

  Agree…
  In fine! Eu nu-ti urez un Craciun fericit!Iti urez un Craciun asa cum vrei tu sa ai!
  ps: scuze de intarziere-imi iubesc netul:>

 7. Lorena Lupu says:

  Azi am auzit una faină rău:

  Ce îţi doreşti de Crăciun?

  De Crăciun nu îmi doresc decât să pot oferi.

 8. Leone says:

  Foarte bun acest post. După cum ar spune englezu’: “My point exactly”.

 9. ciri says:

  daca zapada e mai putina si mai putin alba,daca noi nu mai simtim Craciunul la fel ca in copilarie,este pentru ce ne lipseste ceva…stropul de fericire ca undeve,cineve ne simte lipsa.

 10. ciri says:

  daca zapada e mai putina si mai putin alba,daca noi nu mai simtim Craciunul la fel ca in copilarie,este pentru ca ne lipseste ceva…stropul de fericire ,ca undeve,cineve ne simte lipsa.

 11. thecreatrix says:

  Loren, te iubesc pentru postarea asta, stiai?! Incredibila! Incredibila postare!

  Si pentru toti tantalaii clichee-ici: e normal sa fim buni tot timpul si milosi tot timpul, nu numai de sarbatori!

  Zana te saruta. Sa ai un an nou frumos!

 12. beze says:

  Da, foarte bine scris, e reconfortant sa vezi ca mai sunt oameni nepatrunsi de ‘magia’ comerciala a sarbatorilor. 🙂 Toate cele bune si simple 🙂

 13. TaShY says:

  Si noua ne e sila crede-na.

  Daca as fi fost inca copil , si as fi auzit de Mos Craciun (idolul copiilor , simbolul generozitatii etc) ca ar avea multe amante – Craciunitzele (asa cum e promovat acum de advertiseri), sigur as fi facut o criza de nervi si i-as fi batut pe colegii de clasa asa cum i-am batut cand mi-au spus ca Mos Craciun nu exista.

  Nu crezi ca imaginea Mosului (care odinioara era nepatat) a fost patata prea mult fiind asociata cu sexul , Coca-Cola etc, care nu au nici o legatura cu Nasterea Domnului ?

  Vezi :
  http://tasentetashy.blogspot.com/2008/12/mos-craciun-sau-iisus-hristos.html
  si
  http://tasentetashy.blogspot.com/2008/12/doar-imaginea-mos-craciun-vinde.html

  P.S. Imi place foarte mult cum scrieti, si voi intra zilnic pe acest blog.

  Va urez un an nou fericit , asa cum o sa fie el cu tot cu criza financiara :))

 14. TaShY says:

  scuze pentru cacofonia din comentariul meu precedent “Daca as fi fost inCA COpil”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: