Vă rog din inimă, nu puneţi botul la conflictul interetnic

Încă de când eram eu copil, dacă a existat un val de nemulţumire populară cauzat de ce anume făcea un partid de fuvernământ, s-a creat rapid un conflict între români şi ungur, ba un ungur a bătut un român, ba un român a bătut un ungur, ba doi unguri au bătut un român, ba doi români au bătut un ungur, ba chestii cu steaguri, ba a vopsit Funar băncile Clujului în roşu, galben şi albastru, să le dea satisfacţie ungurilor că se pun cu curu’ pe steagul României etc.

Şi de îndată, lumea a uitat de nemulţumirile concrete şi reale cauuzate de modul în care noua lege le abuza interesele, şi a început să înjure unguri, care, oameni fiind şi ei, au început să înjure înapoi – pentru că, să fim realişti, pretenţia “dacă te înjur eu e libertate de opinie, dar dacă mă înjuri tu în ripostă, eşti un mojic nemernic” e absurdă, şi fiecare dintre noi ar trebui să ştie, când se zborşeşte la cineva total gratuit, că există o şansă relativ mare ca ăla sau aia să ne f*tă dumnezeii pe lung şi pe lat, nu pentru că am fi români, ci pentru că-i înjurăm.

Şi toată lumea era fericită. Poporul îşi înjura duşmanul perceput, ungurul, care vrea să fure Ardealul, ungurul înjura pe jigodia de român care nu vrea să-l lase în pace, şi între timp, politicianul român fura liniştit banul amândurora.

În loc să-i înjuri pe secui că vor autonomie, e mai simplu şi uman să te întrebi: De ce o vor? Pentru că e o regiune săracă, cocoşată de foame, văduvită de marea ei avere, pădurile, prin corupţia pesedist – udemeristă, şi îi auzi frecvent pe oameni povestind că “Bucureştiul ne ia nouă toţi banii şi nu ne dă nimic.”

Nu, nu Bucureştiul vă ia vouă banii. Ci o mână de hoţi din Bucureşti, în cârdăşie cu o mână de hoţi locali, care vă pozează vouă în mieluşei. Bucureşteanul obişnuit e la fel de afectat de mizerii ca voi. Cu mica diferenţă notabilă că el îşi mişcă osul la proteste şi exprimă nemulţumirea faţă de altă lege ieşind în stradă.

Pe criteriile enumerate mai sus, cred că Bucureştiul însuşi ar vrea autonomie de sub PSD. “Ia ce idee bună, mai să ne declarăm toţi burunghezi şi să formăm Republica Autonomă Burungheză, liberă de jăpcăreala generală.”

Din păcate, jăpcăreala generală nu se poate evita atât de simplu, şi atunci, soluţia e să nu laşi naţionalismul să-ţi facă spume pe la gură, ci să-şi caute fiecare hoţii în ograda proprie şi, eventual, să-i oprească din furat.

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. m says:

  Trebuie autonomie cat mai mare pt toate regiunile, inclusiv pt ținutul Secuiesc, daca vor.
  E percepția asta cu București si pt că numai noi in Ardeal ne agităm pt autonomie. Daca e așa buna pt București, de ce nu e plin pe net și de bucureșteni care să o ceara? Le convine sa “se dea ora exacta” de la ei, le convine sa aibă atâtea sedii centrale de companii private și instituții de stat. Mai ales instituțiile de stat ar avea mai puțin personal daca ar fi o descentralizare mai mare, cu instituții regionale care sa preia din atribuțiile celor centrale.

 2. m says:

  Deși probabil le ar rămâne mai multi bani pt dezvoltare cu autonomia, care ar anula efectul reducerii centralizării. Dar nu-și iubesc cu adevărat orașul că sa vrea asta.

 3. Jhon says:

  în sfârşit o reacţie de om normal la toată povestea asta cu autonomia. Din păcate eşti singura cu poziţia asta. În rest numai prostii. Cînd te uiţi la canalele de ştiri te ia cu durere de cap ce cuvinte folosesc. Cică au pângărit stema României. Pe bune? Care din definiţiile cuvintului a pângării se aplică la a acoperii stema cu steagul secuiesc. E un gest necalificabil întradevăr dar de aici şi până la pângărire e cale lungă.
  Felicitări! Sper să te citească cât mai mulţi înflăcăraţi din ambele tabere.

 4. Emil Butnaru says:

  He, he, he!
  Nu numai că nu mai pun botul la abureli dintr-astea vetuste de pe timpul lui Mihăilă Cofariu – exploatat mediatic de SRI prin anii 90, dar am început să-mi bat oleacă joc de gușații ăștia din „Departamentul Zero” al SRI care încă mai cred ei că pot conduce populimea după metoda morcovului din bățul dinaintea botului măgarului.
  Acum câteva zile, pe EvZ, i-am tras o chelfăneală strașnikă la o momâie portocalie de rit Securitate 2.0c. Ce-i culmea e că, acum ceva ani, când aveam chef, chiar îi cântam în strună Lianei Ghiorghioff. Acuma am dat cu ea de glia patriei de n-a rămas din anvergura ei de postăciță năimită nici măcar rahat de-o analiză. Însă, cu altă glumiță mă delectez de vreo ceva vreme. N-aveam ce face pe la sfârșitul anului trecut și m-am socotit Io* – „Ia hai să pritocesc o trebușoară histrionică pe care s-o folosesc la dat foc curului plotonerilor și caporalilor SRI (fie ei plotoneri cu grade sau plotoneri și caporali de presă). Inga ce șotie a ieșit.
  link:
  https://tazmaniandemoon.blogspot.ro/2017/12/commonwealth-ul-mioritic-sau.html

  Am rezolvat Io* definitiv treburile din Rroemenica națională și unitară. Faza hazlie e că o tot postez pe fel de fel de coclauri virtuale și apoi mă pish pe mine de râs citind reacțiile scrofuloșilor patrioți de mucava.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading