Winter Is Here!

Ieri, în grădina superbă a unei vile de pe Bulevardul Primăverii, în miez de iulie, a sosit iarna.

Mă refer, desigur, la vizionarea şi party-ul primului episod din Game of Thrones, sezonul al şaptelea.

În general, nu scriu despre petreceri, pentru că petrecerile sunt toate la fel. Dar simt nevoia să dedic un moment modului extrem de creativ şi ingenios în care HBO îşi sărbătoreşte fiecare serial.

Spre deosebire de petrecerea clasică de film românească, în care vezi exact acelaşi catering şi exact aceleaşi patru cârciumi obosite, HBO alocă de fiecare dată buget pentru a alege locul perfect şi a-l insufla într-un fel sau altul cu universul filmului sau serialului pe care-l debutează. De exemplu, la party-ul Game of Thrones, muzica medievală s-a îmbinat cu hostessele în rochii de epocă şi peruci lungi şi mâncarea rough around the edges, furnizată de vreunul din restaurantele cu temă medievală din Bucureşti: plăcinte cu brânză, de forme imperfecte, cam cum îi ies unei mămăi în cuptorul ei de la ţară, diverse tipuri de carne – şi oase cu măduvă – şi, ca desert, pere în vin şi brânză dulce.

Amuzant, celelalte alimente dispăreau rapid, dar ciolanele cu măduvă erau în mare măsură neatinse, drept care m-am înfipt cu curaj într-o monstruozitate. Apoi m-am prins că n-aveam instrumentarul chirurgical. Şi am aşteptat să se facă beznă şi să înceapă proiecţia, să… cum s-o pun, să nu sune cum ştiu că o să sune? Ok. Să înceapă proiecţia, s-o pot suge în linişte.

Mapa de presă, foarte utilă, conţinea şi un arbore genealogic cu toate personajele GOT, cu poze color pentru cele vii şi alb-negru pentru cele moarte. Şi, pentru că valar morghulis, şi nişte abţibilduri alb-negru cu toţi cei vii, ca, pe măsură ce mor, să-i poţi acoperi în mapa de presă. Nu că o va face cineva vreodată, dar ideea e superbă.

Apoi, puteai face fotografii în stil “zidul de capete”, să le pui pe Facebook şi Instagram. “Nu zâmbi!”, mi-a spus băiatul care făcea pozele. Şi m-a pufnit un râs în hohote. “Ştii, dacă vrei să scoţi resting bitch face-ul  şi grumpy cat-ul din mine, trebuie să-mi comanzi să zâmbesc, musai pe un ton de parcă ţi s-ar cuveni”, i-am explicat eu. Apoi mi-am adunat resursele interioare de seriozitate şi am produs următoarea minunăţie.

Bun. Acum să trecem la motivul petrecerii în sine. La episodul I, sezonul VII, din Game of Thrones. 

A trecut un an şi jumătate de când s-a încheiat sezonul al şaselea – şi am de făcut o menţiune. Eu nu m-am uitat niciodată la Game of Thrones în timp ce rula pe ecrane. Făceam siteul unei firme, când, într-o pauză de cafea, am dat pe YouTube de scena în care Cersei o persecuta pe Septa Unella. M-a cucerit atât de viforos, încât am luat tot serialul şi l-am privit, episod după episod, trei zile la rând. Şi nici măcar nu le-am inventat o minciună oamenilor cu site-ul. Dacă o vrei pe Lorena Lupu, o iei cum este sau n-o iei deloc. “Mă uit la Game of Thrones. De cum termin, o să aveţi textele într-o zi.”

Revenim: a trecut o droaie de timp de la încheierea sezonului al şaselea, iar episodul I din noul sezon are o valoare de retrospectivă şi de motor care reporneşte încet. Dialogul conţine o serie de referinţe la ceea ce s-a întâmplat anterior, iar personajele ne sunt reintroduse treptat, odată cu punerea pe tapet a noilor conflicte.

Nu lipseşte tradiţionala petrecere-genocid, unde Arya Stark, deghizată în bătrânul Walder Frey (cu arta de a împrumuta feţe, învăţată în Braavos, de la Oamenii Fără Faţă), otrăveşte întreaga Casă Frey, să se răzbune pe Nunta Roşie.

John Snow îşi începe domnia peste Nord, şi are primele divergenţe de opinie cu Sansa, care ar vrea răzbunare împotriva familiilor trădătoare – în timp ce el merge pe iertare şi pe coeziune, pentru că iarna a sosit şi vine armata de moroi, şi prioritatea ar fi pe unirea forţelor, nu pe orgolii nejustificate. Ea rămâne cu o nemulţumire vizibilă, iar Littlefinger începe deja să-şi bage coada, să alimenteze un nou conflict.

Ajungem şi în capitală, la King’s Landing, unde Cersei stă pe nou-pictata hartă a Celor Şapte Împărăţii şi conversează cu fratele ei Jaime. Nu am cuvinte să spun cât o iubesc pe actriţa Lena Headey, şi cu câtă subtilitate, eleganţă şi forţă transmite ea următorul nivel de grandomanie şi delir al celei care, în mod evident, urmează să devină Regina Nebună. În plus, are o formă de tragism implicit şi o carismă irezistibilă, care te face să fii #teamcersei, deşi raţional ştii că toţi duşmanii ei au dreptate.

Are şi un nou peţitor, pe Euron Greyjoy, unchiul pirat cu faţă de beţiv al fraţilor Greyjoy… mă rog, poveste lungă. El îi promite un cadou valoros, apoi pleacă fără să intre în detalii. Mă gândesc că nu e vorba despre o cutie de amandine şi un parfum. Dar gelozia lui Jaime sugerează mugurii unei noi lupte între cei doi fraţi incestuoşi.


Yuck!

Şi Daenerys ajunge, după şapte sezoane şi multe perindări prin lume, acasă, în Dragonstone. Momentul când, exact ca Dan, căpitan de plai, sărută ca pe-o moaşte pământul ce tresare şi care-o recunoaşte mi se pare de un patetism inutil şi neconvingător. În rest, e admirabil cum în palatul părăsit de atâta timp, praful se şterge de unul singur – vreau să mă mut şi eu acolo. Şi spre final – ea se întoarce spre Tyrion şi întreabă: “Shall we begin?”

Acţiunea intensă şi trepidantă în stil GOT – din episodul al II-lea.

În rest, mai râdem de un cameo al muzicianului Ed Sheeran, de o apariţie surpriză a celebrului Jim Broadbent care e un ilustrul savant Marwyn din Oldtown, citadela înţelepciunii – şi care ţine o impresionantă prelegere despre importanţa ştiinţei în timp ce face o autopsie şi extrage diverse organe dintr-un cadavru, notându-le conştiincios greutatea, de micile ironii soldăţeşti dintre Clegane şi Thooros, şi de ceea ce mie mi s-a părut o idilă incipientă între Brienne of Tarth şi Tormund Giantsbane. În fond, fără o poveste gay, e plictiseală. (Glumăăăă.)
Una peste alta, sunt din nou călare pe HBO GO şi, cum am zis, #teamcersei. Voi cu cine ţineţi?

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

10 Responses

 1. Lidia says:

  Arya, forever Arya! nemaivorbind de Jon Snow (in pronuntie Jon SNO), dar e (aproape) un cliseu. Jon Sno.

 2. Traian says:

  Aş menţiona şi soundtracku superb. M-am uitat folosind căşti la episodul ăsta şi OMG, epic shit! Îmi pare rău că până acum am ignorat aspectul ăsta, până şi vocile sună altfel. Mari maeştri sunetiştii, mari de tot. Nu mai zic de muzică. I is excited, sorry.

 3. Lorena Lupu says:

  Mulţumesc. 🙂

 4. După moartea lui Robb Stark, i-am scos pe toți de la inima mea. Acum prefer să țin cu Mormont și cu Clegane, îmi place și Bronn. În opinia mea, forța universului Game of Thrones stă în personajele secundare; fiind atât de complexe (Bronn, Clegane, Selmy, Dondarrion etc.) conferă întregii povești verosimilitate. Eu am citit cărțile pe vremea în care știau de ele doar librarii nebuni, psihopați, mi-aduc aminte și-acum, l-am rugat pe-un prieten librar să-mi recomande un fantasy de-ăla distrus, să uit de tot și toate. Am ieșit în ziua aia din librărie cu o plasă plină de cărămizi, era iarnă, în vremea Crăciunului… și aveam acasă foc în teracotă… și vin fiert. Primele pagini le-am parcurs destul de precaut, circumspect… până la secvența cu puii de lup. Aia a fost dragoste la prima vedere, iar primele trei volume le-am citit pe nerăsuflate. Volumul patru e de tranziție, iar în volumul cinci se simte deja presiunii unei notorietăți mondiale. Probabil de aceea amână GRRM (de altfel un extrem de bun și premiat scriitor de proză scurtă Science Fiction) la nesfârșit ultimele două romane. În episodul ăsta mi-a plăcut cel mai mult faza cu soldații buni lannisteri (iarăși, credibilitate a poveștii, am văzut pe youtube o droaie de inși scandalizați că de ce apar lannisteri buni – de aia apar, să dea credibilitate), iar râsetele Aryei, din final, m-au dus cu gândul la the funny how scene din Goodfellas, acumularea tensiunii e similară.

 5. Lorena Lupu says:

  sună frumos. 🙂

 6. morbo says:

  Varys si littlefinger sa castige, dupa ce-si impart frateste westerosul in 2 republici: una socialista si una capitalista salbatic. Ambele democratii, se intelege. Iar asta se va intampla dupa aparitia navelor spatiale de pe alte planete colonizate de oameni, in afara de asta care e lumea din game of thrones. Prea seamana cu particele dintr-un univers creat in carti mai timpurii SF ale autorului.
  Asta daca nu se dovedeste adevarata teoria cu legatura dintre Westworld si game of thrones. Care mi se pare in regula, daca o sa aiba dreptate cei cu teoria ca vocile care-l innebuneau pe regele nebun provin din momentele finale ale povestii (seria de la anul) si uite asa se repeta bucla. BUCLA, ce e mai westworld decat o bucla :))
  Si uite asa autorul va fi acoperit sa dea un alt sfarsit povestii scrise. Pentru ca aia filmata s-a petrecut in Westworld, in timp ce a lui in realitate. Care realitate? Aia din primul meu paragraf. Mindfuck 🙂

 7. morbo says:

  Sau varys si littlefinger sunt cei vizitatorii, iar restul sunt roboti. Iar tyrion va fi cel care-si da seama ca-i robot 🙂

 8. Cu toate ca sunt fan Sean Bean, iar Ned este personajul impecabil din ASOAF, primele 4 sezoane mi-am cam luat-o la laba cu gandul la Cersei, pentru ca DA, Lena Headley este fenomenala iar tipologia personajului defineste fidel conceptul de provocare feminina directa si subliminala pentru orice mascul. Asta…pana a aparut Ygritte (Rose Leslie) si mi-au sarit plombele la replica “you know nothing, Jon Snow.” Alta supergagica, cea mai misto, in viziunea mea le cam bate pe toate principalele si va avea un rol decisiv in GOT, este Meera Reed (Ellie Kendrick). Personajul care pare a fi cel mai longeviv, lord al unei case mari, prezentata destul de putin atat in serial cat si in “history and lore” si care isi va face aparitia cat de curand, (nu cred ca in sezonul 7) intr-un moment cheie, este Howland Reed. Nu-l lasa astia pe afara cum au facut cu “Lady Stoneheart”, speculez ca debutul deznodamantului va avea loc in prezenta acestuia in ” Isle of faces” – Gods eye. “House Reed” detine secrete fundamentale in mlastinile “gatului”regiunea ce separa Nordul de restul continentului, despre care stim doar ca sunt pline de crocozauri care te musca de coaie daca umbli p’acolo de nebun sa-ti faci selfieuri. In afara de viziunea lui Bran a luptei dintre Ned si sir Arthur Dayne, Howland Reed nu a aparut inca in serial si detine posibil, una dintre cele doua sabii “valiryan steel, ale dinastiei Targeryen (blackfire), probabil cealalta (dark sister) fiind “Long Clow” sabia lu’ Jon. Urmeaza sa vedem ce gaseste scris cu privire la asta in citadela, Sam.Conform celor declarate GRRM, secretul care se afla in fata tuturor face referire la portiunea din mijlocul continentului, God’s eye. In alta ordine de idei, Daenerys e fata buna, dar cam zapacita si cam bleaga asa ca s-ar putea sa ramana fara toti balaurii intr-un final, posibil pe ultimul sa-l mierleasca chiar ea “for the good of the realm”. Jon Snow , knows nothing, o sa mai moara si o sa mai invie de vreo 5 ori pana la sfarsit. Valar dohaeris!

 9. morbo says:

  Si pe lângă ce am mai spus 🙂 îmi pare rau ca in serial au eliminat personajele mele preferate din carti: Victarion Greyjoy si Arianne Martel. Sper ca in cartile inca nepublicate asta sa nu însemne ca o sa-i matraseasca.
  Oricum, chiar cred ca serialul se va termina intr-un mod care sa justifice desfasurarea diferita a actiunii in carti. Adica in serial sa se explice de ce sunt si vor fi diferente in carti. Sau vice-versa, in carti sa fie o justificare pt diferentele din serial. Nu cred ca s-a mai facut asa ceva.

 1. July 5, 2018

  […] Din punctul meu de vedere, una dintre imensele calităţi ale lui HBO este modul extrem de flexibil şi de prietenos în care îşi gestionează relaţia cu presa. Sau cu blogării, în acest caz. Dacă eşti genul care merge la vizionări, ai parte de petreceri tematice excepţionale şi give-aways branduite create cu infinită imaginaţie. Şi am scris deja despre asta aici. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: