Ador certurile între intelectuali

Ieri, mare circ în lumea literară. Şi din lumea literară, s-a extins la snobii cu ifose de intelectuali care comentează tot ce face lumea literară, pe un ton de mămăi de la ţară, cărora nu le place vorba urâtă, că nu şade frum0s, maică. Şi de la snobii cu ifose de intelectuali, s-a dus până la gigeii scărpinaci în fund. Aşa s-a ajuns ca Fane din Măciuceştii de Vale, care n-a citit în viaţa lui nimic din Dinescu sau Liiceanu să-l înjure pe cel din urmă cu băi, liceeanule sau cum plm îţi zice noi sudul te invităm să ne pupi în moţul p***.

Realitatea e că toţi aceştia, indiferent de parti-pris-uri, fie că sunt conectaţi de vreun business de-ale lui Dinescu, fie că speră să-şi publice ceva sau să colaboreze cumva cu Humanitas, drept care, îşi aliniază cuminţel viziunea în funcţie de interese, ADORĂ DRAMA.

Un motiv pentru care Facebook e în prăbuşire liberă în ultima vreme, şi ce ştiu strategii Twitter, YouTube şi TikTok în plus este: Zuckerberg vrea să alunge panarama şi împul***a de pe reţea. Asta pentru că Zuckerberg suferă de un acut complex mesianic şi crede că, banând oameni pentru perpulis, îi mântuieşti. Numai că Zucki uită un lucru. Şi anume:

Omenirea nu doreşte să fie mântuită. 

Omenirea se complace şi se lăfăie în nimicnicia ei ca porcul în nămol. Când vine câte un evreu să o elibereze de păcate şi s-o facă mai bună, omenirea ia pe sus evreul idealist şi îl bate de o cruce, să îi dea ocupaţie.

Twitter, YouTube şi TikTok s-au prins că, dacă banezi oamenii pentru limbaj buruienos, nu faci decât să-i alungi cu totul. Drept care, secţiunile lor de comentarii sunt mai nasoale decât ghena unui bloc în seara de duminică. Da, dacă unul dă perpetuu fapte alternative, i se închide contul pe Twitter, sau i se demonetizează contentul pe YouTube, dar în rest, liber la p***, p****, c****, f**** şi altele asemenea. (Eu nu scriu cuvintele pentru că Google mi-ar demonetiza acest articol, de exemplu. Dar nu m-ar bana.)

Oook.

Omenirea vrea limbaj licenţios (sau, mă rog, liicenţios, în acest caz), vrea nervi, vrea tensiune, vrea circ, vrea vulpiţa-şi-viorel. De aceea, toţi cei care au lins conştiincios c**, în funcţie de interesele care poartă fesele, au savurat pe tăcute circul.

Eu măcar declar deschis că mă distrez la culme.

în fond, Dinescu a publicat o opinie despre o nouă carte a altui scriitor. Ana Blandiana, în acest caz.

“Dar stai, Lorena, Ana Blandiana a adus democraţia în România, ea a făcut şi a dres”.

OK. Dar Dinescu nu se legase de opera omnia, ci de ultima carte. Deci, Ana Blandiana a făcut şi a dres nu combate nimic. Omul şi-a exercitat opinia de cititor.

Oook.

Pe de altă parte, mi se pare extreeeem de mişto intervenţia lui Liiceanu. În calitate de editor, acesta a înţeles că e cazul să-şi susţină şi să-şi apere autorul. Toată acea tiradă, cu sudul, de la care s-a atacat snobimea – “vai, eu sunt din sud, şi am mai multă educaţie decât tot Ardealul la un loc” – trebuie citită prin această lupă.

Un editor care îşi apără un autor. Dă bine şi pentru editură – “uite, ăştia nu ne lasă să fim f*** în gură, ca alţii”, dă bine şi pentru autor – “uite, autorul e susţinut public de editura lui.” Se mai adaugă detaliul de cavalerism: un bărbat reperează onoarea unei doamne – şi iată, telenovela e gata.

De asemenea, şi Dinescu, şi Liiceanu le au cu roast-ul.

Nu ştiu voi cum sunteţi, dar dacă tot e lockdown, eu sper să se certe mult. Să am şi eu o vulpiţă şi un viorel care să nu mă scoată din sărite.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: