Alege vinul potrivit

Cu Silvia Palașcă m-am împrietenit, cum altfel, pe Facebook. Este web designer și are o pasiune pentru vinuri fine. Inițial, voia să-și facă un blog de vinuri cu pseudonim masculin, dar am certat-o eu. Dacă ne pretindem toate bărbați pe net, n-o să dispară niciodată stereotipul femeii la cratiță, și, deși eu personal am încasat, mai ales între 2007 – 2010, munți de cyberbullying și insulte de la masculi convinși că internetul e doar al lor, n-aș schimba nimic acum.

Prin urmare, Silvia m-a ascultat, și-a făcut blog de vinuri aici și a devenit relativ repede colaborator al reputatului site vinul.ro, unul dintre cele mai mari și mai importante siteuri specializate din România.

Acum, bloggerii de vin de pe vinul.ro, printre care și Silvia, își lansează ghidul de vinuri scris în colectiv, Wine Lovers’ Guide Into Romanian Treasures. Lansarea are loc în seara asta, la ora 19, la Wineful – Tapas & Wine, Strada George Enescu, nr. 11, şi se va lăsa şi cu libaţiuni concrete, nu doar cu discuţii teoretice care, se ştie, nu satisfac pe nimeni.

Pentru a vă deschide apetitul pentru vinuri bune – şi pentru achiziţionarea unui ghid despre vinuri bune, i-am propus Silviei joculeţul: Alege vinul potrivit.

Ştiţi articolele alea obişnuite, cu combinaţii între vinuri şi feluri de mâncare? Ei bine, în jocul nostru, Silvia trebuie să aleagă vinul perfect pentru diverse situaţii de viaţă.

Iată cum a făcut faţă provocării.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Lorena Lupu (@lorena.lup) pe

 

 

A) Nunta unei rude iritante cu păreri conservatoare, cu care te freacă la icre.

După cum știm, cam orice are legătură cu peștele, icrele și părerile necerute, dar oferite, necesită un strop de lămâie, în farfurie sau în ochi, după caz. Dacă vreți gustul inconfundabil de acid citric cu gradele alcoolice necesare să treceți cu bine de o astfel de situație festivă, cel mai bun vin e Zghihara de Huși. După cum sugerează și numele, nu operează cu duhul blândeții, ci face ca soacră să pară, prin comparație, o dulceață de femeie.

B) Au murit dușmanii.

Orice carne de porc sau de vită (se poate citi și bou fezandat/flaușat) necesită să fie îngurgitată alături de vin roșu. Dacă e o situație veselă, de doliu, vă sugerăm chiar un Negru de Drăgășani, mai negru decât vecinul de la nr. 666 sau cel care vă încânta serile cu note de acordeon. Gustul de fructe de pădure olteneşti o să vă facă să chiuiți de bucurie că nu mai este necesar să dezgropați securea războiului, să îi pomeniți rudele până la euglena verde și vă puteți în sfârșit, bucura netulburați de bormașina duminicală, de gradele alcoolice.

C) Ai câștigat la Loto.

Ok, e momentul să scoți șampania, dar cum te-ai născut în sud-estul Europei şi ești sărac şi zgârcit, o să te mulțumești cu un spumant. Daca ai dat 6 din 49, fii boier și ia totuși o franțuzoaică de la mama ei. Pentru orice altă situație, fuguța la o cramă autohtonă si repetă după noi: “metoda tradițională”. Adică vei primi ceva exact ca aia franțuzească, la un sfert de preț, cu miros de drojdie, la fel ca berea aia lăsată 2 zile în soare și, dacă ai noroc, seacă precum inima ăleia care te-a părăsit pe când încă jucai la pariuri pe echipe de liga a treia. Partea bună e că acum îi poți face proastei în ciudă pe toate rețelele de socializare, sorbind delicat, cu un degețel ridicat, în timp ce îți tapetezi pieptul cu euroi roz, de 500.

D) Te măriți cu Donald Trump. O lasă pe Melania pentru tine, iar tu stai prost cu banii, deci nu poţi refuza. 

După cum spuneam, situațiile care implică niscaiva fleică cer vin roșu. Se știe că stimabilul e mare amator de fetișcane, și cum blonde a tot avut, e momentul să îi faci cunoștință cu Feteasca Neagră. Cunoscut și sub numele de Viagra daco-tracică, acest miracol al viticulturii poate învia orice parte bărbătească netrecută de un secol și redă vitalitatea pierdută și declarată nulă de la criza financiară din 2008. Recomandăm a se servi cu grijă dacă printre invitați se află si Ion Iliescu.

E) Expediție pe Marte (presupunând că s-a creat artificial gravitaţia care să ţină vinul în pahar). 

Când ești așa departe de casă, ca să nu te apuce dorul prea tare, e bine să iei ceva neaoș. Pentru cei mai religioși recomandăm, din rațiuni de spațiu, un set 2-1 alcool si divinitate întruchipate într-o Tămâioasă românească cu note de spovedanie. Domnișoarele astronaut, pasionate de roz, vor sorbi o Busuioacă de Bohotin. Profanii care cred că le vor lipsi româncele autentice, bune să umple patul cu forme rubensiene și casa cu scandal, se vor alina cu o Grasă la sticlă.

F) Vadim Tudor în lumea de apoi.

Tribunul pare genul care s-ar mura până la sfârșitul veacurilor în licori scoțiene. Dar, pentru că nu-ți alegi tu cum îți petreci eternitatea, la fiecare 10 minute apare lângă el un drăcușor subțirel, îmbrăcat în negru și cu freza făcută cu smoală proaspătă și îi prezintă un meniu de vinuri ungurești de Tokaji. Oricât ar urla omul nostru că el vrea căpșunică sau un zaibăr măcar, drăcușorul se uită galeș și zice Nem tudom, si mai toarnă un rând.

*

Doamnelor şi domnilor, cam aşa e Silvia. Acum, dacă vreţi s-o auziţi live şi să-i cumpăraţi cartea, în seara asta aveţi oportunitatea.

Event pe Facebook aici.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger