Am plâns un plâns

La ieşirea de la Les Miserables,  noul film timburtonesc de Tom Hooper, toate proastele snoabe, toate grasele antihaz şi toate telectoalele cu idei fixe oftau: “Vai, dragă, ce prostie!” Alea mai articulate dintre ele mi-au dat şi argumente: “Că te manipulează.” “Că are prea mult prim plan.” “Că e prea patetic.”

Răspunsul meu nu poate fi decât unul singur: ia mai sugeţi voi un căpătâi de pulă şi găsiţi-vă urgent un job ca recepţionere la Bullshit Enterprises International. Orice om care are impresia că există un unic cod stilistic valabil pentru toate filmele din univers merită să ia o pulă peste ochi, repetat, până i se limpezeşte vederea.

Prim-planurile, în Les Miserables, sunt construite în aşa fel, încât creează un stil al filmului. Un stil coerent, covârşitor de expresiv. Am zis eu că am plâns un plâns, că aşa parafrazam hitul, dar de fapt am plâns trei plânsuri: unul la moartea lui Hathaway, unul la deşteptarea lui Eddie Redmayne “Burberry”, când realizează că e singurul care a supravieţuit din toată revoluţia şi unul la moartea lui Hugh Jackman. Trei plânsuri per film – mai ales când filmul satirizează glorios, în acest timp, tot ce vrei tu, de la idealurile revoluţionare şi până la Piraţii din Caraibe (cadrele de început) şi clişeele preferate ale lui Tim Burton, cu actorii lui fetiş, mi se pare o realizare remarcabilă.

V-aţi simţit manipulate, bitches? Pă buneeeeeee? Ia citiţi voi cele cinci volume ale lui Hugo, să vedeţi cât de manipulate o să vă simţiţi acolo. În fond, despre ce pula mea vorbim, dacă nu despre un manifest iluminist? Şi există cumva o regulă generală care zice că mai nou tot cinematograful trebuie să fie neutru ca ştirile CNN? Ia arătaţi-mi-o şi mie.

Versiunea civilizată şi elegantă, argumentată ca pentru doamne, a acestei opinii o veţi găsi mâine pe tabu.ro.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

22 Responses

 1. lorinelul says:

  Here be fucking spoilers!

 2. ce imi place asta
  uite cat de elasic poate fi acesta forma:
  1 am visat un vis (nu ca n-as fi putut visa mai multe) insa in contextul de fata am visat la un vis al cuiva
  2 cu plansu’ :
  am plans un plans (acum nu stiu daca am putea plange de mai multe ori eventual trei plansuri .. n plansuri) reprezinta plansul unei istorii planse ( e totusi dificil si ridicol sa plangi mereu cand auzi acel “plans)
  in place forma asta de a spune pentru ca-mi pune neuronul (ala pe care-l mai am) in miscare

  despre film abia astept sa plang si eu (cine stie poate plang mai multe plansuri ) 🙂

  imi place ideea desi e prea dramatic

 3. ralucahippie says:

  Eu ca eu, dar si iubi meu a bocit un potop intreg… deci da 😀
  Morala: nu se merge la film fara servetele.

 4. ralucahippie says:

  Apropo, admir licenta poetica ” ia mai sugeţi voi un căpătâi de pulă”; adica sunt asa de insignifianti incat nici macar nu le da mana sa una intreaga? 😛

  • gicha says:

   Postez in draci aici si nu plnje nime
   indiferenta asta fata de geniul creator ma revolta
   Ia mai dati-va in pana mea de bocitoare planjeti dupa cai verzi pe pereti cand purceaua este moarta in cotet si aveti motive mai serioase de bocit.
   Pastrati si pentru mine un servetel cu muci poate ajunge una din voi celebra si fac si io un ban din asta

 5. Oana says:

  Mie-mi plac incultii care nu au citit cartea si ne vorbesc despre “spoiler alerts”… La fel de mult imi plac si incultii care nu au vazut/nu stiu musicalul si ne predau lectii depsre muzica din acest film. Un film realizat bine, care preia enorm din musical. Russell Crowe nu trebuia ales in rolul lui Javert, restul actorilor se descurca OK, desi nici macar Hugh Jackman nu carisma carisma lui Jean Valjean. Eponine a fost foarte buna, la fel si Anne Hathaway. Mi-au placut enorm scenele gen commedia dell’arte. Un film bun, per total.

 6. neax says:

  Cacu-m-aş în neutralitatea CNN! Am râs un râs la asta.

 7. me says:

  vai, domnul nea, ce matinal sinteti! 😀

 8. Mitel says:

  Filmul a fost prea melodramatic? Eh draci! Poate are legatura cu faptul ca e un muzical? Melo-dramatic. E greu sa bagi o wikipedia sa afli nitel despre materialul sursa.

 9. Denisa M. says:

  @ghica
  muie!

  (am futut un futut)

 10. nea x says:

  @Denisa M., ai luat muie o muie.

 11. cipslim says:

  eu m-am uitat la django si la final zice unu: ba, negrii astia din state e ca tiganii la noi, ce pula mea va bucurati atata?
  multe minti au fost puse pe ganduri in acele momente.

  la filmu asta nu m-am uitat ca era mai scump ca Django

 12. A fost exceptional filmul! Am rezonat la aceleasi 3 momente mentionate de tine. Si am plans!!! plans intens, cand iti modifici pana si ritmul respiratiei ca sa nu izbucnesti intr-un moment “dramatic”. Este genul de film care zgandare negresit dramul de umanitate/sensibilitate de care dispunem.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: