Animale și oameni

Să zicem că e unul mare influiențăr de internet.

Să zicem că scrie o carte despre jderi.

Să zicem că e exact în perioada de precomenzi.

Să zicem că tu ai avut o vară complicată datorită secretului femeilor independente.

Să zicem că şi acum te opreşte lume pe stradă, unii mai sarcastici, alţii absolut adorabili şi drăguţi, cu “Auzi, nu te supăra, care e secretul femeilor independente”?

Lucru care nu s-a întâmplat în publicitatea românească de la “pentru de dimineaţă” încoace.

Să zicem că marele influiențăr de internet decide că, în notorietatea lui, are nevoie de momentul tău de viralitate să îşi promoveze cartea cu jderi.

Să zicem că îţi arde o mutră de jder peste a ta şi bagă un text cu “secretul jderilor independenţi.”

Şi să zicem că vin vreo 40 să îţi forwardeze mema cu tine jder.

Şi să zicem că tu te întrebi: dar de ce pizda mă-sii taman jder? Ce legătură am eu cu jderii?

Şi să zicem că te uiţi pe perete la om şi descoperi: Precomenzi la cartea cu jderi.

Şi aă zicem că dai un status în care anunţi că nu e normal ca imaginea care înfăţişează personajul jucat de tine să fie folosită ca reclamă de cineva care nu şi-a achiziţionat acest drept.

La care începe balamucul.

 

A) Tehnic, dacă a schimbat faţa, nu eşti tu, deci are voie. 

Tehnic, există o mie de mici şmecherii care maschează un furt şi îl fac să pară împrumut sau, după mintea reduşilor, o favoare pe care ăla ţi-o face ţie.

Moral, rămâne tot furt de content. Şi nu doar furt de content aşa, de dragul contentului, ci furt de content cu scop comercial.

Că aici e problema mea. Nu e eterna memă a incelului care insinuează că am subsuoara în formă de vagin. La aia chiar am râs. Din păcate, aşa am eu cutele în zona aceea şi nu ai ce face.

E o memă unde peste faţa mea s-a pus faţa animalului despre care vorbeşte cartea şi replica virală e utilizată pentru a face vânzare.

 

B) Tehnic, nu poţi demonstra că chiar face vânzare, dacă nu zice “cumpără cartea” chiar în statusul ăla. 

Ce m-a deranjat nu e că am văzut câte un băieţel care nu nimerea cratimele nici cu slujbe susţinând prostia asta. De la ăla mă aştept.

M-a deranjat că am văzut oameni de social media serioşi, cunoscători de mecanisme de promovare subliminală, cum mă minţeau de la obraz că stai, nu, dacă n-a zis acolo “cumpără cartea” nu era cu scop comercial.

M-a deranjat că am văzut advertiseri buni, care n-au scris în viaţa lor un spot cu “cumpără…” cum îmi explicau că dacă nu e cu “cumpără” nu e publicitate la produsul propriu.

Atâta lume dispusă să te prostească în faţă, să te mintă cu sânge rece – pentru ce?

Tot tehnic, nu e ca şi cum mi-a dat vreun link de afiliat, să vedem ce vânzări îi fac. Poate nici una. Poate jumătate din tiraj. Irelevant, utilizarea în scop comercial rămâne. Nu e ca şi cum dacă o reclamă nu are succes, vrei banii înapoi.

C) Tehnic, ăla are n milioane de followeri mai mulţi decât tine. 

Super. Felicitări profunde. Şi atunci, de ce să furi de la unul care e mult sub popularitatea ta? Ai atâta puhoi de fani, fă-ţi singur viralurile, nu te baza cu ele pe momentele mele virale.

De ce să fii Dragnea care fură de la copiii orfani? Fii şi tu Toma Alimoş. haiduc din ţara de jos şi fură de la milionari.

Glumesc.

Când A fură de la B, e irelevant câţi followeri are A şi câţi are B. Contează gestul. Exact cum vă zic nevestele când le duceţi un simplu buchet de ghiocei de 8 martie. Apoi se bosumflă şi nu vă f*t.

D) Tehnic, cine plua noastră eşti tu? 

Tehnic, în morţii mă-tii, ăla n-a dat tag la imaginea furată, deci dacă ştii să lurkereşti aiurea pe peretele meu, ştii şi cine plua noastră sunt eu.

E) Tehnic, eşti urâtă. 

Tehnic, sugi plua. Cât de trist, să trebuiască ditamai influiențărul să fure de la o biată urâtă.

F)  Tehnic, eşti la menopauză. 

Tehnic, să mă savurezi oral exact în perioada aia a lunii. Şi tot tehnic, ce plua mea au toţi lately cu menopauza. Parcă e o obsesie generală a tuturor proştilor pământului. Care cum n-are de ce să se lege, o ia în gură pe aia cu menopauza.

Zici că e men-o-pauză și ăștia-s ofticați că undeva o găurică umedă stă neatinsă, în timp ce ei au obosit deja de labă.

G) Tehnic, care e diferența între ce a făcut el și memele făcute de alții? 

Memele făcute de alții nu caută să-ți vândă nimic. Sunt ceea ce numim non-commercial use, adică ne uităm, râdem sau nu, și ne vedem voioși de ziua noastră.

Dar o memă în care ai înlocuit persoana reală cu eroul cărții și ai modificat și citatul în așa fel, încât să te vândă pe tine, e o mostră de commercial use. Unde deja ai nevoie de acordul persoanelor și, da, e cazul să le recompensezi.

H) Tehnic, nu pe tine te-a furat, ci studioul. 

Ahaaa, deci recunoști că e un furt. Măcar tu. Nu studioul a avut interpretarea care să înfigă cadrul respectiv în memoria colectivă a internetului luni în șir, ci eu.

I) Tehnic, nu a făcut-o el, ci o pagină cu autor necunoscut. 

Că toate paginile cu autor necunoscut sunt atât de generoase să-ți livreze ție material promoțional gratuit. Posibil era chiar pagina influiențărului, care a apelat la tehnicalitatea asta să nu pară el hoțul principal, ci doar unul care se bucură că accidental e promovat.

Still: de dragul argumentației, hai să yicem că e alt gigel, care prezintă adorație majoră pentru influiențărul nostru.

Alt gigel nu vinde o carte cu jderi. El nu are nimic de câștigat. Influiențărul are.

***

Remarcăm câte tehnicalități mărunte se adaugă, ca să ne asigurăm că anusul hoțului e acoperit din toate unghiurile?

Poți să vii să-mi înșiri tehnicalități până obosești. Or fi funcționale în justiția română. Dar eu îți zic faptele simple și seci de dincolo de tehnicalități: unul a luat un content viral de natură publicitară care nu-i aparținea, l-a modificat să-l servească pe el în campania de vânzări și l-a postat.

N-ai decât să-mi înșiri idioțenii în rubrica de comentarii până îți vine acru. Faptele rămân aceleași.

 

Bonus: dar nici Times New Roman nu l-a plătit pe nea Costel drojdier. 

Poate cea mai amuzantă fază, în acest meci în care fanclubul își apăra idolul ciorditor, a fost un gigel care a început să mă asigure foarte insistent că nici Times New Roman nu au plătit poza vestitului lor nea Costel drojdier.

Dar cu o înverşunare bolnăvicioasă, de zici că fusese în vizită la departamentul de contabilitate al lui Times New Roman și știe exact desfășurătorul de venituri și cheltuieli.

E foarte posibil ca poza să fi fost cumpărată de pe stock photos cu o sumă modică. Still paid. E posibil ca poza să fi fost cumpărată de la fotograf cu 200 – 300 de lei. Still paid.

Și aici am o altă imensă problemă: când fotografii vând fotografii cu tine și țin numai ei banii. Deci, capturează expresia ta, energia ta, personalitatea ta, dar numai ei au de încasat. Dar să nu divagăm, hai să ne ținem de subiectul zilei. Still paid.

Dar e și mai posibil ca unul din redacția TNR să-l știe pe domnul cu pricina, și să-i fi dat probabil tot o sumă amicală, 200 – 300 de lei, să le devină mascotă. STILL FUCKING PAID, MOTHERFUCKER.

Pentru a ști care e de fapt adevărul, ar trebui să îi întrebăm pe TNR. Nu să afirmăm cu 100% certitudine că ăla e content neplătit.

Cam asta ar fi, prieteni. Registrul tehnicalităților care transformă hoțul în om cinstit în 2019.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

4 Responses

 1. Mih says:

  Sunt alaturi de tine, te sustin si te inteleg. Nu stiam de situatia prezentata mai sus, pana nu am citit articolul acesta. Sunt putin socat/a, nu ma asteptam la asa ceva (in subconstient cred ca ma astept oricum la orice). Eu iti doresc cat mai multe reclame care sa impacteze, macar asa devii “mama la influenceri”. Este mare, mare lucru. Talentul tau este mult peste piscaturile de tasta ale unora care vor si ei sa para amuzanti. Parol, talentul tau este urias. Te admir maxim. Lore, noi stim ca sunt si animale si oameni.

 2. Adrian Ofrim says:

  Nu stiu ce inseamna “alpacelor”. De fapt nu inseamna nimic. Poate “alpacalelor”, adica pluralul de la “alpaca”

 1. October 4, 2019

  […] Tehnic, Lorena are dreptate, ipocrizia e prea frecventă la noi […]

 2. October 4, 2019

  […] deci Godină este un hoț nerușinat care fură content de la alții ca să-și vândă noua lui carte, cea despre […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: