Apel către Poliția Capitalei

Foto Sidonia Bogdan / Facebook

Voi prelua pe site-ul meu postarea jurnalistei Sidonia Bogdan. În primul rând, pentru că nici o femeie singură NU trebuie să treacă prin așa ceva. În al doilea rând, pentru că nici un jurnalist, indiferent de orientare politică, nu trebuie intimidat prin vizite la locuință de la brute. și în al treilea rând, pentru că doresc să trag un semnal de alarmă legat de agresiunea în locuri publice.

Sidonia spune așa:

Ieri nu am vrut să fac public ce mi s-a întâmplat, dar pentru că poliția s-a purtat totat neprofesionist, o să mărturisesc ce mi s-a întâmplat.

Ieri, pe la ora 11, 30 dimineața, m-am întors de la cumpărături. La intrare în bloc, aștepta un bărbat. Mi-a boscorodit ceva că vrea să ajungă la un vecin, eu având deja cheia în mână, într-un moment de neatenție, am deschis. Bărbatul a intrat cu mine în scara blocului, moment în care am realizat că are un comportament modificat, potențial agresiv. M-am oprit și l-am lăsat să urce. Bărbatul fie consumase droguri, fie suferea de o tulburare psihică. A început să urle, a urcat câteva trepte la etajul 1, moment în care a devenit agresiv, lovea cu ce putea și urla aproape de apartamentul meu.

M-am speriat teribil și am fugit afară strigând după ajutor. S-au adunat câțiva vecini și le-am explicat că este cineva agresiv pe scara blocului care lovea balustrada. Bărbatul respectiv a coborât, dovadă că nu voia să ajungă la alt vecin, unul dintre martori l-a lovit. Într-un minut, el s-a ridicat și a fugit.

După ce mi-am revenit din șoc, am sunat la poliție. Sunt o femeie care își crește copilul singură și nu mi s-a întâmplat niciodată așa ceva, să fiu amenințată în scara blocului. Cineva de la Poliția Capitalei m-a certat că de ce nu am sunat imediat și am făcut-o peste o oră. Le-am explicat că vreau să dau o declarație, pentru că mă simt amenințată. Le-am spus că sunt și jurnalist și nu exclud nicio variantă, inclusiv să fiu amenințată pentru ceea ce exprim public. (Deși nu sunt deloc conspiraționistă, multe alte variante sunt posibile).

În câteva minute, au venit doi polițiști la mine la ușă, m-au certat încă o dată că de ce am sunat atât de târziu. Le-am explicat că intrasem în panică, că există martori care l-au văzut, mi-au zis că deja au discutat cu ei și că nu este bine că unul dintre ei l-a lovit pe agresor. Mi-au zis că eu nu sunt victimă, întrucât agresorul nu m-a lovit direct. Și pentru că nu sunt bătută, ei nu pot accesa imaginile de pe camera blocului pentru a identifica agresorul. Nu mi-au luat nicio declarație scrisă, mi-au zis ca data viitoare să sun mai rapid la 112.

Vecinii mi-au spus că agresorul apăruse cu vreo 20 de minute înainte de a sosi eu și încercase să spargă niște oglinzi la mașini.

În acest moment, agresorul e liber și nimeni nu dorește să-l identifice pe camerele de luat vederi. Oricând poate repeta acte agresive.

Nu aș fi făcut public incidentul, dar locuiesc într-un cartier în care copiii ies la joacă singuri. Dacă fetița mea sau oricare alt copil de pe scară intra în bloc cu acest agresor incontrolabil? Nu vreau să îmi imaginez ce tragedie s-ar fi putut întâmpla.

Fac un apel public ca Poliția Capitalei să identifice agresorul! Chiar dacă agresorul nu m-a lovit, sunt victima unei amenințări. Cartierul Drumul Taberei trebuie să rămână în continuare un loc sigur pentru copii.”

Amenințarea e faptă penală în sine. Perturbarea ordinii publice, cu martori, în sine, e un incident care trebuie anchetat. Hărțuirea e stipulată în codul penal și nu, nu include doar violența fizică, ci „fapta celui care, în mod repetat, urmăreşte, fără drept sau fără un interes legitim, o persoană ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere”. Nu e cazul ca un om să te desfigureze în bătaie, să intri în standardele condiției de victimă care merită luată în serios.

E momentul să deschidem o discuție publică despre ce anume face poliția pentru o femeie hărțuită. Dacă problema e strict la nivelul individual, respectivii trebuie trimiși în retraining. Iar dacă problema e la nivel de procedură, procedura trebuie să se schimbe.

Hai să sharuim cât mai mulți postarea Sidoniei și să creăm acea presiune online fără de care nu se rezolvă nimic în zilele noastre. Toți avem mame, surori, fiice, prietene, și nu vrem să le știm la cheremul oricărui dezaxat căruia i se pune pata pe ele.

Later edit:

Update Sidonia Bogdan:

După postarea de azi, Secția de poliție 25 a cerut acces la camerele video ale blocului și au identificat acel bărbat agresor. Polițiștii mi-au arătat poza și l-am recunoscut.

Bărbatul respectiv este bolnav de schizofrenie și nu își luase medicamentele. În perioada de criză, bolnavii de schizofrenie devin violenți, din ce mi-au explicat polițiștii. În acest moment, el este internat.

Mulțumesc Poliției pentru promptitudine și să sperăm că pe viitor să se rezolve lucrurile strict pe calea legală, fără a mai fi nevoie de presiune publică.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. S says:

    Exact asa a facut unul la Sibiu acum 2 luni, scandal, patruns chiar intr-un apartament, a sfarsit omorat de un locatar. Poate sa se considere norocos nebunul din cazul de fata.

  2. e.o. says:

    La ce număr a sunat la poliție? Că, din experiența mea personală ca bărbat, 112 nu trimite patrulă de poliție nici când suni în timp ce ești bătut. Ce facem cu bărbații bătuți în mijloacele de transport în comun, că pentru noi nici măcar nu trimite pe cineva? Or fi femei sexiste la urgențe care nu trimit când un bărbat este agresat pentru că ”e bărbat” și e cumva ok să fie ținta violenței?!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading