Caut angajat, nu-l plătesc!

Multe publicaţii dispar, şi presa tinde să se mute pe online; nu e un secret pentru nimeni. Dar pe online ne aşteaptă vremuri negre, lucru dovedit de înmulţirea anunţurilor de genul următorului:

http://www.bestjobs.ro/locuri-de-munca-redactor-muzical-pentru-site/46080/5

Să vă fut mama în gură de muişti zgârciţi! Vi se pare normal să exploataţi mintea şi cunoştinţele cuiva fără să-l plătiţi, muri-v-ar familia în gang cerşind?? Şi ce bonusuri oferiţi? “Posibilitatea de a publica articole sub semnătură proprie?” Păi s-o mai fut o dată pe mama voastră, de data asta în cur. “Publicarea sub semnătură proprie” nu e un privilegiu decât în mintea voastră meschină şi penibilă. În lumea largă este un drept de la sine înţeles.

“Posibilitatea de afirmare”. Hahaha!

“Şi unde ai publicat până acum?” o să vă întrebe un viitor redactor-şef, când vă veţi trezi la realitatea facturilor pe care nu le mai plătesc părinţii. “M-am afirmat pe site-ul treiluleletreisurcele.ro”. Ăla o să se uite la voi ca la extratereştri, o să vă dea cu flit şi o să angajeze pe unul care a scris la publicaţii care chiar contează.

Acum, câteva săptămâni, un prieten care are revistă (şi plăteşte catastrofal, drept pentru care eu nu-i trimit texte, îl las să exploateze fraieri 🙂 ) mi s-a lăudat că-şi face şi televiziune. Să mai pună nişte lume la muncă pe doi bani. Vă imaginaţi ce-a fost la gura mea. De fapt, a fost exact ce este de fiecare dată când cineva încearcă să mă pună să scriu gratuit – o călduroasă muie.

Înţeleg voluntariatul – când e vorba de acţiuni de caritate. Logic că nu i-aş cere bani lui Bucurenci, dacă mă duc să plantez copaci cu el DE CÂTEVA ORI PE AN. Înţeleg până şi repetiţiile neplătite la un proiect artistic – în ideea că începi să fii plătit când ieşi la public, deci undeva va exista o recompensă. Dar să exploatezi zilnic un om fără să-l plăteşti mi se pare incalificabil. Atunci updatează-ţi tu singur site-ul şi fute-o pe mă-ta!

Iar ceea ce chiar nu înţeleg – sunt cei 98 de proşti care au aplicat la această fabuloasă ofertă. People, atâta timp cât voi vă vindeţi pe doi bani, nici dracu’ nu vă va da trei. Singurul mod de a eradica “voluntariatul proştilor” este boicotarea acestui gen de “job” offer. Pentru că unul care pune laba pe tine gratis nu se va simţi niciodată obligat să-ţi dea vreodată vreun ban. Ba dimpotrivă, simpla idee de a plăti un angajat i se va părea o elucubraţie.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. Lorena Lupu says:

  …daugă?

  OK, dar un angajator care începe prin a oferi 0 lei, dar a pune o listă de condiţii pe acei 0 lei e dincolo de orice toleranţă.

  Iar filozofia “nimeni nu e neînlocuibil” e contraargumentul perfect pentru orice talent.

 2. Simonarrr says:

  Vezi, asa se intampla cind scriu de pe tel. Deci, se adauga una alta, dar eu zic ca la 0 lei nu poti sa ai pretentii prea mari de la voluntar. Eu ma gindesc la un sg lucru, anume ca as scrie fara sa cer bani la orice publicatie misto. Fireste, numai in cazul in care ei mi ar solicita serviciile, iar eu as avea un subiect bun, nu un interviu ciorba cu legume. Ma rog, cred ca a cazul sa abandonam subiectul, sa l dezbata jurnalistii.

 3. Lorena Lupu says:

  😀

  Frumos ar fi să nu existe banii, să împartă ăştia ciocolată şi parfum gratis pe străzi. Aş face şi eu multe-multe chestii gratuite. 😆

  vezi de ce e bun un subiect controversat de blogging? adună laolaltă vechi prieteni.

 4. Vania says:

  Rezumându-ne doar la titlu (dar având în vedere şi textul postării), este un îndemn pertinent…

 5. Lorena Lupu says:

  mulţumesc, vania. ştiam că vei înţelege. 🙂

 6. Machiaveliq says:

  Cam în toate domeniile de activitate, patronii preferă să te plătească în nuci de cocos.. Totuşi nu cred că mamele patronilor au vreo vină, dar le-ar plăcea dedicaţiile tale 🙂

 7. Lorena Lupu says:

  machiaveliq: da, ok, în nuci de cocos, măcar pe alea le vinzi în piaţă şi-ţi iei un ban. :))

  corect, mamele lor nu-s vinovate direct. sunt vinovate indirect, pentru că nu şi-au educat copiii: draghe, dache tot pui omul la munche, ajute-l se şi treiasche din ceva.

  asta cu posibilitatea de a deveni angajat permanent e ca posibilitatea de a câştiga la bingo. Filofteia Drăghici din Urlaţi a câştigat 1.000.000 de euro!!! Aşa, şi toţi proştii din Lehliu, Tecuci, Gura Humorului, Gura Mă-sii şi Gura Largă care au cumpărat zeci de mii de bilete?

  dar ştii de ce sunt mândră? că, brusc, oferta nu mai e activă. oh, yes, am realizat ceva.

 8. dadatroll says:

  Si nici eu nu as cere bani lui Bucurenciu casa plantezi copaci decat numai cu conditia in care pot sai plantez la el in cap.

 9. constructii says:

  Posturi disponibile: 10 (La aceasta oferta au mai aplicat 348 persoane). “Prostii” se inmultesc… Ce sa faci? Foamea e mare in Romania…

 10. Lorena Lupu says:

  construcţii: îmi cunosc cititorii. şi sunt convinsă 🙂 că mulţi dintre aplicanţi au dat apply ca să transmită acest mesaj colorat sau altele, similare, pe post de scrisoare de intenţie.

  De aceea nu mai e activă oferta.

 11. Vania says:

  Pingul de la Racila e vechi, da’ a avut el chef să sosească doar acum…

 12. Leo says:

  Azi, situatia e si mai de cacao : “La aceasta oferta au mai aplicat 344 persoane”. Pff…

 13. Lorena Lupu says:

  Ultimii 100 sunt prieteni de-ai mei care le-au umplut ălora frigiderul de carne. Restul de dinainte au acţionat pe cont propriu. 🙂

 14. dan says:

  Draga, mi-a placut mult de tot titlul! bine ca nu ti-am cerut si eu sa imi scrii un articol, in mod gratuit si voluntar, ca tot asa voluntar ma trezeam cu dansa… in gat!
  hai bafta!

 15. Lorena Lupu says:

  Nu, te trezeai cu un refuz politicos. Dânsa în gât se oferă acelora care vor să scrii opt ore sau aşa ceva gratuit şi voluntar.

 16. Jiji says:

  Draga Lorena,

  Apreciez ideile tale si modul in care gandesti, pacat ca acestea sunt exprimate printr-un limbaj de mahala.
  Atata timp cat tu nu te poti exprima la un nivel inalt sau in cazul tau, decent, nu cred ca meriti vreo atentie.
  Duritatea prin injuraturi nu este decat o alta forma a penibilitatii.

  Numai bine!

 17. Lorena Lupu says:

  “nu mă pot” sau “nu vreau”, deşteptule? dă tu o plimbare pe alte articole ale mele înainte de a abera aiurea. sau fă un bine omenirii împuşcându-te.

  şi dacă “nu merit vreo atenţie”, de ce ai ţinut neapărat să comentezi? nu tocmai pentru a te băga în seamă arătând cât eşti tu de moral? mori într-un mod cât mai risipit cu putinţă.

 1. April 14, 2010

  […] Sugeţi pula, idioţilor! […]

 2. April 14, 2010

  […] Lorena Lupu scria de curând despre fraierii dispuşi să scrie moca, dându-le şi câteva sfaturi pertinente. Trecând în cealaltă tabără, a patronilor care nu înţeleg să-şi plătească trebăluitorii, aş zice că am perfecţionat sistemul. Este îndeobşte cunoscut că eu nu scriu aproape nimic pe blogurile mele, întreaga muncă făcându-mi-o câţiva negrişori. Dar, spre deosebire de patronii generoşi care nu dau nimic, am introdus o noutate revoluţionară: Cei care doresc să-şi exerseze condeiul sub brandul Ioan Usca nu doar că nu vor primi nimic, exceptând criticile – sunt foarte exigent! -, ci mă vor şi plăti generos, mulţi fiind aceia care abia aşteaptă să le ia locul… […]

 3. April 14, 2010

  […] Recomandare: Un articol care mă reprezintă, la Lorena Lupu. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading