Ce s-a întâmplat de fapt în Turcia?

Noaptea trecută a fost una albă pentru oameni lucizi în beţia lor, şi neagră pentru democraţie. Eu o voi rezuma scurt, pentru că am o alergie la vorba lungă, sărăcia omului.

Armata turcă nu este (dar dacă lovitura de stat eşuează, e posibil să devină), subordonată preşedintelui în funcţie şi politicii acestuia. Ei au misiunea de a servi viziunea fondatorului statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk, care a visat un stat democratic, independent, laic.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a impus o politică din ce în ce mai radical islamistă şi autoritaristă, marcată prin control accentuat asupra presei, opresiunea minorităţii kurde, presupusă fraudă electorală, intimidarea Curţii Constituţionale, atac la drepturile femeilor, ca să numesc doar câteva, nemaivorbind despre readaptarea unor tradiţii din eticheta otomană veche, care i-au adus porecla Sultanul. Şi nu în sensul bun al cuvântului. La asta se adaugă faptul că, se zice, a susţinut formarea ISIS, până când gruparea teroristă a crescut suficient încât să-i alunece printre degeţele. De asemenea, era de înţeles că un control freak o să atenteze la sus-povestita independenţă a armatei, cu concedieri şi retrogradări pe motive imaginare.

Era evident că acest lucru contrazicea viziunea lui Atatürk.

Armata turcă are un istoric al loviturilor de stat cu care şi-a trimis la plimbare preşedinţii deraiaţi de pe şine, dar asta ar face subiectul altui articol. Articol pe care o să-l citiţi aici, în revista TIME, presă quality. Iaca.

Având în vedere halul de degringoladă în care a ajuns a) preşedinţia lui Erdoğan b) islamismul radical în lume, armata a zis să facă ordine. A somat civilii să stea în case, în siguranţă, a ocupat podurile, aeroportul, televiziunea naţională şi, aparent, a preluat controlul într-un mod relativ paşnic asupra ţării.
Numai că Erdoğan, ca soţul beţiv din povestea mea de ieri, nu avea chef să renunţe la proprietatea lui atât de uşor. Aşa că a pus populaţia să iasă pe străzi şi să se lupte cu militarii. Şi poliţia. Pentru că poliţiştii din toată lumea sunt similari în cretinătatea lor infinită.
În timp ce populaţia pro-armată twitterea de zor că susţine “the coup” şi că e important pentru democraţie, principalii ieşiţi în drum au fost musulmanii radicali ai lui Erdo.
Că ăia, am stabilit deja, nu au respect pentru vieţile altora şi nici pentru a lor.
Amuzant: în timp ce Erdo trimitea civilii la bătaie, el însuşi se dădea cu avionul pe deasupra întregii Europe, căutând azil politic pe care i l-au refuzat şi Germania, şi proaspăt brexitata Anglie. Şi, zic unii, şi Teheranul.

Între timp, situaţia în ţară s-a calmat, pe motive simple. Armata turcă nu e o adunătură de terorişti cretini, nu vrea să măcelărească populaţie. Nu a trecut fără ezitare cu tancul peste istericii care se lăfăiau pe jos în faţa lor. Vorbim de valori democratice. A bombardat şi a tras focuri strict peste obiective militare, plus Parlament, că acolo colcăiau căpuşele lui Erdo. În faţa civililor, a cedat pur şi simplu. Aveau tancuri şi arme. I-ar fi putut rade ca pe spice. N-au făcut-o.

A fost momentul când opinia publică internaţională a întors spatele “coup”-ului. De unde SUA anunţa ieri pe seară că era “well aware” – a se citi implicată pozitiv – în conflict şi că aştepta noutăţi, pe la două a emis recomandarea să susţină toată lumea guvernul turc. Cum e turcul (vorba vine) şi pistolul. La scurt timp, şi secretarul general NATO Jens Stoltenberg a zis la fel. Şi la fel şi restul Europei.

Bun, când Erdo a văzut că toţi cei care nu-i deschiseseră uşa se declară formal de partea lui, şi că armata ceda în faţa civililor, s-a dat jos din avion, a ţinut un speech glorios de învingător, de zici că luptase în linia întâi, şi aparent, cam asta a fost. Cel puţin până la ora 5 dimineaţa, cât am stat eu cu ochii pe agenturili străine.

Ce va fi de acum încolo? Fie forţele democratice aprind lumina şi se organizează mai bine, fie Erdo va folosi acest display de laşitate internaţională să-şi impună şi mai crâncen politica islamist – autoritaristă. Şi, bineînţeles, va vida armata de orice urmă de independenţă, vulnerabilizând-o în faţa terorismului.

The Unhappy End.

Foto: Sedat Suna, EPA.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

14 Responses

 1. claudia says:

  Terorismul este o inventie politica de manipulare, de creat panica si de inducere in eroare. Este o creatie a celor care doresc puterea si controlul planetei. In spatele actiunilor “teroriste” este o foarte vasta activitate de castig financiar, se inflanteaza economia unei tari, bursa…etc…De ce toti teroristii au buletinul la ei? De ce toate miscarile teroriste sunt revendicate in secunda 2?

 2. 40% adevar… Restul pura imaginatie!

 3. crivoi says:

  haha l-a primit europa pe erdogan si inca bine de tot; asta pentru ca merkel si azi e motorul europei; prima masina pe care o mai vad inmatriculata in germania trei sute de milioane de amenda si cu toata tiganimea stuchitoare de seminte

 4. Nautilus says:

  Lucrurile pe care le-au făcut niște tipi de pe la noi în prima zi după incidentul Colectiv și cele pe care le-a făcut Iohannis la scurtă vreme după demonstrează că și la turci ”de acum încolo va fi” a doua variantă.

 5. gheorghe says:

  Bolnavă lume!!!

 6. antigelu says:

  Stii care e ironia? Zelotii aia care acum bat cu cureaua soldatii iesiti sa apere valorile impuse de Ataturk, il iubesc pe Ataturk mai mult decit pe Erdogan. Doar ca ala le-a pus pizda extremista si religioasa pe ochi. Asa ca nu isi dau seama ca taman astia pe care ii bat doreau de fapt sa ii salveze. Poate nu vor sa fie salvati.
  Si faci paralela cu Romania. Putem noi sa urlam ca astia fura si fac legi pentru folosul lor, poate pe poporul roman nu il intereseaza. Sa manince si gura lor.

 7. valer says:

  Mulțumesc de informații, presa oficială își manifestă regretul ceva mai voalat, iar antenele laudă eroismul “poporului”.
  Eu m-am dus liniștit la culcare crezând că va reuși, ca în Egipt.

 8. valer says:

  Erdogan declară senin “această tentativă de lovitură de stat ne va ajuta să curățim armata”. Și se pare că la caftul de la Bosfor a fost implicată la greu poliția paramilitară creată de Erdogan.

 9. Nautilus says:

  antigelu: cică așa se întâmplă când te duci la niște pupători de moaște la Iași pe 14 octombrie. Sau la niște cetățeni români de etnie rromă, din acea religie care le spune femeilor să poarte fusta până la pământ, nasturii încheiați până la gât și să nu se machieze. Dacă vorbești ce nu trebuie în fața lor, pentru siguranța ta e bine s-o faci de pe tanc. Ca Boris Elțân la vremea lui.

 10. Popa Eugen says:

  A doua varianta zic si eu, din pacate, exact cum a zis si NAUTILIUS, o sa pupe ceva moaste islamice ceva timp de aici incolo. Grav, foarte grav, simt pe zi ce trece cum story-ul din filmul “Idiocracy” ia locul societatii umane! Vorbind in particular, Turcia: welcome to medieval total war!!!!

 11. Excelentă analiză! Felicitări!

 12. islamistii au castigat si Erdoganul sprijina Fratia musulmana de aceea Sissi al Egiptului nu s=a bucurat insa musulmanii din Egipt si din toata lumea araba da..sa postez o traducere aproximativa din ceea ce gandesc egiptenii
  ”Armata americană trădători în Turcia
  Ca alaziz assisi şi gaşca lui în Egipt
  Dar poliţia Egipt şi unii oameni un pămpălău pentru ei şi care să le permită să uzurpe .putere” http://sokant.ro/presedintele-egiptului-nu-l-iarta-pe-erdogan-si-se-opune-sua-in-onu/ https://www.facebook.com/1557274631241084/videos/1571882209780326/

 13. antigelu says:

  Lorena, Erdogan a zburat bine mersi peste Turcia, in drum spre Instanbul.
  Foarte multe indicii care toate sugereaza ca omul a inscenat puciul. Oare chiar asa zboara un avion prezidential spre un aeroport chipurile ostil?!
  https://twitter.com/cencio4/status/754095381420642304/photo/1
  Linie dreapta spre Instanbul.

  Plus, a fost o adevarata demonstratie aeriana in noaptea aia, cu 4-5 cisterne zburatoare si pina la 6 avioane care nu au facut altceva decit sa zboare f jos peste capitala. Ciudat. F ciudat.
  Iar omul a scos imediat o lista de cateva mii/zeci de mii de persoane :))))) Era cu temele facute, nu gluma

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: