Ce se întâmplă cu avansul?

Image by Gino Crescoli from Pixabay

Un cunoscut are o mică firmă de servicii foto – video. A avut o programare pentru o nuntă, anul trecut. Cu un avans care se plătea în secunda în care efectuai programarea. Numai că, pe motive de Covid, nunta s-a amânat, apoi, relația respectivilor s-a degradat din cauza anului de stres pandemic, și au hotărât să nu mai pună pirostriile, că, totuși, nu sunt fuflete pereche. Și acum, că au anulat tot, dau telefoane insistente, să-și ceară avansul înapoi.

Ok.

Cum văd eu lucrurile.

Pe scurt: nu.

Pe ceva mai lung: f**k, nu.

Pe ceva și mai lung: Ia, hai în plm, NU.

Explic de ce: În secunda în care contactezi un freelancer, o firmă mică, un antreprenor căruia contractul cu tine îi ocupă timp și care mizează pe gestionarea acestui timp limitat pentru a produce bani de la o lună la alta, avansul e plata pentru timpul pe care-l pretinzi și pe care-l ocupi.

Indiferent ce se întâmplă ulterior, avansul rămâne al freelancerului. Și e remunerația lui pentru că și-a blocat o dată din calendar pentru tine (în cazul acestui tip de firmă).

Ca blogger, nimerești de foarte multe ori clienți care cer publicitate scrisă. Propui un onorariu, se semnează un contract. Apoi tu creezi textul care face obiectul contractului. Iar ăia încep să te frece, să-l rescrii de 47963 de ori, iar la final, nici nu îți dau un ok. Și prin urmare, rămâi și cu o grămadă de muncă și nervi, pe de o parte, și cu zero lei încasați, pe de alta.

E incredibil de frustrant să muncești mizând pe niște bani, și la sfârșit, banii respectivi să nu vină.

Sigur, nu e corect să presupui că toți clienții noi care te contactează sunt genul ăsta de oameni. Dar ca să stai liniștit că îți iei măcar o parte din sumă, în cazul în care sunt, și să nu te frustrezi că ai făcut cooperativa munca în zadar, să-ți piară tot cheful de a mai crea content vreodată, există avansul. În general, 50% din sumă. Și chiar dacă nu se materializează nimic, banii ăia reprezintă contravaloarea timpului și efortului investite.

Un alt prieten face design de site-uri. A învățat să ceară și el avans pe același considerent. Clienți care îl frecau la icre lung și aiurea, și la sfârșit, nu luau decizii și automat, nu plăteau nimic.

Acesta e rostul avansului.

O compensație, ceva mai mică, pentru timpul omului, dacă, din varii motive, treaba nu se materializează. Și nu, avansul nu se plătește înapoi, dacă nu omul e cel care te-a încurcat.

Sigur, dacă nunta ta se ține, iar firma de foto – video nu apare DIN VINA LOR, poți chiar să le ceri despăgubiri. Dar dacă nunta nu se ține pentru că tu ai alte priorități în viață, pe foto – video nu îl privesc toate astea. El ar fi fost acolo la data cutare, ora cutare. Ba chiar la altă dată și altă oră.

Există un singur caz în care eu, personal, aș returna avansul. Și anume, dacă clientul a suferit vreun accident cumplit, dacă  e pe moarte sau dacă i-a ars sediul. Cu alte cuvinte, o nenorocire reală, caz de forță majoră, ceva demn de compasiune și înțelegere.

Dar dacă e pe bază de fițe, figuri și hachițe: banii stau exact unde sunt, și data viitoare, soliciți servicii când știi exact ce vrei, nu încurci oameni aiurea.

Așa și cu foto – video: da, dacă nunta nu se ține pentru că mirele a murit de Covid, să zicem, e uman și frumos să-ți arăți condoleanțe față de familia îndoliată și să le dai avansul înapoi. Dar dacă, pur și simplu, s-au săturat să se mai certe și preferă celibatul: nu e problema ta și nu are de ce să devină. Avansul e plata siguranței că se puteau baza pe tine. 

Cam așa văd eu lucrurile. Voi ce ziceți?

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. Gabriel says:

    Ai dreptate. Și nici măcar nu e o chestie nouă, așa a fost întotdeauna: numai că nu era avans era arvună.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: