Cinci sfaturi pe care le-aș da Lorenei copil

E ziua copilului. Cum bine spunea un prieten de Facebook, ziua în care toată lumea își scobește copilul interior și îi postează fotografiile pe Facebook. Cum eu nu m-am plăcut niciodată în copilărie, nu aș pune vreo foto online nici să mă pici cu ceară, dar mi-ar plăcea să se inventeze mașina timpului. Să mă pogor cu superioritate din ea, într-o superbă rochie mulată pe corp, și să o abordez pe Lorena copil.

Și să-i dau următoarele sfaturi:

1. Pune furculița jos.

Lorenuț, halt. Nu mai crăpa în tine. Știi și tu că nu mănânci de foame, ci de plictiseală și de singurătate.

*

Nu, Lorenuț, doar pentru că și tac-tu și mă-ta sunt prinși în filmele din capul lor și pe ambii îi doare adânc în organ genital să fie părinți și să arate iubire și încurajare, nu e obligatoriu să-ți devorezi emoțiile și, pe lângă ele, o tonă de mâncare ardelenească formată în principal din pâine, cartofi, slănină, separate sau la un loc.
Nu vei face decât să devii o batoză. și acum nu te interesează, dar când o să faci 14 ani, o să te lovească precum o cărămidă. Faptul că ești cât casa poporului, vreau să zic.
Și pentru că pe atunci a fi piele și os era moda cotidiană, nu te va băga nimeni în seamă când vei vrea să intri în trupe de teatru, dans, whatever. Și asta încă nu e nimic; dar o să te lupți o viață întreagă cu oscilațiile de greutate.

2. Mergi la cursul ăla de arte marțiale.

Da, știi de care zic. La care ți-era rușine să te duci, că va râde lumea de tine și o să te creadă grasă.
Obezitatea e o boală, și ea poate fi depășită cel mai ușor cu ajutorul altora. Nu-ți mai fie frică de respingere. Dacă tu te-ai duce la instructor, să-i spui sincer: “Bună ziua, sunt Lorena Lupu, sunt o grasă bleagă și vreau să mă ajutați să ies din asta”, simpla ta mărturisire va avea suficientă forţă şi onestitate să-l determine pe om să te pună la treabă.
Nu fi laş, Lorenuţ. Oportunităţile apar doar pentru oameni curajoşi. Iar jegoşii se iau de tine doar pentru că inspiri slăbiciune. În momentul în care vei inspira forţă şi încredere în tine, îi vei face să se cace multicolor. Şi o să-ţi şi placă.

3. E perfect în regulă să fii cine simţi TU că eşti.

Uită balivernele alea cu “o fată bună face asta, asta, asta şi asta”. Uită tortura continuă a acuzaţiei de egoism cu care unii şi alţii vor căuta să te facă să renunţi la lucrurile importante pentru tine.
Adevăraţii egoişti sunt ăia care nu ţin cont de nevoile celuilalt. Tu n-ai fost niciodată omul ăla.
Cere cu curaj lucrurile de care ai nevoie, sau pe care le vrei, atâta timp cât alţii nu vor ezita nici o secundă să-ţi ceară lucrurile de care au nevoie şi pe care le vor.
Nu vei fi niciodată o fată bună în sensul clasic al cuvântului, dar vei fi o fată fericită.

4. E perfect în regulă să nu te simţi atrasă de X, Y sau Z.

O grămadă de masculi vor face parade de orgoliu, fără ca tu să ai vreo obligaţie sau vreo datorie faţă de ei, că tu nu cazi în c*r de cum îi vezi. Că nu le apreciezi umorul retardat, aroganţa, brutalitatea, lipsa de stil.
Vor căuta să-ţi inducă vinovăţie că nu îi placi, ca şi cum ar fi ceva în neregulă cu tine.
Nu, nu e. Ne plac natural anumiţi oameni, alţii nu. Aşa funcţionează viaţa.
Măcar tu nu vei induce pe nimeni în eroare sugerând un amor feroc pe care nu îl simţi, doar pentru a te folosi de ei. Cum fac atâtea altele. Şi atâţia alţii, for that matter.

5. Nu te chinui să lupţi pentru aprecierea unora care par chitiţi să te demoleze.

Toţi cădem în capcana asta, când suntem mici şi proşti. Preocuparea ridicolă pentru a fi simpatic cu tot dinadinsul, oricui. Momentul în care devii sclavul toanelor unora care îţi condiţionează aprecierea lor.
Nu face asta, Lorenuţ. Never. Singurii care te plac cu adevărat sunt oamenii care te iau exact cum eşti şi te înţeleg pur şi simplu, pentru că îi duce mintea.
Restul să scrie la neamuri.

Astea fiind spuse, Lorenuţ, te încurajez să lupţi pentru viaţa şi visele tale. Ai o grămadă de rataţi în jur. Nu-s fericiţi. Nu-s fericiţi pentru că n-au căutat decât să fie în rând cu lumea, niciodată să stea la o bere cu ei înşişi, să se înţeleagă.
Tu, Lorenuţ, vei sta la multe beri cu tine însăţi, pentru că îţi va plăcea al naibii de tare propria ta tovărăşie.

Ah, şi pisicile. Nu te lasă mă-ta să adopţi pisică acum, dar o vei avea la maturitate. Se va numi Pulică Splendoaremaximă şi te va învăţa ce e tandreţea.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

 

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. baulaura says:

  Fii mai obraznica, asuma-ti dosurile de palma (pe care oricum le-ai incasat), nu-i crede cand iti spun ca nu ai voie, nu poti, nu esti buna de nimic.

 2. Clau says:

  Ai incredere in tine si in deciziile pe care le iei
  Sa nu ai regrete
  Incearca sa iti asumi lucrurile pe care vrei sa le faci
  Incearca sa te bucuri de tot ce iti ofera viata
  Totul o sa fie bine , nu acum , dar o sa fie
  Fa ceva pentru tine si viitorul tau
  Incearca sa fi fericita

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger