Cine mai are nevoie de o pagină de Facebook?

Ieri, am primit vreo opt requests să dau like la niște pagini de care nu am auzit în viața mea. Modele Handmade by Plm, Gigel Antrenor Fitness, Vasilica Gene Extensii și încă câteva.

Și asta mi-a dat ideea acestui text.

În ce măsură te mai ajută o pagină de Facebook în zilele noastre.

*

Eu am inițiat-o pe a mea în 2014. Pe atunci, nu trebuia să bagi o tonă de bani în a crește o pagină. Primii 25.000 au venit natural. Citeau blogul. Dar între timp, toată lumea și mama lor și-a făcut pagină de Facebook, pe cele mai inutile tâmpenii, și în concluzie, managementul Facebook și-a zis următoarele: dacă tot e cererea atât de mare, ia hai să punem preț pe ofertă.

*

Rezultatul?

Dacă nu ești un brand deja established, sau dacă nu ai un buget consistent de minimum câteva sute de euro alocat special pentru asta, îți faci pagină fix degeaba. Nimic din ce publici pe ea nu va fi văzut de absolut nimeni, îți vei stresa doar prietenii să dea like, dar cum like-ul nu reflectă interes real în produs, Facebook nu le va arăta nici lor nimic de pe pagină, și în concluzie, o pagină e o pierdere uriașă de timp. Timp pe care îl puteai investi să mai croșetezi un fular handmade sau să mai faci o poză cu gene.

Am avut anii trecuți nșpe mii de proiecte low budget. De fiecare dată, lumea din proiect era like: Dar e obligatoooriu să avem pagină. Că așa are și Popeasca, și Ioneasca, și Vasileasca. Cum scoatem noi ochii în lume, dacă nu avem o pagină, ca toată lumea bună???

Primele câteva dăți, am supt-o. Da, ok, facem pagină. Da, e ok să-mi dai de muncă în plus, parazitar, în loc să fac pur și simplu proiectul.

Și postam pe ea. Dar fără buget aferent de social media, postam fix degeaba. Pentru că banii în proiecte low budget sunt necesari pentru altele. Drept care, pagina avea zero impact și toată lumea se simțea ca un eșec. “Ăvaaaai, dar de ce avem doar 310 likeees?? Lorena, credeam că știi social mediaaa!!”

Tocmai pentru că ştiu social media, vin şi-ţi spun următoarele.

Îți trebuie o pagină când ai un buget high, din care poți aloca în primele trei luni gen 500 de euro doar pentru publicitate pe Facebook până obții acei primii 10.000 de followeri pe care eu în 2014 i-am obținut doar pe farmec personal. Erau alte vremuri și se putea. Acum, din păcate, nu se mai poate.

Până una alta, postează-ți extensiile de gene sau antrenamentele de fitness, sau proiectul teatral cu trei alți colegi PE CONTUL PERSONAL. Și acolo o să-l vadă lumea. Când proiectul tău va avea genul de clientelă și de venituri care să acopere publicitatea în social media, îți faci și pagină pentru el. Nu înainte.

De fapt, dacă stau să mă gândesc, inconștient cam asta a fost și strategia mea pentru blog. Întâi am făcut o bază de cititori stabili, apoi am creat Lorena Lupu Artist Page  pentru fanclubul deja existent. Pagina a avut din prima zi 3.000 de likes pentru că acea comunitate FUSESE CREATĂ DEJA.

Și nu voi face în viața mea alte 48063679 de pagini, câte una pentru fiecare răhățel nou pe care îl fac. Omul e deja aici. Mi-e mai simplu să-i supun atenției ceva nou undeva unde vine de la sine, decât să-l mai chem și în altă parte.

E deja o supraaglomerație de pagini de Facebook. Dacă mai vrei să creezi una, asigură-te că ai cu ce.

Ești mic și fără awareness real? Folosește instrumentele potrivite pentru asta. Scrie, pune poze, arată ce faci LA TINE PE CONT. Un client serios n-o să zică niciodată: Ce handmade frumos, tsssss, l-aș fi cumpărat, dar f**u-i, n-are pagină de Facebook. Un client serios o să-l cumpere pur și simplu. Iar de păreriști care oricum nu cumpără nimic n-are nimeni timp.

Păreriști care mă seacă și pe mine, de exemplu cu: vaaai, dar de ce nu-ți faci și un Patreon, un Revolut, un Onlyfans, un Rahatcucherje punct com, că acolo aș dona. Cine rahat are timp să le gestioneze pe toate astea și pentru ce? Am O pagină activă, am câte UN cont pe social media, am UN cont de Paypal. Îmi sunt suficiente și-mi fac treaba cu ele. Iar cine chiar vrea să doneze, nu să mă f neamuzant la cap, se descurcă și așa.

Lansez o provocare. 2021, anul fără pagini inutile de Facebook.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. Tibi says:

  cred ca mi-o sterg, ca ai dreptate

 2. antigelu says:

  De la un consumator cu pagina de Facebook din 2006, dar care sta degeaba ca nu mai intru decat foarte rar.

  1) Cand caut ceva despre un comerciant/artist/firma, ma bucur foarte mult daca are un website cu niste date despre ce ofera, la ce pret, adresa, contact, etc.
  2) Cand vad ca are doar pagina de FB, ma uit mai departe. Pentru ca asta ma obliga sa ma loghez la FB si nu vreau.
  3) Paypal ajunge. Daca are si cont bancar, e buna si ala, depinde de tara.
  4) Vrei “reclama” si valva in “social media”? Instagram/Twitter, ceva ads in Google, etc.
  5) Evit Facebook cat pot de mult, nu imi este folositor la nimic.

  Pararea mea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: