De ce i-ai făcut copii?

Periodic, mama îmi povesteşte cât de oribil se purta tata cu ea. Bine, tata nu era violent, nici gelos. Tata păcătuia exact în direcţia opusă: uita că există. În sesiuni, îşi lua mâncare numai pentru el. Era egoist şi nepăsător. Lucrurile nu făceau decât să se agraveze, oricât ar fi încercat ea să-l schimbe.

Şi de fiecare dată, întrebarea mea e aceeaşi: Şi tu de ce i-ai făcut copii boului ăstuia sinistru?

Da, ştiu, practic îmi pun sub semnul întrebării propria existenţă. Dar credeţi-mă, un copil care, după ce se naşte, nu are efectul miraculos de transformare a căpcăunului în Făt Frumos, ci, dimpotrivă, îi accentuează trăsăturile de căpcăun, pentru că o femeie cu copii deja e dependentă din toate punctele de vedere, iar un nemernic poate specula asta la cu totul alt nivel – un astfel de copil îşi pune frecvent sub semnul întrebării propria existenţă, mai ales când e mic şi simte acut că e o povară.

Idem, femeia frumoasă şi delicată, Nicoleta Boţan, care a murit ieri, înjunghiată de monstru. I-a făcut copii. Doi. Probabil tot în ideea, radical greşită, că o să-l schimbe. Şi exact ca mama mea, mai mult i-a dat apă la moară monstrului să o bată, să o tortureze, să o jignească.

De ce femeile acestei ţări aleg să le facă copii tuturor gunoaielor societăţii?

De ce femeile acestei ţări aleg să fie legate pe tot restul vieţii, prin odrasle comune, de toţi gherţoii, criminalii, nesimţiţii, jegurile cu ochi?

De ce femeile acestei ţări nu spun “stop” la primul semn al abuzului, şi nu aleg singurătatea, care poate că nu e cea mai plăcută formă de viaţă pentru unii, dar măcar oferă pace şi linişte?

Iar răspunsul meu este: afurisita asta de educaţie seculară tradiţională submisivă.

De câte ori, ca fetiţă, cauţi să faci o năzbâtie, şi sare câte o babă că, dacă faci aşa, “nu te ia nimeni”. În timp ce băieţeilor nu le spune nimeni să nu se urce-n copac că rămân burlaci. Ei au voie orice. Noi suntem condiţionate de mici că rostul nostru în viaţă e să “fim luate de cineva”.

Pe Nicoleta Boţan n-a ucis-o doar jigodia bolnavă care a pândit-o cu cuţitul în mână s-o înjunghie, nepăsătoare faţă de destinul celor doi copii mici.

Pe Nicoleta Boţan au ucis-o toate babele acestei ţări, cu “Suportă, maică, că eşti femeie”. Cu “Fii cuminte, că altfel nu te ia nimeni”. Cu “E normal să ţipe / urle / dea, doar e bărbat.” Cu: “Cum să-l părăseşti, e ruşine”. Cu “Nu ne face de râs în faţa vecinilor”. Cu “Rezistă de dragul copiilor”.

Am o veste pentru oricine o flutură pe asta cu copiii: copiii ŞTIU. Copiii nu-s animale proaste şi fără discernământ. Încă la 3 ani, am poze în care mă retrag scârbită din braţele lui taică-miu, pentru că nepăsarea lui faţă de mama şi egoismul lui mi se păreau oribile. Îmi amintesc cum ascultam de sub masă cum ea suna să-l întrebe pe un ton implorator când ajunge acasă, să nu se răcească mâncarea, iar eu cea de patru ani îl uram la culme pentru nesimţirea lui, deşi n-aş fi putut-o formula chiar aşa.

Niciun copil din acest univers n-a fost vreodată fericit într-o familie abuzivă, şi rezistatul de dragul copiilor înseamnă doar expunerea prelungită a tuturor victimelor la o traumă fără sfârşit.

Pentru că abuzul e ca un bulgăre de zăpadă. Începe uşor şi, nepedepsit, se acumulează ca o avalanşă.

Pe Nicoleta Boţan a ucis-o societatea românească tradiţională, care le educă pe femei că valoarea lor umană rezidă strict în supunerea faţă de “ăla care le ia”. În orice condiţii. Educaţia asta sinistră, care constă din extirparea unei coloane vertebrale şi strivirea individualităţii.

Pe Nicoleta Boţan au ucis-o legiuitorii, şi legile excesiv de permisive cu violenţa domestică.

A ucis-o poliţia, care a sfătuit-o să treacă bătaia cu vederea.

Şi ce e mai trist e că, atâta timp cât această educaţie va persista, Nicoletele vor continua să moară. Tăcute, spăsite, dând statusuri mult prea subtile pe Facebook, în care cer ajutor, dar nu prea explicit, să nu cumva să se prindă gunoiul uman şi să sară iar la bătaie.

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

12 Responses

 1. Bia says:

  Bine scris, asta am simtit si eu ieri! Trec si eu prin asta si nu e deloc eroic sau spectaculos, e o lupta lenta de sah cu sociatatea cu ce simti si cu cei ce te
  sprijina si te acuza ca de ce plm ai stat?!

 2. Lorena Lupu says:

  Măi, omul trebuie să găsească în sine puterea să se rupă de cercul vicios al abuzului. E dator în primul rând faţă de sine.

 3. Mai e o problemă. Și pe jogodiile astea tot o femeie i- a crescut. Imi pare rău, dar principala vină in perpetuarea violenței in familie, la noi și la alții, o poartă femeile. Mamele, care- i iau idioți și- i cresc idioți. Pe mine tata m- a educat sa- i snopesc, dar stiu că eu sunt un caz fericit. Ai mei au facut echipă bună, deși amândoi proveneau din familii defecte. Și eu și sotul meu facem tot ce e posibil ca fata noastră să aleagă cu înțelepciune. Traditia o putem rupe noi, sau putem să ne complacem.

 4. Alina says:

  Din pacate, nu numai in Romania se gasesc specimene din astea retrograde care au impresia ca barbatul are dreptul sa faca orice si sa i se ierte, ca doar e barbat. Am fost si eu intr-o relatie abuziva si citeam diverse sfaturi pe tot felul de site-uri straine despre cum sa recunosti un abuz. Si acolo abunda de specimene retrograde, printre care, culmea, majoritatea erau femei.

 5. Emi G says:

  Am o vârstă și o experiență de viață. Cu toată experiența mea, nu înțeleg cum poate sta o femeie cu un bețiv, cu unul bolnav de gelozie, sau unul violent, sau, cel mai rău, cu toate metehnele astea… Înțeleg , la început, când nu cunoști omul, când atracția e mai puternică decât rațiunea, dar, pe bune, la primul semn de violență nestăpânită, pleci. Fugi unde vezi cu ochii, cât te țin picioarele. Dacă ți-e frică de el, tot mai frică trebuie să-ți fie de momentul ăla foarte posibil, în care copiii nu vor mai avea mamă, iar bruta care i-a zămislit e în pușcărie…

  Aspectele sunt multe și Lorena le-a atins pe majoritatea. Și în opinia mea statul are o mare vină. Dar dacă statul e condus de interlopi, la ce ne putem aștepta? La și mai mulți criminali liberi, greu de prins, greu de închis… când criminalii fac legea, legea e criminală.

  Rămâne totuși incredibil pentru mine, cum femei chiar inteligente, suportă ani de zile așa situații. Incredibil și trist…

 6. apropo de ”copiii simt”.

  n-o să uit niciodată cum o fetiță de patru ani a unei colege mi-a pus mâna în mâna maică-sii, maică-sa era în divorț de taică-su. eram la teatru într-o lojă rezervată de redacție și asta mică era agitată și pur și simplu mi-a luat mâna și a pus-o în mâna mamei.

  bun articol.

 7. dragifemei says:

  Așa este, cei ticăloși nu-și dau arama pe față imediat. Au mentalitate de prădător. Nici nu-i pot numi oameni, ci sunt ca niște animale care te miros și te ademenesc… iar când ai ajuns în cpcana lor, PAC! Te trezești supusă la șocul vieții tale, prea traumatizată ca să poți riposta, mai ales că tot ei se prefac a fi victime și tu ești acuzată că i-ai provocat acel comportament. Adevărul este că e foarte probabil să fi avut o creștere infectă din unct de vedere moral. Poate părinții l-au învățat să profite de pe urma femeilor, sau că i se cuvine totul, sau că el e bărbat și deci poate să facă ce vrea el în casa lui… Trebuie să ne vindecăm de egoism ca să putem crește copii buni, cu suflet bun, și să nu-i învățăm tot noi că ”toate femeile sunt curve” etc.

 8. Diana Duca says:

  Dupa ce ti-am citit articolul, mi-a venit in minte serialul The handmaid’s tale. Nu suntem departe, in Romania, femeile fac copii nenorocitilor din proprie initiativa 🙁

 9. eumiealmeu says:

  Cred că e nerealist sa întrebi de ce se fac copii. Pentru că el nu vrea sa te protejeze sau pentru că tu ii vrei. Da, poți lua pilule, dacă el nu face nimic de dragul tau, dar ce te faci dacă iubești copiii? Am trăit într-o familie violenta, iar răspunsul mamei la întrebarea de ce nu divorțezi era: să-l las și să-l ia alta, să-l facă bun și să zică lumea că eu nu am fost în stare? Exista niste argumente de te doare capul, dar mai ales inima pt codependenta in care se trăiește abuzul…

 10. Sincer, deși cunosc astfel de cazuri, relații eșuate,copii abuzați, totuși nenorociții ăștia de își spun ‘barbați’ nu lasă nicio amprentă care să te facă să le dai un șut în cur și să se ducă în pizda mă-sii inca din primele luni? Atât de șireti poat fi încât tu ca femeie să nu-i miroși și să nu ajungi într-o astfel de situație? Am 42 de ani și sunt cu soția de 20 ani.Avem și un copil de 15 ani,licean nevoie mare,lucrez într-o instituție respectabilă și am observat ceva la colegii,amicii și unii dintre prietenii mei.Anume că s-au căsătorit fără a fi îndrăgostiți până peste cap,nici ei,nici partenerele lor.Pur și simplu au considerat că se înțeleg bine,ceea ce e ridicol.Te căsătorești,faci copii și continui relația doar dacă îți asumi lucrul esențial că fericirea ta înseamnă faptul de al vedea pe cel de lângă tine cum se topește după tine, că țopăie ca un copil când te vede.Persoana de lângă tine trebuie să insemne totul pentru tine,și invers.După 20 de ani, soția mă așteaptă la geam și îmi face cu mâna, radiază pur și simplu de fericire când mă vede.La fel fac și eu,nu mai vorbesc de copil,care e de o veselie înspăimântătoare 😂.Nu știu dacă ține de mine,de noroc,de Dumnezeu, știu doar că în relațiile anterioare când am simțit că ceva nu este în regulă am spus pas in secunda doi, fără regrete.Acum,ca să mă laud puțin,am nas de detectiv și nu m-am lăsat manipulat,dar nici eu nu am profitat de nimeni și de nimic.Asadar,sper ca cei ce citiți această postare să băgați la cap,greu nu e, intrați într-o relație doar îndrăgostiți unul de celălalt,nu lăsați nesimțirea să-și facă cuib in casele voastre și interveniți prompt.Altfel eșecul este garantat.Și copiii suferă cel mai mult.Merită tot efortul pentru a schilodi suflete nevinovate? Răspunsul este clar NU.

 11. ZapezP says:

  ai fi surprins, dar în situații ca cele descrise în blog, la întrebarea ”dar de ce te-ai măritat cu ăla?” răspunsull a fost ”pentru că m-a cerut!” 😮

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: