Cod roşu de dictatură

În ultima vreme, am scris relativ puţină politică, pentru că oricum toată lumea din lista mea face politică, aceleaşi lucruri se spun şi se repetă de sute de ori pe principiul “noi vorbim, noi auzim”, şi nimic nu se schimbă.

În schimb,  amenda de 2.000 de lei primită de un om pentru că a spus despre persoane cu infracţiuni demonstrate şi condamnări decise de tribunal că sunt “penali” e un caz grav de abuz de putere şi e nevoie să tragem un semnal de alarmă.

Înainte de toate, vreau să precizez că nu am contestat cu nimic amenda luată acum câteva zile de Times New Roman pentru termenul “curvă”. În calitate de jurnalist, pe de o parte, ai o obligaţie să faci o diferenţiere între acuzaţiile obiective, demonstrabile legal, şi insultele de scara blocului: “grasul”, “chiorul”, “muistul”, “curva”.

În calitate de pamfletar quality, nu vrei să recurgi la genul acesta de epitete de mâna a şaptea, pentru că te degradezi în primul rând pe tine însuţi. Poţi găsi o mie de modalităţi mai inteligente de persiflare a relaţiilor dintre personaje. Dacă tot ce poţi e să porcăieşti ca o ţaţă de mâna a şaptea, poate e cazul să te laşi de scris şi să te apuci de vândut castraveţi în piaţa Matache.

“Păi da, Lorena, dar şi tu ai porcăit pe destui.”

Nu şi în texte. De porcăit, am porcăit în interacţiuni directe, şi am făcut-o mereu ca ripostă la aceeaşi manieră de comunicare, de fiecare dată cu scopul să-i dau individului sau individei gustul propriului medicament. Dacă tu vii să mă faci “curvă”, fără să mă cunoşti, fără să ai vreo informaţie despre trecutul meu amoros şi fără să te bazezi pe nimic, eu câştig dreptul să ţi-o fac “curvă” pe mă-ta, în aceeaşi necunoştinţă totală de cauză, iar dacă ţie nu-ţi place senzaţia, poate te gândeşti data viitoare când faci “curvă” o persoană oarecare pe net.

Dar în secunda în care o făceam “curvă” pe mă-ta în apărare la hărţuirea ta, eu nu făceam artă, nu făceam jurnalism, nu făceam pamflet şi nu pretindeam că informez pe nimeni. Te puneam la punct pe tine, atât. Şi-ţi compensam lacunele de educaţie pentru care mi se pare că mă-ta merită înjurată. Dacă te ocupa un pic de skillurile tale de comunicare, tu nu-ţi permiteai să mă latri fără motiv în secunda asta.

Bun, deci cu amenda pentru termenul “curvă” sunt perfect şi întru totul de acord.

Dacă ai probe că o anumită doamnă sau domnişoară a oferit servicii sexuale contra cost unor domni, sigur, poţi face un articol de sine stătător. Dar şi aşa: câtă vreme doamna sau domnişoara respectivă nu e nevasta noastră şi nu ne-a jurat iubire şi fidelitate eternă, de ce ne-ar păsa cum îşi manageriază vaginul personal din dotare, spălat, dezinfectat, epilat şi plimbat la ginecolog din propriile resurse?

Bun.

În schimb, să dai amendă pentru că cineva a spus despre infractori dovediţi, cu procese finalizate în condamnări, că sunt “penali”, e un semn de cod roşu de dictatură.

Mai ales că numiţii infractori ocupă funcţii publice, deci sunt direct responsabili în ochii noştri ai tuturor. Salariile lor sunt plătite din banii publici. În momentul în care au ocupat numitele funcţii, şi-au asumat o listă de sarcini faţă de poporul român. Pe baza acestei situaţii, aceşti domni sunt salariaţii direcţi ai poporului şi, ca atare, ţinta, la orice oră din zi şi din noapte, a unor analize de eficienţă şi de calitate.

Dacă eu, popor, bag în buzunarul tău nişte bani, tu eşti responsabil direct faţă de mine cu modul în care îi gestionezi şi îi cheltuieşti.

Periodic în istorie, unii sau alţii au avut varii accese de putere. Şi-au imaginat că, doar pentru că au primit împuternicire, au devenit subit invincibili şi inviolabili şi că pot urina cu jet peste cei care îi susţineau.

Şi le-a mers: câteva decenii, unora câteva secole.

Apoi, finalul a fost de fiecare dată sângeros.

*

Să dai amendă pentru constatarea că infractorii sunt “penali” e ca şi cum ai da amendă pe constatarea că apa e udă iar aerul gazos. Un nonsens, pe de o parte, şi un abuz, pe cealaltă. E o declaraţie de război la adresa libertăţii cetăţeanului de a-şi trage la răspundere alesul.

Aştept cu interes consecinţele.

 

 ***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

1 Response

  1. m says:

    Cum am mai scris, e metafora. Nu toți pesedistii sunt curvele lui Dragnea? Și dacă nu era, curva e doar un termen biblic , care înseamnă o femeie care face sex fara sa fie căsătorită. Un termen folosit de biserica atat de iubita de PSD. Și în al treilea rând, primele două nu contează, pt că suntem în război cu PSD. Și înjurăturile nu au fost interzise la război de convenția de la Geneva 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: