Colectivul covizilor

Eram într-un mood foarte chill aseară. Fiersesem vin roșu, îi pusesem scorțișoară și câteva cuburi de măr Granny Smith, mă pregăteam, după lupte seculare, să scriu și eu ceva foarte vesel pe acest site care odinioară avea glume, dar în 2020, pare mai mult cronică de Covid-19.

Apoi, am citit știrea asta. Secția de anestezie și terapie intensivă din Piatra Neamț, care trata bolnavii de Covid în stare gravă, întubați și ventilați, a luat foc. Se speculează că din pricina sistemului electric suprasolicitat. Zece persoane au murit în incendiu, sau imediat după, un medic de gardă aproape că și-a dat și el viața, pentru că i-a luat foc combinezonul încercând să salveze victimele, iar persoanele care au supraviețuit au fost transferate la Iași.

Parcă vreau să iasă iar Ozana Barabancea să înceapă să abereze: Dacă au fost sataniști, așa le-a trebuit.

De cluburi care să ia foc am mai auzit.

În 1940, un club de dans numit Rhythm Club din Natchez, Mississippi, a luat foc și 209 de persoane au ars înăuntru, inclusiv npuă membri ai orchestrei. (Da, în 1940, dacă voiai o seară de dans, chemai o orchestră). Clădirea era de lemn, decorată cu mușchi verde și rustic, dat copios cu Flit să alunge gâzele. De cum a izbucnit incendiul, lemnul, mușchiul și flitul au ars… ca lemnul, mușchiul și flitul, și pentru că ușile fuseseră bine închise, să nu intre nimeni fără bilet, tot tineretul în vogă al orășelului a murit, ei bine, colectiv.

În 1977, un scurt circuit a provocat un incendiu imens într-un club din apropiere de Cincinatti, Beverly Hills Supper Club. Localul era supraaglomerat, pentru că era show de comedie în seara respectivă, și, pentru că focul s-a extins rapid, au murit 165 de persoane și au fost rănite mai mult de 200.

În 1990, un club clandestin din Bronx, New York, a ars, răpind 87 de vieți. De data asta, a fost cu făptaș recunoscut. În seara respectivă, fata de la garderobă s-a despărțit de iubitul ei violent. Acesta s-a dus la cea mai apropiată benzinărie, a luat benzină de toți banii, a turnat-o la intrarea clubului și i-a dat foc. Gagică-sa a supraviețuit.

În 2003, un club de noapte numit The Station, în West Weawick din Rhode Island, SUA, a luat foc în urma artificiilor din timpul concertului unei trupe numite Great White; în urma incendiului, 100 de oameni și-au pierdut viața și alți 230 au fost răniți.

În 2013, tot un set de artificii au aprins buretele izolator într-un club de noapte pe nume Kiss din Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brazilia. Participanții la petrecere erau în majoritate covârșitoare studenți. Tineri cu viitor luminos, dacă permiteți cinismul. Și luminos a fost: 245 au murit în incendiu și alți 600 au fost răniți.

În concluzie, viața de noapte e periculoasă, patronii de cluburi găzduiesc periodic evenimente care periclitează siguranța participanților, sau se zgârcesc să plătească un electrician bun, sau nu țin cont de istoricul amoros al angajaților, și rezultatul e întotdeauna tragic: nenumărate vieți pierdute.

Acum, vezi într-o lumină nouă faptul că ăla micu face școala online, nu-i așa?

Mbun.

Dar de aici și până la un incendiu într-un spital, e cale lungăăă.

De fapt, avem un alt spital Covid care a luat foc acum o lună, și acel spital e situat în Mumbai, India. Pentru că generatorul de curent electric a luat foc. Dar, pentru că se pare că și India e cu mult înaintea noastră ca prevenție și profesionalism: toți bolnavii au fost salvați. Din incendiu. Au murit câțiva de Covid, ulterior, dar nah, ăsta e specificul pandemiei.

Poate că gradul de civilizație al unei țări este dat de promptitudinea cu care știe să rezolve asemenea situații de criză cu maximum de eficiență și cu minimum de victime. Poate că gradul de civilizație al unei țări este dat de numărul de electricieni competenți și responsabili, nu de acela de purtători demagogi de mape, care nu se pricep la nimic.

Poate că ar trebui să ne îndrumăm copiii să învețe astfel de meserii, necesare și vitale pentru siguranța noastră a tuturor. Că dacă trec șapte mape incompetente pe lângă un tablou electric defect și nu văd o problemă, mâine arde Casa Poporului.

Poate că ar trebui să se fure mai puțin, și să se dirijeze mai multe resurse pentru reparații, pentru soluții de siguranță, pentru echipamente adecvate și pentru… până la urmă, pentru o viață liniștită, nu?

Dar ieri seară, România a găsit cel mai sinistru răspuns pentru scăderea numărului de îmbolnăviri cu Covid:

Îi ardem, domnule!

***

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

 

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

 1. antigelu says:

  Intr-un spatiu inchis, unde se pompeaza la greu oxigen pur, orice sursa de aprindere produce un incendiu pe cinste. Daca mai pui puzderia de echipamente de protectie din plastic, extrem inflamabile, ajungi la amestecul perfect pentru un dezastru.

  Doua chestiuni nu-mi dau pace si cu virgula:

  1) cum a decurs de fapt toata actiunea (fiecare declara altfel, sigur si la fel peste tot a fost ca doua asistente erau inanuntru. In rest, medicul erou era afara, de fapt linga pacient si se pregatea de ceva, ba era in usa si vroia sa intre, etc.). Imi place cum presa deja l-a facut erou pe medic. La fel ca atunci cand se prabusesc migurile, pilotii sint toti eroi care piloteaza avioanele departe de zonele locuite sau populatie, pina intra in pamant cu ele. Desi, cel putin intru-un caz, ghidusia pilotului a dus la tragedie (ba a luat si un coleg cu el, in dubla, in mormant).

  2) chiar daca nu dau la liber pentru noi pulimea, sper ca sursa si lantul de evenimente sa fie cercetate si identificate, pentru a putea evita un asemenea dezastru in viitor. Stiu ca sintem campioni la “dar merge si asa”, doar ca in anumite conditii, natura nu tine cont de asa ceva. Si se lasa cu tragedii.

 2. Lorena Lupu says:

  sper și eu că s-a anchetat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: