Covid, malpraxisul și legile

Cu cam două săptămâni în urmă, câteva sindicate din sănătate au cerut imunitate față de malpraxis, pe durata pandemiei. N-au intrat în detalii specifice, drept care opinia publică a izbucnit în indignare față de toți incompetenții din sistemul medical, care lasă omul să moară cu bună știință și mai vor și imunitate.

Mie, recunosc, mi s-a părut cererea cel puțin aberantă, dar cum medicii nu sunt, în majoritatea lor, idioți bătuți în cap, am ales să nu împart cu generozitate morții și răniții lor la propriu și la figurat, și am așteptat să văd ce iepure o să sară din pălăria asta aparent fără fund.

La scurt timp, alte sindicate din sănătate au protestat că nu, domnule, de ce să cerem așa ceva, mai bine să dăm totul în vileag, să nu mai “ascundem mizeria sub preş”.

Hmmm, am zis eu.

Comunicatul ăsta de presă, în stilul “batem şaua, să priceapă iapa”, e coşmarul oricărui PR care, tehnic, ar trebui să poată răspunde la întrebări ulterioare de la orice jurnalist curios, şi e coşmarul oricărui jurnalist de bună credinţă care, când publică un articol vrea, într-o lume ideală, să dezvăluie adevăruri detaliate, clare, pe un ton echilibrat, nu să plimbe apropouri voalate de cuplu în divorţ de colo până colo, ca un copil dintr-o familie disfuncţională.

“A zis mama că găina nu poposeşte pe ouă până când caşcavalul merge numai pe şniţele, nu şi în ciocurile puilor”.

“A zis tata că găina e degeaba şi ar merita belită de pene şi făcută ciorbă”.

“A zis mama că în cazul ăsta, cloşca şi puii se vor duce la urşi. Ăăăă, ba nu, la ruşi. Şi nu se vor întoarce niciodată înapoi”.

Un ziarist adevărat ar fi primit comunicatul de presă linkuit de mine mai sus şi ar fi sunat instant la sindicate: Domnilor, nu sunteţi părinţii mei divorţaţi, iar eu nu sunt copilul cu caş la gură care plimbă aluzii, vă rog să detaliaţi sau nu publicăm aberaţia asta. Nu suntem cenaclul Mihai Eminescu, noi aici facem presă”.

Dar cum azi nimeni nu mai e ziarist adevărat, ci doar pălmaş care scrie ştiri la kilogram, câte zece pe oră, să curgă traficul şi să plouă cu reclama, sclavetele de la agenţie a zis “Moammăăă, perfect, o ştire de scris în minus”, a luat-o cu copy – paste şi a publicat-o.

Exact aşa, cu apropouri incerte. Ceea ce era nul din punct de vedere jurnalistic era un prilej de speculaţii, proiecţii, conspiraţii, păreri şi ipoteze pentru publicul larg.

Care evident că nu voia răspunsuri, ci doar un prilej să dea cu “părerea”, pentru că “io am drept la liberă exprimare, dom’le”, şi “eu postez ce vreau eu în comentarii, tu trebuie să tolerezi”.

Ei, bine, mizeria începe să iasă de sub preş. Şi treaba e urâtă. Poţi înţelege de ce soluţia unora a fost să ceară imunitate temporară pentru malpraxis.

Iată.

Pasămite, în heirupul lor de a face spitale Covid, deştepţii de la Ministerul Sănătăţii au numit, de-a valma, diverse unităţi medicale care aveau cu totul alte specialităţi. Şi unde-i ordin, nu-i tocmeală: dacă ţi s-a zis că tu eşti spital Covid şi o să tratezi bolnavi Covid, e musai-cu-plăcere, chiar dacă tu, să zicem, erai ortoped.

Asta se bate cap în cap cu altă lege, deja existentă, care spune că a trata bolnavi din afara specialităţii pentru care ai drept de liberă practică este exercitarea abuzivă a profesiei.

Cu alte cuvinte, supunându-se ordinului de la Ministerul Sănătăţii, medici care nu sunt pneumonologi, infecţionişti sau din alte specialităţi apropiate ariei de simptome Covid sunt în ilegalitate as we speak şi  pot fi acuzaţi de malpraxis la orice deces al unui bolnav care a făcut Covid în forma cu complicaţii şi nu a putut fi salvat.

În sensul că nu doar ca ţi-ai practicat abuziv profesia, dar mortul e direct pe răspunderea ta, pentru că, poate, dacă era un pneumonolog în locul tău, nu murea.

E un talmeş balmeş legal generat de către extrem de competentele autorităţi şi cererea de imunitate faţă de malpraxis e o formă de protecţie a omului simplu care, între ordine şi instrucţiuni contradictorii şi care se bat cap în cap, se pomeneşte că e gangsta fără să-şi fi propus vreodată să fie.

Articolul din Newsweek citează şi legea care îi bagă pe medici în budă, şi anume legea 95 / 2006.

 

Răspunderea civilă a personalului medical

Articolul 653

4) Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse în exercitarea profesiei și atunci când își depășește limitele competenței, cu excepția cazurilor de urgență în care nu este disponibil personal medical ce are competența necesară.

(5) Răspunderea civilă reglementată prin prezenta lege nu înlătură angajarea răspunderii penale, dacă fapta care a cauzat prejudiciul constituie infracțiune conform legii.

Articolul 654

(1) Toate persoanele implicate în actul medical vor răspunde proporțional cu gradul de vinovăție al fiecăruia.

 

***

Pe scurt, mii de medici sunt la un pas de închisoare as we speak, şi nu există nici o pârghie legală care să-i protejeze. Din această perspectivă, solicitarea sindicatelor începe să capete sens şi, chiar dacă formularea nu ar trebui să fie tocmai “imunitate la malpraxis”, pentru că asta ar da carte blanche tuturor iresponsabililor şi incompetenţilor, tuturor absolvenţilor pe şpăgi la Spiru şi similare să-şi neglijeze bolnavii şi să scape cu faţa curată, e clar că o hotărâre de guvern, o ordonanţă, ceva-ceva, e necesar.

Pentru ca domnul ortoped forţat de Ministerul Sănătăţii să trateze covizei să poată să execute ordin de la superiori fără să ajungă la răcoare taman datorită conştiinciozităţii sale de subaltern şi devotamentului faţă de bolnavi.
Că altfel, îşi dădea demisia şi se apuca de videochat. N-avea nici contact direct cu bolnavi de Covid zi de zi, nu se expunea vreunui risc, stătea acasă şi număra tokenaşi.

***

Dacă ţi-a plăcut acest articol, susţine site-ul cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: