Consilier de somn

Mi se plânge mama că nu se simte bine. Și nu se simte bine pentru că e obosită și stresată.

-Dar cine te stresează, femeie? Ai casa ta cu acte în regulă, ai doi copii care nu ți-au creat nici un fel de probleme niciodată, ai siguranță. Ai toate datele să fii fericită, îți lipsește doar know-how-ul.

-N-am putut dormi noaptea trecută.

-De ce?

-Pur și simplu, nu pot să dorm.

Și mi-am amintit că da, mama a avut întotdeauna acest somn superficial, extrem de neliniștit și încordat, pe care l-am învățat și eu, copil fiind, de la ea. La noi în casă, erai nervos și panicat fără să existe măcar vreun motiv întemeiat, și dormeai nervos și panicat, prin urmare te trezeai mai obosit decât te-ai culcat.

Am deprins secretele somnului corect după ce mi-am adoptat pisica. Mă uitam cum animăluțul ăsta mic, vulnerabil, nu simte să justifice nimănui prezența lui în univers și nu își cere scuze de la nimeni că există. Este, pentru că e dreptul lui să fie. Iar când doarme, o face din fiecare fibră a ființei lui. Se lăfăie ca aluatul de pizza și, pur și simplu, fiecare celulă a corpușorului lui inspiră și expiră odihnă.

Ahaaa, am constatat eu la frumoasa vârstă de 22 de ani. Eu n-am dormit niciodată până acum cu adevărat.

M-am întins lângă animăluț, l-am luat în brațe, mi s-a mulat pe coșul pieptului – și atunci, la 22 de ani, am dormit în deplin abandon, m-am lăsat în voia liniștii și mi-am acordat permisiunea să mă bucur de fiecare celulă din corpul meu care se răsfăța întinzândise.

Dimineața, m-am trezit alt om.

Până atunci, trăisem ca un smartphone cu bateria mereu pe descărcate. Subit, eram fully charged. Și de atunci, n-am avut somn care să nu mă reîncarce la 100%.

-Mamă, știi unde greșești? În faptul că tu încerci să dormi ca și cum ai bătea covoare. Impus, cu efort, ca pe o pedeapsă. Iar corpul nu mai recunoaște somnul ca pe o binefacere, ci ca pe încă un travaliu.

Tratează somnul ca pe un act de iubire de sine. Ca pe o stare de bine pe care i-o faci cadou fiecărui milimetru din corpul tău. Relaxează-te și bucură-te de senzație.

-Dar nu e nici o senzație.

-Asta pentru că nu-ți dai tu voie ție să fie.

Ne grăbim mereu să inventăm câte un medicament pentru orice. Deși, uneori, tot ce ai de corectat e atitudinea ta față de problemă.

 

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram. Sau, mai nou, devino parte a comunității mele pe Reddit.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading