Cultura agingului: Halle Berry vs. Monica Bellucci.

Sunt nenumărate fete trecute de 35 care citesc acest blog, și o dată ce treci de 35, se pune foarte serios și matur întrebarea: cum îți propui să îmbătrânești.

Recent, actrița americană Halle Berry a sărbătorit 54 de ani. Da, 54. Și a făcut-o postând pe Instagram un clipuleț.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Leo Season in full effect 🐆✨ #BirthdayWeekendVibin

O postare distribuită de Halle Berry (@halleberry) pe

Evident, la 54 de ani, această față și acest corp se mențin cu eforturi imense. Cu voință de fier. Și cu o disponibilitate uriașă de a munci pentru asta. Da, ok, ajută și un filler dermal, să mai șteargă din riduri, dar perfecțiunea acelui corp, la 54 de ani, e rezultatul luptei frenetice cu propriile limite.

Și totodată dovada că, dacă nu cauți scuze și investești efort autentic, se poate.

Zilele trecute, am văzut pe wallul de Facebook al unei acrițe pe care o cunosc fotografii cu Monica Bellucci în 2020. Monica Bellucci, zeița perfectă a cinemaului italian modern, a luat-o pe ruta inversă. Cam așa:

 

 

Evident, la 55 de ani, Bellucci e în continuare o femeie frumoasă. Dar o femeie frumoasă care a ales să-și ia în brațe vârsta. Vedem pungi și riduri sub ochi, linia bărbiei lipsită de fermitate, șanțuri nazo-labiale pronunțate și kilograme în plus. O femeie frumoasă în vârstă.

 

Care este modelul corect?

Cred că singurul răspuns corect este: depinde ce vrei tu pentru tine.

Tipa care o sharuise pe Bellucci afișând cu candoare și sfidare defectele de care femeile fug de când se știu însoțise poza cu un status extrem de nervos. “Aşa se îmbătrâneşte, băi, fraierelor, dacă Bellucci poate, voi de ce nu puteţi?”

Atitudine cu care nu sunt de acord.

E minunat faptul că tu alegi pentru tine modelul Bellucci şi renunţi în timp real la farmecul tinereţii şi al frumuseţii, dacă este ceea ce îţi doreşti pentru tine, dar e la fel de minunat faptul că altă colegă a ta ar alege deliberat, şi s-ar şi ţine de muncă, să îşi creeze corpul şi energia de leoaică ale lui Halle Berry.

Şi fiecare femeie poate alege, în funcţie de perseverenţă, voinţă şi bani, să meargă pe linia Berry sau pe linia Bellucci. Fără hărţuire, pisălogeală nesolicitată şi lecţioare de la oameni care nu se califică să-ţi dea lecţioare.

Ca să înţelegem ce le mână pe ambele femei în luptă, hai să vedem cine le dă de lucru.

Berry e actriţă americancă de blockbuster. Caracteristica filmului american e această luptă constantă pentru perfecţiunea fizică a protagonistului. Actorii care au scăpat hăţurile în ceea ce priveşte perfecţiunea formală au pierut contracte şi au ajuns rapid pe blacklist. Abia dacă ai un talent de Brad Pitt şi noroc cu câţiva regizori de geniu îţi poţi permite să joci roluri deliberat urâte. Dar nici Brad Pitt nu mai sparge banca aşa cum o făcea acum zece ani când era blond, sexy şi perfect lucrat ca un zeu.

Bellucci e monstru sacru de film italian. Şi cinema-ul italian, ţara multor frumuseţi izbitoare, are o plăcere deosebită pentru imperfecţiunea perfecţiunii. Eroinele acelea răvăşitor de frumoase suferă, trăiesc drame, fac eforturi, trec prin dificultăţi veridice. Şi frumuseţea se murdăreşte de noroi.

Italienii au acele roluri impresionante pentru femei mature, şi pun un mare accent pe emoţie.

Pentru asta, o faţă frumoasă, dar atinsă aprig de patina timpului, cum e Monica Bellucci, e perfectă.

O Wonderwoman nu poate avea riduri laba gâştei, dar mama unei familii de periferie care se chinuie să-şi salveze copilul cel mare de dependenţa de droguri şi pe cel mic de cancer la creier da. Mai mult, intră în fişa postului.

Bellucci nu va juca niciodată rolul unei super eroine, dar nici Berry rolul mamei de mai sus.

*

Apoi, să vedem presiunea socială în ambele ţări.

Hollywoodul pune acest stigmat pe îmbătrânire. Ani la rând, femei de 30 de ani au fost distribuite să joace femei de 50. O Angelina Jolie tânără şi superbă a fost distribuită în 2004 să o joace pe MAMA – punctez, MAMA, cât de aberant sună asta – lui Colin Farrell, în Alexander The Great.

Şi gigelul de rând american face mult shaming bazat pe îmbătrânirea femeii. O insultă repetată care i s-a adus lui Hillary Clinton în ultimele alegeri prezidenţiale din SUA s-a referit la vârsta ei. De zici că dăduse casting pentru ultimul serial de adolescenți, nu aplica la un post care a fost ocupat istoric de persoane în etate. Poanta era că oponentul ei, Trump, avea cu doi ani în plus, iar în cazul lui, vârsta nu a fost o problemă.

Italienii au un cult pentru femeia matură, împlinită, mamma, ba chiar nonna. Autoritatea acesteia în familie este neștirbită, o bună parte din fashion este creată special pentru ea, iar pofta de viață și cochetăria sunt considerate naturale până când doamna ajunge în umblător. Vedeți acest clip cu Eros Ramazzotti, pe atunci un puștan, cum era de-a dreptul topit în acest duet cu Tina Turner. Și cu câtă încântare reacționa doamna la acest aspect:

 

Nimeni nu-i sugerează femeii italience că, la un anumit număr de riduri, își pierde valoarea și ar trebui să se ascundă într-o bucătărie, iar dacă ar sugera așa ceva, cei șapte frați și patru fii ai femeii respective i-ar pune pielea pe băț.

Taman de aceea, o actriță ca Monica Bellucci este clădită pe interior într-un mod care să îi permită să îmbătrânească safe, pe când Halle Berry trăiește în teroarea unei industrii care te parchează pe dreapta de cum îți pierzi tinerețea și prospețimea. Bine, lucrurile se schimbă în ultima vreme și în State, dar mai e mult până departe.

*

Și mai e și istoricul personal.

Monica Bellucci a fost apreciată ca actriță de cum a început să joace. A fost nominalizată la un premiu Cesar pentru primul rol mai consistent, în The Apartment, și de atunci, a curs numai cu elogii, omagii, osanale, imnuri de slavă și așa mai departe. Ajungi să vrei să îmbătrânești să mai scapi de ele.

Pe de altă parte, Halle Berry e copil de părinți divorțați. A câștigat titluri de Miss, apoi s-a mutat în New York să urmeze o carieră de fotomodel, dar succesul a venit greu. A ajuns să își petreacă nopțile într-un adăpost pentru homeleși. A obținut un rol într-un serial, care a fost oprit în scurt timp. A fost diagnosticată cu diabet de tip 1 de tânără. Apoi, cariera ei a explodat, rolurile au început să vină, în 2001 a devenit prima femeie de culoare care a câștigat un Oscar, numai că… imediat, în 2004, filmul Cat Woman s-a dovedit a fi un dezastru pe toate planurile și o lovitură la adresa carierei ei. Genul de lovitură care ucide cariere de actori.

A salvat-o Oprah Winfrey, care a produs în 2005 un film TV, Their Eyes Were Watching God, care i-a adus lui Berry o nominalizare la Emmy, dar pe marile ecrane, următoarea ei apariție a fost abiaîn 2007. în Perfect Stranger, un film prost primit de critici și cu încasări modeste la box office.

Noroc cu The Things We Lost In the Fire, filmul regizoarei daneze Susanne Bier, care i-a adus din nou aprecieri și atenție pozitivă.

Multe suișuri și coborâșuri, multe puncte de criză majoră și cădere în gol, iar după ce ți se întâmplă astfel de lucruri, tinzi să te betonezi intern și extern, să nu le mai lași să te afecteze. Și lupți în continuare pentru perfecțiune. în fiecare zi din viața ta.

*

În concluzie, ca să îmbătrânești ca Monica Bellucci, ai nevoie de climatul cultural și social safe în care a funcționat Monica Bellucci. Când, însă, lupți de mic cu dificultăți de tot felul și ajungi în punctul în care îți rânjește succesul în față, te ții de el cu dinții și bagi abdomenele acelea ca și cum viața ta depinde de asta.

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Rox says:

    Extraordinar articolul, din toate punctele de vedere! Te citesc cu drag si admiratie de multa vreme, dar nu imi amintesc sa fi fost vreodata mai… mind blown ca acum! Impecabila analiza, I absolutely loved every single word of it!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: