Cum alungi un hărțuitor

O să încep prin a puncta că e nevoie de o lege clară care să combată hărțuirea. As in, contactarea repetată cu mesaje, apeluri, comentarii pe social media, vizite inopinate, etc. a unei persoane care și-a exprimat clar și fără echivoc dezinteresul față de tine. Da, gigel mascul ofuscat din comentarii, se referă și la cazul în care i se pune uneia pata pe tine și te f obositor la icre, deși cumva femeile sunt mai ușor de ejectat. Foarte puține insistă după ce le dai block. Nu-și prea bat capul cu a-și face un cont fake și a insista să te pisălogească de pe acela, preferă să move on, sau să fie martire înlăcrimate și să vâneze atenția altora cu asta.

Dar mulți masculi respinși fac adevărate psihoze după ce li se servește un “nu” ferm şi fără loc de întors, şi ce fac? Se apucă să terorizeze persoana respectivă cu o hărnicie şi o persistenţă pe care, dacă le-ar investi în ceva util şi productiv, i-ar face patroni de firme până-n 30 de ani şi miliardari până-n 40.

Poliţia nu se prea implică, şi nu doar din misoginism şi dezinteres, ci şi din lipsa unui cadru legal adecvat. Cum i-a zis un poliţist unei doamne care venise să depună o plângere împotriva unui ex care o stresa de pe al nu ştiu câtelea număr de telefon după ce îl blocase pe precedentele: Doamnă, singurul mod în care vă pot ajuta e dacă mă apuc eu să-l terorizez cu telefoane pe agarici până vă lasă în pace.

Până se îndură cineva să facă numita lege, o fată trebuie să-şi evalueze obiectiv arsenalul de arme pe care le are, să reziste, să supravieţuiască şi să nu clacheze psihic. Pentru că asta îi empower pe agresori şi îi conduce la concluzia că metoda hărţuirii ţine, şi dacă nu există decât beneficii, o vor aplica over and over and over and over again.

Nu-ţi pune tu social media pe privat. 

Am asistat la asta în cel puţin şase cazuri diferite. Mârlete agasant stresează domnişoară fină, domnişoară fină începe să se izoleze şi să se ascundă de lume. Îmi imaginez ce senzaţie de triumf trebuie să trăiască mârletele agasant când te vede că te retragi în cochilia ta. Scoate carneţelul cu “pe cine am mai tufut azi” şi trece “ixuleasca out.”

Şi cum de obicei genul ăsta de posesor ilegal de p**ă se hrăneşte din triumfuri mărunte de genul, o să continue să te agaseze, pentru că îi dai satisfacţii multiple. În timp ce tu, cu social media pe privat, ai un cerc de influenţă mult mai restrâns şi un număr mai mic de persoane la care poţi ajunge.

What to do instead. 

Bate-ţi pl de inepţiile lui. Dacă n-ai pl, cumperi de la sex shop. Publică mesajele pe contul tău foarte public şi fă-l serial de râsete şi miştouri. Aşa împuşti doi iepuri deodată (virtual, desigur, că nu promovăm masacrarea animalelor pe aici.) Îi arăţi că nu eşti intimidată – impresionată şi îl expui că e prost.

Nu sta la discuţii. 

Ai mereu lucruri noi de învăţat de la oameni, iar eu am asistat pe viu cum îşi conduce businessul sexual Antonella. O sună clientul, ea începe să prezinte oferta, iar dacă ăla răspunde cu o bădărănie sau o zeflemea, închide pur şi simplu. “Nu stăm să pierdem timp cu toţi idioţii, fată.” No second chances, no “stai să vezi că poate are o zi proastă.” Te porţi cum trebuie sau marş în moloz.

Dacă fetele bio au ceva de învăţat de la cele trans, e refuzul de a acorda timp rahaţilor.

Dacă NU te interesează Gogu, nu îi explici lung că nu te interesează. Îi spui o dată şi bine. Nu şi punct. Dacă se face că n-a priceput, nu stai să explici ideea de refuz. Block all over şi gata. Dacă îşi face cont fals, cumpără altă cartelă, de cum te prinzi cine e prostul, block all over again.

Nu sta să-i explici cât de tare te afectează că e idiot. 

Mi-a arătat o fată mesajele ei private cu exul cretin care o hărţuia. “Viaţa cu tine e închisoare”. Nu, frate. Ştie exact cât e de idiot, şi ştie exact cum te afectează, de aceea o şi face. Derivă putere din asta, şi derivă putere suplimentară din faptul că tu te văicăreşti şi-i confirmi puterea.

What to do instead: 

Băi, zdreanţă, NU şi pa, în morţii mă-tii. Ai avut oportunitatea, ai făcut-o terci, haidepa. Am treburi şi mă ţii.

Dar să vezi…

BLOCK! Nu ai nimic de văzut.

Nu lua în seamă terţii prin care depune presiune. 

Ai încredere că povestea ta e validă, că femeile au şi ele experienţe urâte şi că bărbaţii ştiu exact cum trebuie tratată o femeie de calitate. Da, unii terţi te vor dezamăgi, mama proştilor e mereu gravidă, dar asta nu are de ce să te împiedice să-ţi susţii punctul de vedere şi să descrii experienţa reală când explici terţilor unde s-a dus treaba pe pwlă.

Nu te lăsa marcată 

Unii sunt foarte proşti. Încep cu ameninţări. La adresa familiei, a firmei, dacă ai, a copiilor, a animalelor de companie chiar (dada, “îţi otrăvesc potaia aia nenorocită la care ţii mai mult decât la mine!” e totally real), la adresa ta, a reputaţiei tale şi a integrităţii tale corporale.

Greşeala e să le iei în serios şi să te laşi traumatizată şi măcinată de frică. Cu cât îl priveşti, tu în interiorul tău, ca pe un c*r care emană băşini şi atât, cu atât îi arăţi că nu are putere şi că n-o poate recâştiga.

Mafioţii adevăraţi nu latră aiurea, ei acţionează şi, de obicei, acţionează când au ceva real de câştigat. Numai loserii o hărţuiesc pe Marioara de la 3, iar ameninţările lor trebuie privite doar ca declaraţii în alb: “I’m nimeni and I know it”.

What to do instead. 

De aici, există legi. Caută un avocat bun, să te consilieze, şi dă prostul în judecată. Arde-l cu o despăgubire morală care să-l îndatoreze pe ultimii zece ani şi să-l înveţe să respecte femeile.

 

Bottomline: 

Faptul că unul e idiot şi crede că insistenţa, pisălogeala, jignirile aduc rezultate e problema lui, nu a ta. Nu-i permite să devină problema ta. Tu ai o viaţă. Focusul tău trebuie să fie pe moduri în care ţi-o faci mai frumoasă şi mai împlinită nu pe “omg, poate mă ameninţă ăla şi azi că-mi fură boii de la trotinetă.”

E deranjant bâzâitul de muscă? Da, parţial, dar nu-l laşi să te deturneze de la proiectele tale. Idiotul e încă o muscă. Plici!

***

Dacă v-a plăcut acest text, puteți susţine activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: