Cum iubește o pisică

Aud de multe ori prejudecăți de genul: „pisicile sunt reci și neafectuoase”, „pisicilor nu le pasă de tine” sau „pisicile nu te bagă în seamă decât dacă vor de mâncare”.

Acest articol e destinat să lămurească oamenii care nu au avut niciodată pisici și trăiesc din mituri, sau oamenii care au pisici și se așteaptă ca acestea să se manifeste ca niște câini, adică umil și slugarnic, și să fie disperate perpetuu după atenție. Chit că, da, sunt și pisici care sunt disperate perpetuu după atenție, de obicei, acestea sunt excepția, nu regula. Regula e că pisica ta are universul ei interior imaginar foarte bogat și complex, iar dacă are treabă cu tine, te anunță ea.

Ceea ce, de exemplu, unui om care are mereu treabă, așa cum sunt eu, iar dacă nu are treabă, își găsește, îi convine foarte mult. Da, vreau un animăluț care să aibă periodic chef de joacă, și să doarmă 16 ore pe zi.

Nu mă ajută prea mult unul care sare în sus entuziast de câte ori mă ridic de la computer. Ca apoi să plângă dezamăgit dacă e alarmă falsă și, după aceea, mă așez înapoi la computer. Dacă voiam acest tip de intensitate în viața mea, mă măritam. Îmi place lejereala și faptul că pot sta în aceeași încăpere cu o altă ființă fără să fie obligatoriu să interacționăm, și să ne simțim confortabil cu asta.

Și totuși, cum știi că te iubește o pisică?

Stă în apropierea ta

Cum am zis mai sus, pisica nu e câine. Nu stă în preajma ta din instinct. instinctul ei e format din teamă, solitudine și „oare creatura asta mai mare decât mine va încerca să mă omoare sau nu?!”.

Întâi trebuie să se convingă că nu reprezinți o amenințare, că îi vrei binele și că ești o ființă decentă, înainte să îți dea acces la inima ei. Asta dacă nu ai crescut-o de când era puiuț. Atunci, a atârnat de tine ca un cănguraș în marsupiu și lucrurile continuă pe aceeași dinamică.

Prin urmare, dacă o pisică alege să stea pe canapea lângă tine, sau să te păzească la budă, să nu cumva să cazi în vasul de WC, e personal. Înseamnă că te consideră o companie agreabilă.

Pro tip: Las-o în pace, nu o sufoca cu „puiul mamei blănos, suflețelul meu mic și intens zmotocibil, să muște mami burtica aia mătăsoasă cu opt sfârcuri” și altele de genul, și va continua să te prefere. Atitudinea de chill e preferata oricărei pisici adulte, iar când are chef de joacă sau de alintări, te anunță ea.

Miaună tare când faci duș

Pentru pisici, apa e inamic feroce. Le e frică de înec. Le e frică de îngheț, dacă se udă când e frig afară. Le e frică de senzația pe care le-o dă apa care curge.

Și atunci, când tu faci duș sau baie, și pisica ta stă lângă cadă și miaună înfricoșată de zici că i se îneacă corăbiile, chiar i se îneacă corăbiile. Tu ești corabia ei și, fiindcă ești prost și nu știi să ai grijă de tine, te îneci. Țipă după ajutor, să vină să te salveze naibii cineva de propria ta prostie. Și asta pentru că îi pasă de tine. Ești prost, e adevărat; dar ești prostul ei.

Te spală când vii ud de afară

Să zicem că ai fost undeva și te-a prins ploaia fără umbrelă. Eu nu voi fi niciodată genul de om care se zgribulește la stația de metrou când plouă, pentru că noi, Săgetătorii, avem pW1a mare și tare și înfruntăm cu vitejie furia elementelor.

Când ajung acasă udă leoarcă, motanul miaună nemulțumit și începe să mă lingă pe cap cu o atitudine de mamă indignată: Băi, Ionele, de câte ori ți-am spus să nu te duci afară când plouă, că răcești??? Eu vorbesc, eu aud în casa asta. Drac împielițat ce ești!

Din nou: ești un prost, și nu știi ce e bine pentru tine. Dar ești prostul ei.

Are conversații cu tine

Și aici nu mă refer la mieunat insistent când îi e foame sau vrea la litieră. Mă refer la „miau” casual.

-Miau.

-Da, mă, știu. Nu e ușor cu atâta treabă pe cap, îi răspunzi tu.

-Miau.

-Asta ai visat tu noaptea trecută? Tsss.

-Miau.

-Hai, povestește tot.

Uneori, o ținem așa minute în șir. Și prietenii cu care vorbesc la telefon pot confirma că mâța mea adoră să contribuie la conversație. Dorința asta de comunicare apare odată cu afecțiunea față de tine. A văzut ea că oamenii care se plac scot sunete unii cu alții chiar dacă nu le trebuie nimic; și atunci, vorbește și ea cu tine și cu prietenii tăi.

Simte când ți-e rău sau ești supărat

Mai sunt unii cu demersul: vaca dă lapte, găina dă ouă, ce dă pisica?

Răspuns: pisica dă bine.

Când te simți rău din varii motive – fie că te-a înfuriat la culme cineva, fie că ai luat vreo boală – pisica se întinde peste tine și începe să toarcă lin și blând. Iar chestia asta parcă îți ia răul cu mâna. O fi și alinarea dată de contactul fizic liniștitor și gingaș. Dar simți și un vibe venind spre ea pe care îl pot descrie doar cu termenul „terapeutic”.

Iar când suferi, aproape că poți jura că modul în care te mângâie este empatic. Deși nu știe de ce plângi. Dar îți simte emoția și încearcă să te consoleze.

Doarme sub plapumă cu tine

Sigur, poți spune că o face pentru că e frig afară, iar tu ești un imens calorifer bio. În schimb, persoanele anxioase, care dorm prost, pot confirma câtă relaxare și liniște le aduce mâțul care doarme lipit de spatele lor, de exemplu.

Când doarme, pisica e în momentul ei de maximă vulnerabilitate, când poate cădea pradă animalelor mai mari. Dacă doarme cuibărită în tine, e pentru că tu îi oferi protecție. Că nu va păți nimic când e lângă tine.

Plânge când pleci, deși are mâncare și nisip la discreție

Pisica nu e by default disperată după iubirea ta, pentru că nu e câine. Am zis-o mai sus. Prin urmare, primul nivel de atașament e față de resursele pe care le oferi: un spațiu confortabil și sigur, mâncare și nisip, îngrijire medicală și jucării.

La acest nivel, nu o interesează plecarea ta, cât timp are de toate.

Când mieunatul ei sfâșietor te însoțește până la lift, iar când te întorci, își ia zece minute să te pupe și să se alinte de tine, și abia apoi întreabă de mâncare, e pentru că a trecut la următorul nivel, cel în care îi pasă de tine ca ființă, nu doar de ceea ce îi pui la dispoziție.

Îți aduce cadouri

La curte, șobolani și broaște vânate chiar de ea, pentru că așa contribuie la bugetul familiei. În apartament, ghemotoace de hârtie, dopuri și ce chestii mici se mai nimeresc și i se par ei că ți-ar fi utile.

Ești o persoană specială, și meriți acest dop de vin, pe care eu personal, cu pisicimea mea neasemuită, l-am extras de sub pat, înfruntând toți monștrii de acolo, pentru tine.

Când pisica îți aduce un cadou, răspunsul corect e o mângâiere tandră. Pentru că tocmai ți-a confesat că te iubește.

Își aliniază bioritmul la al tău

Poate cea mai importantă dovadă de iubire e în momentul în care alege să doarmă atunci când dormi tu, să mănânce când mănânci tu și să fie activă când ești tu activ.

Pisica e din fabrică o creatură nocturnă. Faptul că îți țopăie și îți tropăie noaptea e pentru că ăla e materialul clientului. Dar pe măsură ce se atașează de tine, îți împrumută stilul de viață. Doarme noaptea, face tumbe ziua.

Iar asta, prieteni, e dovada supremă de iubire.

***

Dacă apreciezi această rubrică, poți susține la rândul tău site-ul în singurul mod care contează. Aici.

***

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube şi pe TikTok.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

2 Responses

  1. Sykophantes says:

    “să se manifeste ca niște câini, adică umil și slugarnic” – ca persoana care-si iubeste cainele, am simtit din plin povara acestor vorbe. Dure dar pline de adevar.

  2. Adriana Ro says:

    Sigur că depinde si de câini si de stăpâni, ai mei se manifestă mai degrabă ca niște copii de 2 ani, dornici de afecțiune, de joacă, cu tendințè de independență sau de comportament protector și uneori posesiv… și nici pisica nu e departe de asta – e o pisică de la țară căreia i-a murit stăpâna, deci e mai mult pe-afară. Ne aduce șoareci și păsări doar dacă îi dăm prea des aceași fel de pliculeț sau pește (cred că-i e milă de noi că suntem așa niște vânători proști și nu putem face rost de mâncare decentă) și se duce să vadă de ce latră câinii, să îi ajute. Nu se agită dacă facem duș, dar dă cu lăbuța să ne scoată din cadă. Dimineața ne scoală la 4 să îi dăm drumul in casă sau afară, depinde cum a dormit, și la 6 să îi dăm de mâncare, dar dacă nu mișcăm după două-trei mieunături se pune lângă noi și mai doarme o tură. Îi iubește și pe copii (dacă ei ne strigă și noi nu avem reacție urcă sus la ei să vadă care-i baiul și coboară la noi să ne facă atenți) și pe câni (la fel, dacă ei vor ceva și se agită iar noi nu mișcăm vine să ne miaune).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading