Da, mă duc la liturghia papei în Catedrala Sfântul Iosif

Cine citește acest site știe că nu am fost niciodată credinciosul ăla practicant, care merge la slujbe, ține postul, știe rugăciuni și respectă tipicăreli religioase.

Dar îl respect pe Papa Francisc. Papa Francisc e genul de persoană care face ca religia să mai aibă sens în secolul al XXI-lea. Pentru că Papa Francisc e genul de preot care caută să ghideze prin bunătate, iubire, înțelegere, blândețe și acceptare. Valori fundamental umane, care sunt în pericol mai mult decât oricând, pe măsură ce retorica urii, a nepăsării și a falsei superiorități câștigă teren.

A fost primul suveran pontif care a inclus și femei în ritualul spălării picioarelor 

În joia de după alegerea lui ca papă, în 2013, Francisc a practicat ritualul creștinesc al spălării picioarelor pentru 12 delincvenți minori din Roma, între care erau și două fete. Iar una dintre acestea era musulmană. Probabil că nu primise acest gen de respect din partea unui bărbat niciodată.

Tot în 2013, Francisc a canonizat alte două femei, pe Sfânta Laura din Columbia și pe Sfânta Maria din Maxic, două călugărițe catolice din secolul XX, care își dedicaseră viața îngrijirii și educării săracilor din țările lor, și propovăduirii credinței creștine.

A fost primul suveran pontif care a solicitat punctul de vedere al enoriașilor – mireni, popor normal – despre probleme tradiționale față de care biserica era extrem de rigidă. 

Până la Francisc, toate teoriile bisericești legate de orice subiect controversat, de la avort la căsătoria gay, erau bătute în cuie. Biserica impunea legi, nu cerea păreri.

În 2014, Papa Francisc a creat un imens sondaj legat de principalele subiecte care divizau comunitatea și l-a făcut să circule în parohii, în căutarea unui punct de vedere al beneficiarului ultim al religiei, și anume omul simplu.

Anul Iertării

În 2015, Papa Francisc a inițiat acest jubileu de un an al iertării, unde ușile sfinte ale fiecărei biserici catolice din toate colțurile lumii au fost deschise fără încetare, de e 8 decembrie 2015 până pe 20 noiembrie 2016, pentru ca toți păcătoșii să poată găsi iertarea prin rugăciune.

Justificarea a fost dată de nevoia de a promova importanța iertării, a empatiei și milei, în defavoarea interminabilei condamnări a păcatelor, și, totodată, de a crea o biserică mai deschisă, mai înclinată spre nevoile credinciosului, și care să se implice mai mult în salvarea sufletului acestuia.

Anul Iertării a fost acel eveniment care le-a amintit deopotrivă enoriașilor și preoților de ce a apărut creștinismul in the first place.

Dar întreaga activitate teologică a lui Francisc are iertarea și mila drept idee de bază. A lansat ideea conform căreia moralitatea creștină nu trebuie să fie un efort de voință și de abținere de la păcate, ci un răspuns natural la dragostea și mila lui Dumnezeu.

Poziția față de avorturi 

Ca orice pontif creștin, Francisc a condamnat avorturile și a susținut că viața copilului e importantă din momentul concepției.

DAAAAR!

Ipocrizia acestei ipostaze era vizibilă la preoții catolici, până atunci: predicau importanța vieții ÎN SCHIMB TRATAU CU DISPREȚ MAMA SINGURĂ, și mai grav, REFUZAU SĂ BOTEZE COPIII NĂSCUȚI ÎN AFARA UNEI CĂSĂTORII RELIGIOASE.

Așadar, exact cum vă atrăgeam eu vouă atenția în repetate rânduri, pentru mulți, lozinca pro-life e doar ură față de femei și nepăsare față de copiii născuți în situații dificile. De ce să prevenim, când putem produce două nefericiri și motive de dispreț în plus?

Papa Francisc a promovat botezul copiilor, indiferent de situația în care erau născuți, ideea că biserica e obligată să ajute mamele singure și pe cele aflate în situații dificile, și, mai important, faptul că femeile care au avortat pot fi iertate și primite înapoi în rândurile comunității.

E cea mai progresivă și umană poziție față de acest subiect “fierbinte” pe care a adoptat-o un oficial al bisericii până acum.

Eforturile caritabile neîncetate

O temă prioritară a papei Francisc a fost reprezentată de greutățile de nedescris ale celor săraci și bolnavi, și moduri în care Biserica Catolică poate fi alături de aceștia. A ridicat vocea în repetate rânduri împotriva salariilor mici din fabrici care aduceau profit solid, în Argentina lui natală. A vorbit despre impactul nimicitor al lăcomiei, despre importanța remunerării juste a omului simplu și a denunțat sclavia modernă și traficul uman ca pe crime împotriva umanității.

A declarat foametea mondială și situația persoanelor fără adăpost drept principalele preocupări ale activității sale și a folosit influența Vaticanului pentru a promova eforturi de reintegrare socială a acestora.

Poziția față de problemele mediului 

Pornind de la premisa că natura este creația lui Dumnezeu și trebuie prețuită, Francisc a folosit argumente teologice pentru a critica despăduririle, distrugerile diverselor specii de animale, și restul dezastrelor naturale cauzate de inițiativa umană de a se extinde în exploatare economică.

A sponsorizat în 2015 un summit științific dedicat găsirii de soluții care să echilibreze creșterea economică și protecția mediului. A invitat oameni de știință, politicieni și economiști, implicându-i în dialog.

Poziția față de excesele clerului

Francisc a luat inițiativa înființării unei Comisii Pontificale pentru Protecția Minorilor, special pentru a ancheta pedofilia și abuzul minorilor, care tindeau să fie mușamalizate, cu cât vinovatul avea un rang mai înalt. A anunțat o politică de toleranță zero legată de viitoare abuzuri, iar în 2018, când un tribunal a condamnat un cerc de preoți din Pennsylvania care abuzaseră peste 1.000 de minori, a scris o scrisoare în care și-a cerut scuze în numele întregii biserici catolice.

Dincolo de această poziție fermă legată de abuz, Francisc a criticat în repetate rânduri foamea de bani și de putere a multor fețe bisericești și a atras atenția că acestea sunt în contradicție flagrantă cu menirea lor de ghizi spirituali.

Poziția față de problemele LGBT 

Deși Francisc nu a susținut căsătoria gay, a promovat activ rolul bisericii de a accepta și a integra, nu de a exclude și a nimici. În aprilie 2018, într-o conversație cu un tânăr gay din Chile, Juan Carlos Cruz, supraviețuitorul unui abuz comis de o față bisericească pe când era copil, și care s-a plâns că primește frecvent atacuri cum că, datorită orientării lui sexuale, “şi-a cerut-o”, Francisc i-a spus: “Dumnezeu te-a creat aşa. Dumnezeu te iubeşte aşa. Iubeşte-te şi tu aşa cum eşti, şi ignoră ce spun oamenii”.

Când a fost întrebat ce sfaturi i-ar da unui tată care a descoperit că fiul sau fiica sa sunt gay, Francisc a răspuns: “Să nu condamne. Să poarte un dialog, să înţeleagă, să-i ofere spaţiu fiului sau fiicei să fie ei înşişi. Eşti fiul meu / fiica mea, exact aşa cum eşti.”

Persecuţia religioasă 

Francisc şi-a conturat punctul de vedere asupra impunerilor de natură religioasă încă din 2013, când a afirmat că “Prozelitismul (actul conversiei religioase) e o tâmpenie solemnă. Ar trebui să căutăm să ne cunoaştem şi să ne înţelegem mai bine unii pe alţii”.

A precizat în repetate rânduri că ura şi războiul nu pot fi purtate în numele lui Dumnezeu, că masacrele, violenţa de orice fel, abuzurile, crimele, răpirile de femei, înfometarea şi lipsirea de adăpost a copiilor nu au nici o legătură cu ideea de Dumnezeu, indiferent care ar fi acel Dumnezeu.

A criticat în egală măsură masacrarea creştinilor ortodocşi din Cairo, în 2017, abuzurile împotriva minorităţii musulmane în Myanmar şi bombardamentul de Paşte al celor trei biserici creştine din Sri Lanka, din 2019.

Fraternitatea cu Biserica Ortodoxă Răsăriteană

Încă de când era episcop, Francisc, pe atunci Sfinţia Sa Jorge Mario Bergoglio, a participat la slujbele bisericii ortodoxe ruseşti din Buenos Aires, şi a promovat ideea de apropiere între fraţi creştini, pentru a înlătura efectele negative ale Marii Schisme din 1054, cea care a produs cele două mari ramuri creştine, cea catolică şi cea ortodoxă.

Acest efort de colaborare şi ascultare a dat roade. Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a participat la ceremonia de instalare a lui Francisc în scaunul papal; şi a fost o altă premieră: când supremul prelat ortodox participă la înscăunarea supremului prelat catolic. În 2016, Papa Francisc şi Patriarhul Chiril I al Moscovei au semnat Declaraţia comună a papei Francisc şi a patriarhului Chiril, promovând uniune creştinească reînnoită între cele două biserici.

Şi da, e primul document de această natură, din 1054 încoace.

Relaţia cu Islamul 

Bergoglio a vizitat moschei şi şcoli islamice în Argentina, susţinând nevoia cooperării între religii pentru binele comun al credincioşilor. Ca efect, liderii comunităţii musulmane din Buenos Aires au celebrat numirea lui ca Papă, afirmând că au găsit întotdeauna în el un prieten al musulmanilor.

În 2016, Francisc a primit o vizită la vatican a Marelui Imam al Al-Azhar din Egipt, Ahmed el-Tayeb, vizită pe care a reciprocat-o în 2019, devenind primul papă care să viziteze Peninsula Arabă şi să ţină o liturghie papală pe Stadionul Municipal Zayed, cu peste 120.000 de participanţi.

Francisc şi Ahmed el-Tayeb au semnat împreună Documentul Fraternităţii Umane pentru Pace Mondială şi Convieţuire, un document care pleda pentru apropiere şi cooperare între oameni de credinţe diferite.

Ca să rezum, că deja m-am lungit ca o zi de post: într-o lume măcinată de ură şi de retorică divizivă, care se foloseşte de diferenţele între oameni pentru a-i întărâta pe unii împotriva altora, oameni ca Papa Francisc sunt necesari ca aerul.

De aceea, vreau să îl văd azi pe acest om şi să ascult ce spune.

***

Îţi plac textele Trollywood? Poţi susţine şi tu proiectul.

 

 

***

Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

3 Responses

 1. Vlad says:

  As adauga momentul in care a pupat picioarele liderilor sudanezi(unii musulmani) pentru ai-i ruga sa faca acordul de pace sa functioneze.

 2. Lorena Lupu says:

  mulţumesc mult.

 3. Morbo says:

  Și numai că-i argentinian e cool 🙂
  Poporul meu favorit, cu toate minusurile comparativ cu popoare care ar trebui să-mi fie mai pe plac, rațional.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: