Da, să fim realişti!

(Punct de pornire: un articol al lui Andrei Pleşu din Dilema Veche, citat de vărul meu.)

Nu am cuvinte să vă spun cât de mult adoooor eu articolele tip “opinie”. cele scrise aşa:
-Hai, bă, Gogule, tre’ să intrăm în tipar, umple şi tu rubrica aia cu ceva!
-Cu ce, nene? N-am inspiraţie azi.
-Bagă ceva cu “prezentul e nasol”. Chit că o să repeţi ce au zis alţii, sau ce ai zis tu însuţi de sute de ori, tot o să se găsească unii să “cumpere”, să aplaude şi să aclame.

Zis şi făcut. Şi autorul a început să dea cu barda în “ideologia realităţii care este”.

Domnule Pleşu, din păcate, e ca-n bancul ăla: “Asta nu!” “Dar alta n-am!” Noi, în clipa asta, nu avem o suită de opţiuni, de variante de realitate alternativă. Avem o realitate, aceea găunoasă, urâtă, plină de defecte, meschinării, superficialitate, ţopârlăneală şi false valori.

DAR: văd că citaţi două mari nume: Moliere şi Caragiale. Ce-au făcut Moliere şi Caragiale? Au scris cumva poveşti cu zâne? SF-uri? psalmi? vieţile sfinţilor? Nu. Atât Moliere, cât şi Caragiale s-au ancorat adânc în realitatea zilelor lor, au optat pentru o profundă cunoaştere a oamenilor, şi aşa au pus în contrast tot ce e urât cu tot ce e frumos, au persiflat murdăria, ipocrizia, viciile, preţiozităţile nefondate, bolile crunte de care suferea societatea ÎN MOD REAL pe vremea fiecăruia dintre ei. Atât Moliere, cât şi Caragiale au văzut enorm şi au simţit monstruos. De aceea, opera lor e valoroasă. Pentru că reflectă O REALITATE.

Domnule Pleşu, adevăr vă grăiesc dumneavoastră: nu există teren mai fertil pentru arta adevărată decât o societate bolnavă din rărunchi. În loc să o trataţi cu o superbie absolută şi nejustificată, mai bine bucuraţi-vă că sunteţi contemporanul ei. Aveţi obiect de studiu. Exploraţi-o cu dorinţa de a cunoaşte (nu cu cea de a recunoaşte). Aşa au făcut şi Moliere, şi Caragiale.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

No Responses

 1. păi nu, când e reportaj, interviu, sau orice altceva care presupune documentare, corect, omul nu contează.

  dar articolele de opinie, care presupun dooj de minute de tastat în word banalităţi nu pot fi tratate decât în raport cu omul care emite opinia.

  “oh, da, cultura e low. ŞTIIIIIIIIIIIM. oh, da, tu ai influenţă şi putere să schimbi lucrurile. CE FACI CU ELE?”

  şi băşcălia pe tema televiziunilor din românia e atââââââââââââââââââââââât de reluată de blogosferă. care cum n-are ce scrie, mai scrie o postare pe tema “televiziunile din românia sunt de caca”. a se slăbi.

 2. Lotus says:

  trebuie să-ţi dau dreptate aici

 3. nedormitul says:

  păi pleşu se oferă pe sine ca soluţie. iisus s-a oferit pe sine. “eu sînt calea, adevărul şi viaţa”
  nu cere soluţii ca instrucţiunile de instalat mobilier ikea. nu căuta soluţia lui a face, ci soluţia lui a fi. zbîc.

 4. Lotus says:

  legat de băşcălie, părerea mea – e bine că se face mişto cât mai mult de tv. o să fie şi mai bine când blogurile o să reprezinte o forţă, dacă o să reprezinte vreodată…

 5. Dr. G says:

  Ce legatura are Plesu cu Humanitas in afara de cartile care i-au fost publicate acolo? Faci confuzie cu Liiceanu.

 6. colecţia pe care o coordonează?

 7. goodman says:

  corect, bravo.

 8. Dr. G says:

  Ce colectie coordoneaza Plesu la Humanitas? Eu nu stiu nici macar de vreo carte coordonata de el.Spui tu daca gasesti ceva pe Google ca eu ma duc acsa sa dorm pina miine ca am avut o garda grea.
  E o serie Plesu la humanitas dar aia e altceva, sunt cartile scrise de el si aparute acolo.

 9. Cosa Nostra says:

  Zise unu care şi-a făcut blog pentru a putea linge-n cur mai bine (recunoscut şi declarat) puterea politică – oricare ar fi aceasta.

  Auzi, nu te râcâie un pic văzându-i pe puţoii de Cocoş junior, Bucşaru junior şi mulţi alţi căcaţi cu ochi cum huzuresc îmbuibaţi în timp ce tu le sugi pulile părinţilor lor?!

 10. sciencefictionanton says:

  A coordonat Plesu colectie la Humanitas. Ceva pe spiritualitate, colectie in care au aparut autori straini ca Alan Watts, C. S. Lewis sau Julius Evola. Dar colectia nu mai apare.

 11. ok, deci a coordonat. prin urmare poate coordona iar. De data asta nu străini, ci români, dacă tot îl chinuie soarta culturii române.

 12. nedormitul says:

  dacă îl lasă liiceanu.
  – bă, pleșule, ia de-acoloea cinci sute de bulioane și coordonează. pînă nu coordonezi tot, nu mă mai cauți. s-a-nțeles?
  – da, mărite editor, îngăimă pleșu, scărpinîndu-se încurcat în barbă

 13. goodman says:

  sau

  -ba, plesule, in viata ramai cu ce bagi in gura si ce tragi pe pula

 14. nedormitule: spune-mi tu mie că, dacă ar veni pleşu cu un proiect, l-ar refuza liiceanu. jură-te.

  goodman: eu cred sincer că ai greşit blogul. serios. sunt atâtea bloguri de analfabeţi, de ce nu le frecventezi pe ele?

 15. eu propun sa faca duet cu dan puric si sa schimbe amandoi sangele natiunii, ca zama de urzica, hemoglobina.sau , dupa ce-o sa-i scoata aia emisiunea din grila,sa-i facem un blog de blog, sa nu se mai uite de sus in matreata plebei.damo, baga o pandalie aci.

 16. n-ai înţeles. din partea mea, poate să se uite din ce poziţie vrea el. în schimb, e mai avantajos pentru autor să studieze mai aprofundat realitatea, nu s-o eticheteze din prima, că are şanse să scrie noutăţi în loc de clişee. cum e textul prezent.

 17. nedormitul says:

  băi, eu dacă aş fi în locul lui liiceanu, l-aş întreba cîți bani băgăm, cîți scoatem, ce alte beneficii avem, în caz că nu ne scoatem 100% investiția.
  dacă pleșu mi-ar da un răspuns satisfăcător, i-aș da banii. dacă nu, nu.

 18. o studia intens si chiar mai mult decat atat si chiar dinainte de a ateriza din transcendent in gradina de rosii de la tescani.din prima inseamna cateva decenii de maxima moralia.

 19. ştii cum e. studiezi intens vioara, apoi te crezi virtuoz şi laşi studiul în pizda mă-sii începătorilor. şi delăsarea sare instant în ochi.

 20. deci, pe toţi ne chinuie grija de cultură, dar numai teoretic. practic, o vrem să fie vacă de muls sau flit.

 21. jumper4ever says:

  moarte mafiei suedeze, maimute jegoase, jos tiranii, jos dictatura

 22. jumper4ever says:
 23. jademan says:

  L-am descoperit pe Coşbuc! CÂT DE TARE!!! 😀

 24. jademan says:

  Corect. O mică precizare: TOTUL să fie o vacă de muls sau flit! 🙁

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Advertisment ad adsense adlogger