Dar nu putem compara…

Când vine vorba de clișee patriotice, țara mea de glorii (hole), țara mea de dor, plaiuri pitorești, dacii au inventat roata și apa caldă, rețelele sociale sunt pline de toți dezaxații puşi pe debitat în spasme, unii porcăind de zor românii care au emigrat, că ăia nu sunt oameni, că dacă nu muncești la un patron român care îți parazitează ultima secundă liberă, se așteaptă la ore suplimentare neplătite ca un fel de dijmă de la sine înțeleasă și îți cere să faci munca a cel puțin trei persoane, nu ești Român cu r mare.

Când vine vorba de apreciat / susținut persoane individuale, subit aceiași români se umplu de o ură viscerală și staaai, păi nu putem compara.

De ce plm nu putem compara?

Să începem prin a lămuri de la ce ne-am luat.

Loredana revine pe micile ecrane cu un show tv nou. În fotografiile promoționale, arată BINE. Arată de-ți cad plombele. Nu mă interesează cât acid hialuronic, botox, ambrozie cerească sau miracol concentrat la flacon i-au injectat în față, sau cu ce au machiat-o, femeia arată BINE.

Evident, există în români o ură cu spume față de semenii lor care arată bine, de ți-i și imaginezi pregătiți cu sticluța de vitrion englezesc, ca pe vremea lui Caragiale. Cu diferența că, în zilele noastre, vitrionul englezesc se aruncă în social media și e tot un fel de cerneală violentă.

Nu înțeleg argumentul “Nu mai arată ca ea” nici să mă baţi cu un neon ud pe degetele de la picioare. Cine a murit şi te-a lăsat decident peste cum AR TREBUI să fie faţa altuia, sau care sunt trăsăturile obligatorii care fac distincţia între arătatul ca tine şi arătatul ca… vecina de jos?

Cine decide ce eşti acest tu şi cum ar fi indicat să fie acest tu? De ce nu e decizia respectivă privilegiul personal al omului în cauză şi al specialistului cu care colaborează?

OK, şi atunci aduci exemple de artişti internaţionali care “nu mai arată ca ei”, dar arată BINE.

Şi apare argumentul imbecil ilogic retardat 2: “Dar nu putem comparaaaaa”.

N-o putem compara pe Loredana cu Marlyn Monroe.

Really, bitch? De ce?

Măcar Loredana ştie să cânte. Marylin are o singură tehnică de interpretare, aceea susurat – şoptită. Loredana a abordat toate stilurile muzicale şi a făcut-o fabulos, cu autenticitate şi pasiune. O crezi când cântă lăutărească, o crezi când cântă pop, o crezi când cântă blues, o crezi indiferent ce propune. E de acolo. Loredana e cel mai versatil – talentat om din showbizul românesc.

Şi tu vii să-mi spui că nu se poate compara cu Marilyn Monroe?

Îţi spun eu pe ce criterii nu se poate compara. Şi-s două, mari şi late.

UNU. Nu se poate compara prin prisma oportunităţilor disponibile aici. 

Pentru că nimeni nu va face un Domnii preferă blondele sau un The Prince and the Showgirl, genul ăla de film clasic iconic care să pună în lumină o divă.

Nici un diamant nu poate străluci în noroi. Se acoperă de murdăria specifică peisajului şi păleşte. Un diamant poate străluci la Tiffany’s, într-o cutiuţă frumoasă cu interior de catifea.

Fără numita cutiuţă, inclusiv Marilyn ar fi rămas pentru totdeauna Norma Jean, o şatenă drăgălaşă în blugi.

Comparând suma oportunităţilor disponibile în altă parte cu cele de aici, mie mi se revelează altceva. Şi anume, tenacitatea, capacitatea de muncă, ambiţia, amplitudinea cu care o fată din Oneşti a izbutit să facă din rahat bici.

Din acest punct de vedere, chiar nu se compară. Dar invers decât credeţi voi.

Volumul de muncă şi ambiţie cu care ajungi să faci tot ce face Loredana în ţara asta de gherţoi inculţi şi bătuţi în cap e cu adevărat remarcabil şi e genul de luptă pe care cineva din contextul unui showbiz bine organizat nici nu-l poate visa.

DOI: BUGETELE DISPONIBILE. 

Banii nu pot cumpăra talent, viziune şi forţă de muncă. Dar odată ce le ai pe astea, banii pot cumpăra absolut orice. Toate efectele speciale, toate decorurile, toate ţinutele flamboaiante şi extravagante, tot glamul care ne ia ochii când decretăm că nimeni nu e ca Liz Taylor în tinereţe.

Şi cei care au văzut concertele de la Sala Palatului, unde Loredana CHIAR face risipă de tot ce poate oferi tehnica şi arta zilelor noastre, pe lângă talentul ei imens, înţelege o chestie simplă. Şi anume, că Loredana chiar se poate compara cu absolut oricine, de absolut oriunde.

Numai că, pentru a menţine genul ACESTA de extravaganţă 365 de zile din an, să ajungi la anvergura vedetelor internaţionale, ai avea nevoie de acel gen de buget. Iar asta nu se poate, în această ţărişoară săracă. Că nu ai de unde. Românii au putere de cumpărare limitată, voinţă de cumpărare şi mai limitată, drept care, defilăm cu cât avem şi asta e.

*

Rezumând:

BA DA, O POŢI COMPARA PE LOREDANA CU FIX ORICINE, ŞI SUNT ŞANSE SOLIDE SĂ BATĂ EA.

Putem extrapola acest dispreţ înnăscut pentru artistul român la muzicieni de toate tipurile, actori, dansatori, şi chiar la personalităţi sportive cum e Halep. Cum pierde un meci, apar toţi cunoscătorii de tastatură: “ştiaaam că nu se compară cu cutare şi cutare”.

Aplicăm cele două subpuncte de mai sus, oportunităţile şi bugetele, şi ce remarcăm? Nu doar că se compară, dar, exact ca în cazul Loredanei. e un adevărat miracol nivelul de tenacitate cu care această sportivă a făcut din rahat bici.

*

De ce punem vedetele străine pe acest piedestal al valorii supreme, şi creatorii din România pe acest etern palier inferior, indiferent de ceea ce pun pe masă?

Iar când un artist român chiar are ambiţia şi tăria interioară să go the extra mile şi să aplice cine ştie ce descoperire nouă a chirurgiei estetice, să arate cum îşi doreşte să arate, EXACT CUM AR FACE UN STAR STRĂIN, de ce lătrăm ca şi cum românului nu i se cuvine, să facă bine să stea pe palierul inferior pe care l-am plasat în mintea noastră?

M-am contrazis zilele trecute pe tema Loredana nu doar cu gigei meschini de doi lei duzina de pe net, ci şi cu persoane inteligente şi educate la care mă uitam cu respect. Cât de pulă-mică-şi-tristă să fii, să nu recunoşti şi respecţi ceea ce vezi cu ochiul liber?

De ce să reduci un om la sertarul de jos, doar pentru că e de aceeaşi naţionalitate cu tine? Iar când omul face eforturi să iasă din sertar, să arate că merită mai mult, tu  îi mai dai un bobârnac, să te asiguri că m-o face?

Poate că ăsta e cel mai greu test pe care îl ai de dat, în calitate de creator în România. Lupta cu prostia agresivă şi anihilantă a oamenilor fără viziune.

 

***

 

Îţi plac textele Trollywood? Susţine şi tu proiectul.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: