De ce iubim introvertiții

Image by Лариса Мозговая

E foarte ușor să treci pe lângă ei fără să-i observi, pentru că sunt genul de oameni care nu se bagă în seamă fără motiv bine întemeiat, nu cerșesc atenție cu stupizenii și nu fac paradă de ei înșiși. Dar dacă treci pe lângă ei, pierzi foarte mult.

Realitatea e că, dacă iei oamenii după prima impresie, și te orientezi doar după nivelul de gălăgie pe care îl produc, ai numai de pierdut.

Un lucru pe care îmi place să-l fac, când sunt într-un grup mare de oameni, e să intru în vorbă cu oamenii care stau liniștiți pe margine și nu caută cu tot dinadinsul să se impună. Astfel, am descoperit câteva “pietre scumpe” de care sunt foarte mândră.

De ce sunt minunaţi introvertiţii?

Pentru că

A) Ştii că prietenia lor este reală. 

Există chestia aia extrem de iritantă, pe care o practică cerşetorii de atenţie, şi care se numeşte întreţinerea de relaţii. Te caută fără să aibă ceva util de comunicat, fac complimente de faţadă, fac declaraţii goale de emoţii reale şi cascade de cuvinte care nu spun nimic.

Introvertiţii, însă, sunt oamenii care nu au nevoie să întreţină relaţii, pentru că, prin natura lor, nu au nevoie de multe relaţii. Drept care, dacă te împrieteneşti cu ei, tot ce spun e pe bune, îţi dezvăluie exact cine sunt şi exact ce cred, şi conexiunea este adevărată.

B) Ai confidenţialitate garantată 

Nu-mi place bârfa, înţeleasă ca revărsare de toxicitate care să circule de colo până colo, și care să facă oamenii să se simtă umiliți și disprețuiți. Nu vreau să fiu cauza nefericirii nimănui.

Dar îmi place să râd de alții, într-un mod care să nu presupună că îi urăsc sau îi desconsider. și singurul mod în care poți face acest lucru e să râzi cu cineva care a) înțelege gluma și b) nu se apucă s-o forwardeze cu un bonus de venin și frustrare, să pară altceva decât este.

Introvertiții sunt excelenți păstrători de secrete și intimități, pentru că îi interesează mai mult comunicarea cu persoanele care le plac, decât modul în care te pot lucra pe la spate să se cațere pe cadavrul tău metaforic.

C) Nu sunt competitivi 

În secunda în care începi să ai o formă oarecare de succes, se umflă brusc tărâța în toți narcisiștii și rahații cu ochi care nu se simt bine decât în postura de buricii pământului. și constați că oameni cu care nu ai avut nimic de împărțit și cu care nu ai schimbat în viața ta o vorbă în contradictoriu se apucă să te sape cu sete, să se agite să-ți dea în cap și să facă pe interesanții în diverse moduri, de parcă le-ai fi greșit lor direct cu succesul tău.

A trebuit să împlinesc 30 de ani să înțeleg care plua mea structuralistă e problema ăstora și de ce morții lor nu pot să accepte că unii sunt mai buni în anumite domenii decât ei și că nu atitudinile de kkt remediază diferența, ci studiul și abilitatea de a te perfecționa.

Enter persoanele mele preferate, introvertiții. Oamenii care își bazează respectul de sine pe ceea ce au ei de oferit, nu pe eterna comparație cu alții, și de ce ăla așa, și eu nu.

Dacă un introvertit vede că faci o treabă bună, oricare ar fi ea, face cel mai uman lucru cu putință: SE BUCURĂ PENTRU TINE PUR ȘI SIMPLU. Fără să simtă că e o sumă fixă a succesului pe pământ, și dacă ai tu, iei cumva la scară globală din volumul de succes pe care l-ar fi avut el, dacă nu existai tu.

D) Nu sunt invazivi 

Exact motivul pentru care nu-i remarci în public e motivul care-i face companioni minunați. Introvertitul nu vorbește fără să aibă ceva util de spus, nu te înghesuie fără rost, nu te întrerupe, nu se urcă pe tine.

Tocmai pentru că sunt oameni care țin la spațiul lor personal,  înțeleg instinctiv cum funcționează al altuia.

E) Când vorbesc cu tine, chiar ascultă ce ai de spus. 

Tipologia de om care mă scoate din sărite maximum e cea care nu a trecut prin situațiile tale de viață, nu are experiență în domeniile în care ai tu și calificare, și rezultate demonstrabile, dar știe mult mai bine decât tine ce ar trebui să faci și vorbește peste tine.

Ăstora le-aș tufe un bocanc în bot de cum deschid gura. Și cum greu o închid, cred că m-aș transforma în Karate Kid.

Introvertiții sunt cei care ÎȘI ASUMĂ lucrurile pe care nu le știu și care pun întrebări, să descopere. Comunicarea chiar ESTE despre schimb de păreri și informații, nu un război fără arme.

F) Nu sunt obositori 

Tocmai pentru că nu sunt invazivi, nu sunt competitivi și nu se hrănesc din disconfortul inoculat altora, introvertiții sunt minunat de reconfortanți. Ca un balsam pentru suflet. În preajma lor te poți relaxa să fii tu însuți, și știi că, odată ce ești acolo, și ei se relaxează să fie ei înșiși.

Ca să închid acest text cu o metaforă: introvertiții sunt perlele autentice ale speciei omenești. Greu de găsit, pentru că se ascund în cochiliile lor. Dar o dată găsiți, inestimabili.

 

***

Dacă v-a plăcut acest text, susţineţi activitatea siteului cu o donaţie.

***
Vrei să mă urmăreşti în social media? Îmi poţi da like pe Facebook, follow pe Twitter şi Instagram, subscribe pe YouTube.

***

Ascultă Jet pe Spotify, cumpără piesa pe iTunes sau pe Amazon Music.

 

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading