De ce să nu-i dai nişte pdf-uri bune.

Artele mergeau minunat, artiştii mâncau numai caviar şi elicoptere la micul dejun, şi sex oral cu şampanie la prânz, când, într-o zi, a apărut pirateria. Chestia aia uber-nasoală, în care oricine îşi punea mintea îţi putea multiplica şi distribui munca îndelung cioplită, măsurată, cizelată, dozată, mixată, frezată, făcută la foc mic şi investită cu tot ce ai mai bun ca fiinţă.

Pentru că omul prost a avut subit o revelaţie: De ce să dau eu bănuţu’ muncit cu greu pe discul lui Rolling Stones, când îi pot avea pe Mick & Co. moca?

 

You can’t say we never tried.

Păi iată de ce.

Fie că e industrie de carte, muzică, galerie de artă, teatru no aşe, în cele din urmă, accentul cade pe “industrie”. Nişte uameni investesc nişte bani şi vor să-i recupereze. Pentru că astfel se ajunge tot la Rolling Stones moca.

Şi voi nu ştiţi cum sunt oamenii ăştia din industrii. Reci şi cinici ca nişte frigidere cu trabuce-n dinţi. Şi se ghidează numai după cifre. De câte ori o să furi de pe torente piesa cântăreţului tău preferat – că, logic, nu ai fura din duşmănie piesa unuia pe care-l urăşti – în loc să rupi de la tine două beri şi să-i cumperi CD-ul, îi vei scădea cu unu suma totală a vânzărilor. Dacă tot blocul tău de 30 de familii face asta, deja vorbim de -30. Dacă toată strada ta, care să zicem că are 10 blocuri, face asta, vorbim de -300. Şi tot aşa. Ceea ce ne duce tot la Rolling Stones

Limba e doar aşa, de alinare.

Slavă Domnului, în ultima vreme, lumea a început să deprindă mentalitatea de cumpărător. În 2007, când eram tânăr fecior, tânăr bloagăr de mare citire şi proaspăt autor, primeam droaie de mesaje cu:
-Vreau şi eu cartea ta.
-Sigur. Diverta, Cărtureşti, net.
-Păi cum, adică s-o cumpăr?
-…ce alternativă ai sugera?
-Să mi-o trimiţi pdf.
-Du-te, mă! :))
-După ce că te citesc pe blog zilnic.
-Nu, pretenash, e invers. După ce că TE AMUZ PE BLOG ZILNIC, tu-mi ceri cartea moca. O mie de pule karmice să se pogoare asupra sufletului tău negru şi să-l lase gestant cu gânduri obsesiv-compulsive.
-Ba tu eşti o curvă.

Ceea ce ne duce iar la Rolling Stones.

Pe scurt: nu mai mocangiţi, dragilor. Ăia zece sau douăzeci de lei îi spargeţi oricum. Dacă nu pe o carte, pe trei beri. Nu e ca şi cum o să-i puneţi pe toţi deoparte şi vă cumpăraţi împărăţia cerurilor. tot pe prostii îi irosiţi. măcar irosiţi-i într-un mod în care să reprezinte răsplată pentru munca unuia care vă distrează zilnic. Şi atunci o să vă cânte şi Rolling Stones aşa.

Ce le-a fătat mintea

You may also like...

26 Responses

 1. krantz says:

  În principiu, nu te contrazic. Mă întreb doar unde ar fi fost omenirea azi dacă ăia cu biblia, coranul şi celelalte cărţi, ar fi cerut bani pe ele. Doar mă întreb.

  • Lorena Lupu says:

   păi şi nu dăm şi azi pe biblie şi coran mai mulţi bani decât pe tot restul la un loc?

   • krantz says:

    Păi aia e şi ideea cu gratuitatea.Dacă e o poveste care te cucereşte, ai şanse să cîştigi înzecit mai tîrziu. Mă gîndesc şi la cîţi oameni care lucrează acum ca specialişti la Microsoft şi-i produc miliarde şi-au petrecut tinereţea pe Windows piratat.
    Şi dacă tot i-ai pomenit, crezi că dacă Rolling Stones ar fi ajuns strict doar în urechile celor care le-au cumpărat albumele, ar mai fi avut acelaşi succes?
    Nu susţin pirateria- Zic doar că mereu va fi o discuţie sensibilă, cu argumente pro şi contra.

    • Lorena Lupu says:

     Rolling Stones au trăit în luminoasa perioadă pre-Internet când, ca să-i ai acasă, cumpărai discul.

 2. Cred ca nimeni pe lumea asta nu a cumparat toate cartile pe care le-a citit. Pana la urma care e diferenta fata de bnalul imprumut al unei carti de la cineva sau de la biblioteca? Daca persoana se apuca de printat si vandut cartea ta mai departe atunci abia e bai

  • Lorena Lupu says:

   Ideea e că, împrumutând cartea în loc s-o cumperi, îl faultezi pe autor de nişte drepturi de autor. Nu ştiu ce profesie ai tu, dar dacă ar exista posibilitatea ca eu să mă folosesc moca de produsul ei, pe bază de împrumut, şi s-o facem mai mult, garantat nu ţi-ar conveni.

   sigur, nu pot face nimic să împiedic asta, de aceea am scris o postare să vă încurajez să vă susţineţi artiştii preferaţi CUMPĂRÂND. Nu dând şi primind cu împrumut.

 3. Joker says:

  Avem o fractura de vreo 60 de ani in istoria recenta (45 de ani – comunismul, plus inca vreo 15 cel putin, dupa aia, de “tranzitie”, perioada in care am fost strutocamile, ca societate). In deceniile de “impliniri marete”, valorile au fost rasturnate institutional, iar educatia a fost pervertita. Elitele intelectualitatii au fost decimate fizic, averile au fost confiscate, proprietatea privata a devenit un moft. Cumva, oamenii au simtit ca e ceva putred aici, asa ca au avut in permanenta tendinta sa-si ia fiecare inapoi bucatica lui din averea aia comuna, cooperativizata cu de-a sila, “a intregului popor”. In ce priveste arta, copia-pirat a devenit singura modalitate de a te conecta cultural la viata de dincolo de “Cortina de fier”, asa ca a fost acceptata ca ceva firesc.
  Ca sa fim din nou ce-am fost, ca sa revenim la vechea matca ca neam si tara, vor mai trebui sa mai treaca inca vreo 50 de ani cel putin. Fiindca avem de parcurs, teoretic, cam acelasi drum, dar inapoi.. In timpul asta o sa tot vezi nerespectarea proprietatii private, piraterie, furaciune, non-valoare. Pana o sa ne creasca la loc coloana vertebrala, aia fracturata de comunism.

 4. George says:

  e unu’ astept un joc (a treia parte dintr-o serie) facut de vecinii polonezi, care tre s-apara intr-o saptamana.
  da-l astept cu o incapatanare de care nu m-am crezut capabil. mi-am cumparat si pc nou,un monitor nou, chiar si un tricou nou, special pentru el. daca ar aparea mai devreme pe torente, as strange din dinti, as inghiti insec, da’ nu l-as fura neam. oamenii au muncit 5 ani la el, si eu am fost langa ei cu fiecare trailer lansat. ei merita banii, eu merit sa-i dau, si sunt fericit sa-i dau.
  P.S. primu joc din serie, facut de aceeasi polonezi, l-am luat de pe torente.

 5. buna ziua,sunt anamari nita

  • Mizeria asta infecta de scriitoare de kkt nu are nici un drept sa faca asa ceva,eu am rugat-o frumos sa-mi dea niste pdf-uri cu mostre de carti bune deoarece sunt satula sa dau bani pe tampeniile unor jeguri gen parazita asta.Nu obisnuiesc sa piratez nimic,nu fur munca nimanui,cumpar cd-uri cu artistii mei preferati,ma uit la filme pe site-uri speciale care sunt la dispozitia tuturor-nu le descarc niciodata.Am cumparat foarte multe carti ce nu s-au dovedit a fi bune de nimic(autorii fiind cel mai probabil kkti infecti gen asta),daca ea este o cretina imbecila dobitoaca retardata si nu stie sa-si faca treaba cum trebuie sa nu aibe pretentia sa-i fie respectata munca de kkt(sa primeasca bani).Eu am biblioteca mea si vreau sa mi-o dezvolt ca orice om care se respecta si in conversatie am zis CLAR si ca vreau sa le achizitionez dupa ce ma conving de calitatea lor dar VACA a postat numai ce a vrut .
   Sa-ti fie rusine SCROAFO pentru treaba asta,singura te-ai facut de cacao,asa ai recunoscut faptul ca esti o scriitoare de kkt altfel nu ai fi facut asa ceva,nu te-ai fi simtit deranjata-ORDINARO(eu ti-am vorbit omeneste si foarte frumos nu aveai nici un drept sa faci asta);MIZERIO din cauza celor ca tine traim in societatea astea murdara,PARAZIT INFECT.

 6. Fallout says:

  Mai , treaba cu ‘artistii traiesc din vanzarea de cd-uri’ e o dezinformare promovata tacit inclusiv de organizatiile anti-piraterire gen orda, bsa sau cum naiba le mai zice, in realitate artistii de muzica traind din concerte, procentul din banii incasati din vanzarea de cd-uri fiind sub 10%. Din cate stiu nici scriitorii sau jurnalistii nu stau mai bine tot din cauza mafiei editurilor si distribuitorilor de presa si tu vii cu vrajeli gen ce rau o duc cei de la Rolling Stones ca nu le cumpara lumea cd-urile. Nu mai au bani de droguri sau ce?

 7. Cumatra Vijelie says:

  Un aspect pe care nu l-ai comentat este ca femeile mai e cum mai e cand pirateaza, dar barbatii sunt deosebit de infecti cand fac asta pentru ca nu au demnitate. De asemenea, cand o femeie cere unui barbat un PDF e OK, fiindca barbatul trebuie sa aiba demnitate si sa-si dea munca gratis femeilor, fiindca asa se-ntampla in Ardeal.

  • Lorena Lupu says:

   nu e nimic de genul ăsta.

   n-am zis că e obligatoriu ca un bărbat să-şi dea munca gratis femeilor, am zis că se întâmplă şi că e sexy când se întâmplă. logic, tu poţi să nu dai nimic nimănui şi să stai virgin toată viaţa, că nu cos eu cămăşi cu aţa ta, să-mi pese.

   • Cumatra Vijelie says:

    Nu cred ca intelegi ce vrei sa zici. Da-mi voie sa te ajut.

    1. Nici tu si nici eu n-am spus de ceva c-ar fi obligatoriu.
    2. Virginitatea se poate pierde numai cu curve?

    • Lorena Lupu says:

     Pretenaş stupizel, la aroganţe de genul “nu cred că înţelegi ce vrei să zici”, am un singur răspuns: MARŞ, MĂ, LARVĂ, ÎN PULA MEA.

     E clar că dacă n-ai fi virgin ofuscat, ai fute şi tu ceva în loc să faci pe ciufutul la mine pe blog. Şi guess what. Ban, larvă. Faptul că eşti un ratat nefutut e problema lui Spam, nu a mea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from Trollywood

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading